Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Γαλλία για Βενεζουέλα: Αν μέχρι την Κυριακή δεν προκηρυχθούν εκλογές, θα αναγνωρίσουμε τον Γκουαϊδό

Γαλλία για Βενεζουέλα: Αν μέχρι την Κυριακή δεν προκηρυχθούν εκλογές, θα αναγνωρίσουμε τον Γκουαϊδό

Η Γαλλία «θα αναγνωρίσει» τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό ως «μεταβατικό πρόεδρο» της Βενεζουέλας αν δεν προκηρυχθούν εκλογές εντός της προθεσμίας που λήγει την Κυριακή (03.02.2019), δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Αν δεν προκηρυχθούν εκλογές εντός της προθεσμίας αυτής των οκτώ ημερών που όρισε ο Εμανουέλ Μακρόν και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες το Σάββατο 26 Ιανουαρίου, «θα αναγνωρίσουμε, σε πλήρη συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας, με τη Γερμανία, με την Ισπανία, με τη Βρετανία, τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Φιλίπ στην Εθνοσυνέλευση.

Το Σάββατο, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε πως είναι «έτοιμος να αναγνωρίσει» ως πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός «πρόεδρος» της Βενεζουέλας με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, στη θέση του Νικολάς Μαδούρο.

Η επανεκλογή του διαδόχου του Ούγκο Τσάβες, τον Μάιο του 2018, δεν ανταποκρινόταν «ολοφάνερα σε κανέναν από τους απαραίτητους δημοκρατικούς όρους», δήλωσε την Τετάρτη (χθες) ο Εντουάρ Φιλίπ.

«Ευθύνη μας, ευθύνη της Γαλλίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι να φροντίσουμε ώστε η βούληση του βενεζουελάνικου λαού να γίνει σεβαστή», είπε.

Η Ε.Ε αναγνώρισε τον Γκουαϊδό

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε σήμερα τον Χουάν Γκουαϊδό ως «νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο» της Βενεζουέλας, όπου ο αντιπολιτευόμενος πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιό του για την έξοδο της χώρας από το οικονομικό και κοινωνικό ναυάγιό της. Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν όλες τις χώρες της ΕΕ να κάνουν το ίδιο.

Η Γαλλία και η Ισπανία απαίτησαν εξάλλου σήμερα την απελευθέρωση των πολιτών τους που συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες στη Βενεζουέλα και η Ευρωπαϊκή Ένωση διεύρυνε το αίτημα αυτό σε όλους τους δημοσιογράφους που κρατούνται χωρίς λόγο στη χώρα αυτή.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μέσω διαδικτύου, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Ανιές φον ντερ Μιλ, δήλωσε ότι η Γαλλία απαιτεί την απελευθέρωση» των δύο Γάλλων δημοσιογράφων οι οποίοι συνελήφθησαν την Τρίτη (προχθές) στη Βενεζουέλα.

«Απαιτούμε την απελευθέρωσή τους και κάνουμε τα πάντα για να την εξασφαλίσουμε το συντομότερο δυνατό» δήλωσε η εκπρόσωπος του Κε ντ’ Ορσέ, διευκρινίζοντας πως Γάλλοι διπλωμάτες είναι «σε επαφή με τις αρχές της Βενεζουέλας» μετά τη σύλληψή τους.

Ο Πιερ Καγιέ και ο Μπατίς ντε Μονστιέ, που εργάζονται για την εκπομπή “Quotidien” του δημοσιογράφου και παρουσιαστή Γιαν Μπαρτές στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TMC, γύριζαν πλάνα του προεδρικού μεγάρου όταν προσήχθησαν από τις αρχές.

Συνελήφθησαν μαζί με τον παραγωγό τους στη χώρα , τον Ρολάντο Ροδρίκες, διευκρίνισε το Εθνικό Συνδικάτο Εργαζομένων στον Τύπο (SNTP), το κυριότερο συνδικάτο δημοσιογράφων της Βενεζουέλας, σύμφωνα με το οποίο «από τότε έχει χαθεί η επαφή μαζί τους».

Έχουν συλληφθεί επίσης τρεις δημοσιογράφοι του ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων Efe, ενώ δύο Χιλιανοί συνάδελφοί τους απελάθηκαν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις