Κόσμος

Φυσικό αέριο: Μειώθηκε στο 20% η ροή του Nord Stream

Νέα ανησυχία προκαλεί στην Ευρώπη η μειωμένη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream. Από το πρωί της Τετάρτης (27.07.2022) ο αγωγός μεταφέρει… 1,28 εκατομμύριο κυβικών μέτρων ανά ώρα.

Αυτό σημαίνει ότι η ροή του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream έχει μειωθεί στο 20% της μέγιστης δυναμικότητάς του, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gascade, που διαχειρίζεται το δίκτυο στο γερμανικό έδαφος, ενισχύοντας τον κίνδυνο ελλείψεων τον ερχόμενο χειμώνα.

Παράλληλα, ο ιταλικός όμιλος Eni πληροφορήθηκε από την Gazprom ότι η ροή του φυσικού αερίου θα περιορισθεί στα 27 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα, έναντι 34 εκατομμυρίων τις τελευταίες ημέρες.

Πριν από την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ο Nord Stream μετέφερε 73 GWh ανά ώρα, τροφοδοτώντας την -πολύ υψηλής εξάρτησης από την Μόσχα- Γερμανία, αλλά επίσης και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω της σύνδεσης που περνά κάτω από την Βαλτική Θάλασσα.

Η ροή μειώθηκε στο 40% σε σχέση με την συνήθη ποσότητα στα μέσα του Ιουνίου πριν την πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας επί 10ήμερο για «ετήσια συντήρηση» από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου. Έκτοτε, η ροή έχει επαναληφθεί.

Η Ρωσία παρέδωσε λιγότερο αέριο στην Ευρώπη σήμερα σε μια περαιτέρω κλιμάκωση μιας ενεργειακής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Μόσχα και την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα καταστήσει δυσκολότερο, και πιο ακριβό, το γέμισμα των δεξαμενών της Ένωσης ενόψει του χειμώνα.

Η μείωση των παραδόσεων, στην οποία είχε αναφερθεί η Gazprom νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σημαίνει πως η ικανότητα του αγωγού Nord Stream 1 -της κυριότερης διαδρομής διανομής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη- έχει πέσει στο ένα πέμπτο της δυναμικότητάς του, καθώς η Ρωσία είπε πως άλλη μια τουρμπίνα αερίου χρειάζεται επισκευή.

Την Δευτέρα, η Gazprom ανακοίνωσε τον υποδιπλασιασμό των καθημερινών παραδόσεων μέσω του Nord Stream, επικαλούμενη «επιχείρηση συντήρησης σε μία τουρμπίνα».

Κρεμλίνο: Παρέχουμε όσο αέριο είναι δυνατό

Και ενώ η Gazprom μέσω του Nord Stream στέλνει στην Ευρώπη φυσικό αέριο με το σταγονόμετρο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ λέει ότι ο ρωσικός κολοσσός κάνει… ό,τι μπορεί και πως ουσιαστικά φταίει η Δυσή γιατί τεχνικά θέματα σχετικά με τον εξοπλισμό του αγωγού που οφείλονται στις κυρώσεις, την εμποδίζουν να εξάγει περισσότερο. Οι οποίες, «αν δεν υπήρχαν, όλα θα είχαν γίνει με τις συνήθεις προθεσμίες…».

«Η Gazprom παρέχει (αέριο) όσο περισσότερο χρειάζεται και είναι δυνατό. Γνωρίζουμε πως οι τεχνικές δυνατότητες εφοδιασμού έχουν μειωθεί τώρα», είπε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε πως οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εμποδίζουν την επισκευή εγκαίρως του εξοπλισμού του Nord Stream 1.

Ο Πεσκόφ είπε πως η Gazprom θα μπορέσει να αυξήσει τις προμήθειες όταν τελειώσει η συντήρηση. «Η Gazprom ήταν και παραμένει ένας αξιόπιστος εγγυητής όλων των υποχρεώσεών της αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί προμήθειες αν ξένος εξοπλισμός δεν μπορεί να συντηρηθεί λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων», είπε.

Όμως οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν τους τεχνικούς λόγους που επικαλείται η Μόσχα και κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως οικονομικό και πολιτικό όπλο.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έφθασαν χθες στο υψηλότερο επίπεδό τους από το ρεκόρ του Μαρτίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε επί σχεδίου που προβλέπει ότι κάθε χώρα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσει κατά την περίοδο ανάμεσα στον Αύγουστο 2022 και τον Μάρτιο 2023 την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 15% σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών κατά την ίδια περίοδο.

Η Ρωσία αντιπροσώπευε μέχρι πέρυσι το 40% των εισαγωγών της ΕΕ σε φυσικό αέριο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Καμπανάκι από Τούρκο ιστορικό για την Αγία Σοφία μετά τις εικόνες με γερανούς και φορτηγά – «Κινδυνεύει να καταρρεύσει, δεν μπορεί να αντέξει αυτό το φορτίο»
«Δεν καταλαβαίνουν την αρχιτεκτονική. Όχι φορτηγό ή ένας γερανός, αλλά δεν μπορεί να μπει εκεί ούτε αυτοκίνητο» είπε ο πασίγνωστος Τούρκος ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϊλί
Φορτηγά μέσα στην Αγία Σοφία
Φονικές πλημμύρες στην Ταϊλάνδη: 33 νεκροί, μεταφορά ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση από νοσοκομείο
Πλημμύρες έπληξαν εννέα επαρχίες της Ταϊλάνδης και οκτώ κρατίδια στη γειτονική Μαλαισία για δεύτερη διαδοχική χρονιά, αναγκάζοντας τις δύο χώρες να απομακρύνουν από τα σπίτια τους σχεδόν 45.000 ανθρώπους
Μεγάλες πλημμύρες στην Ταϊλάνδη
Τουλάχιστον 4 νεκροί και πολλοί εγκλωβισμένοι από τη φωτιά σε ουρανοξύστες στο Χονγκ Κονγκ - Συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο
Πυροσβέστης ανάμεσα στους νεκρούς - Η φωτιά έχει ξεσπάσει στο συγκρότημα Wang Fuk Court που αποτελείται από οκτώ κτίρια και διαθέτει σχεδόν 2.000 διαμερίσματα - Αρκετά γειτονικά κτίρια έχουν εξωτερική σκαλωσιά από μπαμπού
Φλέγονται ουρανοξύστες στο Χονγκ Κονγκ
Ανανεώθηκε πριν 25 λεπτά
Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει ότι ο Γουίτκοφ θα συναντηθεί με τον Πούτιν – Επιχείρηση «εκρωσοποίησης» στις κατακτημένες περιοχές της Ουκρανίας
Ο Ουσάκοφ δήλωσε πως εκτός από τον Γουίτκοφ, «αριθμός άλλων αντιπροσώπων της (αμερικανικής) κυβέρνησης που ασχολούνται με τις ουκρανικές υποθέσεις» θα έρθει επίσης στη Μόσχα
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν
Σοκάρει η ομολογία 28χρονου στις ΗΠΑ: «Σκότωσα την σύζυγό μου, βίασα τη σορό της και την ξαναέθαψα – Είμαι τέρας»
Ο Ζαρμπάμπ Αλί προσπάθησε στη δίκη να επιρρίψει τις ευθύνες στην 25χρονη λέγοντας «αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να ξεφύγω. Ήθελα να πεθάνει. Ήμουν θυμωμένος που δεν με άφηνε να προχωρήσω»
Ο 28χρονος Ζαρμπάμπ Αλί