Κόσμος

Γαλλία: Η ιστορία του Βενσάν Λαμπέρ που διχάζει – Ξεκινά η παθητική ευθανασία – video

Στο τέλος της φτάνει η διαμάχη για τη διατήρηση στη ζωή του τετραπληγικού Βενσάν Λαμπέρ. Το χρονικό μιας

Οι γιατροί αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα να διακόπτουν την ιατρική φροντίδα του Βενσάν Λαμπέρ, του 42χρονου παραπληγικού άνδρα ο οποίος είναι σε κατάσταση φυτού εδώ και μια δεκαετία και παρά τη θέλησή του έχει αναχθεί σε σύμβολο.

Έπειτα από απόφαση που έλαβε στα τέλη Απριλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας, η ανώτατη δικαστική αρχή της Γαλλίας, ιατρική πηγή επεσήμανε ότι η διαδικασία διακοπής της σίτισης, της χορήγησης υγρών και ισχυρής νάρκωσης πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα και να διαρκέσει δύο με τέσσερις ημέρες.

Όμως η δικαστική διαμάχη δεν έχει τελειώσει.

Αντιδρούν οι γονείς του – Επιστολή στον Μακρόν, διώξεις στον γιατρό

Οι γονείς του Λαμπέρ, που είναι πιστοί καθολικοί και αντιτίθενται έντονα στην παθητική ευθανασία, ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι θα «προσφύγουν εκ νέου» στη δικαιοσύνη, χωρίς να δώσουν άλλες διευκρινίσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=wsjloFb2jpQ

Θα πρόκειται για την τέταρτη νομική διαδικασία σε διάστημα έξι ετών για την υπόθεση αυτή που διχάζει την οικογένεια του Βενσάν Λαμπέρ, που είναι τετραπληγικός, χωρίς επαφή με το περιβάλλον του και χωρίς να δείχνει κανένα σημάδι βελτίωσης έπειτα από τροχαίο ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη το 2008.

Την Κυριακή οι γονείς του προχώρησαν σε νέες πρωτοβουλίες: Οι δικηγόροι τους ζήτησαν να ασκηθούν διώξεις εναντίον του γιατρού Βενσάν Σάντσες, ο οποίος είναι επικεφαλής της μονάδας ανακούφισης πόνου και παρηγορητικής αγωγής στο νοσοκομείο της Ρενς όπου νοσηλεύεται ο Λαμπέρ υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Επίσης διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες έξω από το νοσοκομείο, στην οποία συμμετείχαν περίπου 150 άτομα και κατήγγειλαν, έπειτα από προτροπή της Βιβιάν Λαμπέρ, της μητέρας του, «την κεκαλυμμένη ευθανασία».

Το Σάββατο οι γονείς του έστειλαν ανοικτή επιστολή στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ζητώντας του να επέμβει προκειμένου να μην σταματήσει η παροχή ιατρικής φροντίδας στον γιο τους. Βασίζονταν κυρίως στο αίτημα που διατύπωσε την Παρασκευή η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Αναπήρων του ΟΗΕ, η οποία ζήτησε από το Παρίσι να μην αναστείλει την ιατρική φροντίδα του Λαμπέρ μέχρις ότου εξετάσει την υπόθεση.

«Κύριε Πρόεδρε, ο Βενσάν Λαμπέρ θα πεθάνει αν δεν συνεχιστεί η χορήγηση υγρών την εβδομάδα της 20ης Μαΐου, αν δεν κάνετε κάτι και είστε ο τελευταίος και ο μοναδικός που μπορεί να επέμβει», τονίζουν στην επιστολή οι δικηγόροι των γονέων του, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro.

«Στη Γαλλία του 2019 κανείς δεν θα πρέπει να πεθάνει από δίψα και πείνα», τονίζεται στην επιστολή.

Ωστόσο η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζέν τόνισε ότι «όλες οι νομικές προσφυγές έχουν εξαντληθεί και όλα τα δικαστήρια, τόσο τα εθνικά όσο και τα ευρωπαϊκά, έχουν επιβεβαιώσει ότι η ιατρική ομάδα που έχει αναλάβει την υπόθεσή του έχει το δικαίωμα να σταματήσει να παρέχει φροντίδα».

Στα δύο η οικογένεια

Απέναντι σε όσους είναι αντίθετοι στη διακοπή της παροχής φροντίδας στον Βενσάν Λαμπέρ βρίσκεται η σύζυγός του Ρασέλ, έξι αδέλφια του και ο ανιψιός του.

Έπειτα από χρόνια που προσπαθούσε να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας του, η ιατρική ομάδα του Λαμπέρ σύστησε το 2013 τη διακοπή της παροχής φροντίδας, έπειτα από συνεννόηση με τη σύζυγό του.

Επειδή όμως δεν ζητήθηκε η γνώμη της, η υπόλοιπη οικογένεια προσέφυγε δικαστικά εναντίον της απόφασης ξεκινώντας μια μακρά δικαστική μάχη, η οποία έφτασε ως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αποφάνθηκε υπέρ της διακοπής της ιατρικής φροντίδας.

Η υπόθεση του Βενσάν Λαμπέρ έχει αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο ζήτημα στη Γαλλία, όπου η ευθανασία είναι παράνομη, όμως οι γιατροί μπορούν να βάζουν τους ασθενείς που δεν έχουν καμία πιθανότητα επιβίωσης σε κατάσταση βαθιάς νάρκωσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βέβαιος ο Τραμπ πως το Ισραήλ δεν θα προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη – «Δεν θα συμβεί επειδή έδωσα τον λόγο μου στις αραβικές χώρες»
Η Κνέσετ ψήφισε υπέρ της συζήτησης δύο νομοσχεδίων που επεκτείνουν την ισραηλινή κυριαρχία στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατελήφθη στον πόλεμο του 1967
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει το σχέδιο ειρήνης για την Γάζα
Ο Τραμπ δεν αποκλείει να συναντηθεί με τον Πούτιν παρότι ακύρωσε το ραντεβού της Βουδαπέστης
Αλλά και ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είπε από την πλευρά του ότι «ο διάλογος είναι πάντα προτιμότερος από την αντιπαράθεση, τις διαμάχες, πολλώ δε μάλλον από τον πόλεμο»
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
Στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά στη Γαλλία από την κακοκαιρία «Benjamin» - Ένας Γερμανός τουρίστας βρέθηκε νεκρός στην Κορσική
Το θύμα κολυμπούσε με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους, όταν παρασύρθηκαν από την ξαφνική άνοδο της στάθμης του ποταμού, που «φούσκωσε» από τις καταιγίδες
Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη Γαλλία
Ανάλυση CNN: Η στρατηγική του Πούτιν να χειραγωγεί τον Τραμπ φαίνεται να έχει φτάσει στα όριά της
Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον των ρωσικών πετρελαϊκών κολοσσών σηματοδοτούν μια στροφή στις σχέσεις μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίες χαρακτηρίζονταν επί χρόνια από καχυποψία και πολιτικό υπολογισμό
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Δύο ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Λιθουανίας – Αποχώρησαν μέσα σε 18 δευτερόλεπτα
Τα ρωσικά αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας, προκαλώντας την άμεση επέμβαση μαχητικών του ΝΑΤΟ που απογειώθηκαν από την Πολωνία – Το Βίλνιους καταγγέλλει κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου
Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος
Ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν 5 αμάχους στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας - Γυναίκα έχασε τον άντρα της και τους δύο γιους της
Η ίδια υποστηρίζει ότι οι στρατιώτες ζητούσαν επίμονα από την οικογένειά της να τους δώσει πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις των δυνάμεων της Ουκρανίας και επειδή εκείνοι δεν μίλησαν τους πυροβόλησαν
στρατιώτες