Κόσμος

Γαλλία: 70 χρόνια “Μικρός Πρίγκιπας”!

Η Γαλλία τιμά τον Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί, με αφορμή τα 70 χρόνια από την έκδοση του Μικρού Πρίγκιπα στη χώρα.

Η μορφή του συγγραφέα-αεροπόρου Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί τιμήθηκε στο Παρίσι κατά τη διάρκεια τελετής στο Πάνθεον με την ευκαιρία των 70 χρόνων από την έκδοση στη Γαλλία του “Μικρού πρίγκιπα”, ενός παραμυθιού που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία.

“Ουμανιστής ακτιβιστής” για τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, συγγραφέας που θεωρούσε “τη δέσμευση για την πατρίδα κάτι πασιφανές” σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού Οντρέ Αζουλέ, ο “Σεντ-Εξ” (1900-1944) δοξάστηκε χθες στο μνημείο που τιμά τις μεγάλες προσωπικότητες που σημάδεψαν την ιστορία της Γαλλίας, με τη χώρα να του αποτίει φόρο τιμής.

“Με την πάροδο των ετών, το έργο του Σεντ-Εξιπερί έγινε οικουμενικό αγγίζοντας όλες τις νεολαίες στον κόσμο και η υποδειγματική δέσμευση που επέδειξε στην εποχή του παραμένει πηγή έμπνευσης για τις σημερινές και επόμενες γενιές”, υπογράμμισε ο Λε Ντριάν.

Η υπουργός Πολιτισμού υπενθύμισε την έκκληση που είχε απευθύνει ο Σεντ-Εξιπερί από τη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τρεις εβδομάδες μετά τη συμμαχική απόβαση στη Βόρεια Αφρική το 1942: “Γάλλοι, ας συμφιλιωθούμε για να υπηρετήσουμε”.

“Ήταν από αυτούς τους καλλιτέχνες, αυτούς τους συγγραφείς που θεωρούν τη δέσμευση για την πατρίδα τους κάτι πασιφανές”, υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο “διοικητής-ποιητής” χάθηκε εν πτήσει στις 31 Ιουλίου του 1944 στ’ ανοιχτά της Μασσαλίας, στη νότια Γαλλία, ενώ πραγματοποιούσε αποστολή για την προετοιμασία της απόβασης των Συμμάχων στην Προβηγκία.

Τα συντρίμμια του αεροπλάνου του, ενός Lightning P38, βρέθηκαν το 2004, αλλά η εξέτασή τους δεν επέτρεψε να διαπιστωθούν τα αίτια της συντριβής.

Μεταφρασμένος σε 270 γλώσσες, ο “Μικρός Πρίγκιπας”, ένα αριστούργημα γεμάτο ανθρωπισμό και πίστη στα ιδεώδη, έχει πωληθεί σε περισσότερα από 145 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Ο “Μικρός Πρίγκιπας” γράφτηκε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εξορίας του συγγραφέα-αεροπόρου το 1942. Εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη το 1943, πριν εκδοθεί στη Γαλλία το 1946.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Με το σταγονόμετρο η απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων στη Βενεζουέλα - Αγωνία για την τύχη 750 φυλακισμένων
Αποδείξεις ζωής ζητούν οι συγγενείς τους - Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τις αρχές της Βενεζουέλας για τον θάνατο πολιτικού κρατούμενου
Άνθρωποι
Γιατί ο Τραμπ δεν έχει καταφέρει να κάνει τη Γροιλανδία εργοστάσιο σπάνιων γαιών – Το κόστος και οι σκληρές αρκτικές συνθήκες
Αναλυτές εκτιμούν πως η εξόρυξη ορυκτών στο φεγγάρι θα ήταν πολύ πιο εύκολη σε σχέση με τη Γροιλανδία - Τα χιλιόμετρα πάγου και το απόλυτο σκοτάδι που προστατεύσουν τη Γροιλανδία
Γροιλανδία
Λουτρό αίματος στις διαδηλώσεις του Ιράν με πάνω από 640 νεκρούς - Ο Τραμπ συνεχίζει τις απειλές
Πάνω από 10.000 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί - Νέοι δασμοί από τις ΗΠΑ σε χώρες που συνεργάζονται με την Τεχεράνη - Το Axios αποκάλυψε πως Γουίκτοφ και Αραγάτσι ήρθαν σε επικοινωνία
Ιράν