Κόσμος

Γαλλία: Κρατούνται δύο επιβάτες του αεροσκάφους που καθηλώθηκε με υποψίες για εμπορία ανθρώπων

Δύο εκ των επιβατών του αεροσκάφους – το οποίο θα συνέδεε το Ντουμπάι με τη Νικαράγουα, με επιβαίνοντες 300 Ινδούς, και καθηλώθηκε από τις αρχές στη Γαλλία λόγω υποψιών για εμπορία ανθρώπων – καταθέτουν ενώ τελούν υπό κράτηση στην αστυνομία, ανακοίνωσε η εισαγγελία του Παρισιού.

To αεροσκάφος Airbus A340 προσγειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο μικρό αεροδρόμιο του Βατρί, στη βορειοανατολική Γαλλία, κάνοντας μια στάση για τεχνικούς λόγους. Καθηλώθηκε έπειτα από “ανώνυμη ειδοποίηση” σύμφωνα με την οποία οι επιβάτες του “ενδέχεται να είναι θύματα εμπορίας ανθρώπων” από οργανωμένη συμμορία, σύμφωνα με την εισαγγελία του Παρισιού.

Η έρευνα επιδιώκει να “επαληθεύσει εάν κάποια στοιχεία θα επιβεβαιώσουν” τις υποψίες για εμπορία ανθρώπων, πρόσθεσε.

“Έγιναν έλεγχοι ταυτότητας στους 303 επιβάτες και στο πλήρωμα” από την αστυνομία και τη χωροφυλακή, οι οποίες διενήργησαν επίσης “ελέγχους για τις συνθήκες και τους στόχους της μεταφοράς των επιβατών”, δήλωσε η εισαγγελία.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, οι Ινδοί επιβάτες, πιθανόν εργάτες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μπορεί να ήθελαν να πάνε στην κεντρική Αμερική για να προσπαθήσουν στη συνέχεια να εισέλθουν παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στον Καναδά.

Δύναμη της χωροφυλακής εμποδίζει την πρόσβαση στο μικρό αεροδρόμιο σήμερα το βράδυ, σημείωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τίποτα μεμπτό

Οι ακροάσεις αναμένεται να συνεχιστούν έως αργά απόψε τουλάχιστον, δήλωσε καλά ενημερωμένη πηγή.

Σύμφωνα με τη νομαρχία της Μαρν, στη βορειοανατολική Γαλλία, το αεροσκάφος της ρουμανικής εταιρίας Legend Airlines, “παραμένει καθηλωμένο στον ασφαλτοτάπητα του αεροδρομίου του Βατρί μετά την προσγείωσή του το απόγευμα της Πέμπτης” και την επέμβαση της χωροφυλακής των αερομεταφορών στο αεροσκάφος.

Η εταιρία εκτιμά ότι δεν έχει κάνει τίποτα μεμπτό, δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα και είναι στη διάθεση των γαλλικών αρχών”, διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο η Λιλιάνα Μπακαγιόκο, η οποία παρουσιάζεται ως δικηγόρος της Legend Airlines.

Η αεροπορική εταιρία σκοπεύει ή να “ασκήσει αστική αγωγή εάν η εισαγγελία ασκήσει δίωξη ή να υποβάλει καταγγελία” σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε.

Ο νομάρχης της Μαρν επέκτεινε με εντολή τον χώρο αναμονής των αλλοδαπών μέχρι την αίθουσα υποδοχής του αεροδρομίου. Εκεί, οι επιβάτες διαθέτουν, σύμφωνα με τη νομαρχία, “ατομικά κρεβάτια”.

“Προξενική πρόσβαση”

“Η ομάδα της πρεσβείας έλαβε προξενική πρόσβαση. Μελετάμε την κατάσταση και φροντίζουμε για την ευημερία των επιβατών”, ανακοίνωσε η πρεσβεία της Ινδίας στη Γαλλία στην πλατφόρμα X.

Ο νόμος προβλέπει ότι εάν ένας αλλοδαπός φθάσει στη Γαλλία αεροπορικώς και του αρνούνται να επιβιβαστεί για τη χώρα προορισμού του, ο αλλοδαπός μπορεί να μείνει στον χώρο αναμονής για τέσσερις ημέρες το πολύ από την αστυνομία των συνόρων.

Το χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να παραταθεί στη συνέχεια κατά οκτώ ημέρες από δικαστή, και κατά οκτώ επιπλέον ημέρες κατ’ εξαίρεση. Το πολύ, ανάλογα με τις προσφυγές, η παραμονή στον χώρο αναμονής μπορεί να φθάσει τις 26 ημέρες.

Η εμπορία ανθρώπων είναι έγκλημα που επισύρει ποινή κάθειρξης 20 ετών και πρόστιμο τριών εκατομμυρίων ευρώ, πρόσθεσε η εισαγγελία.

Σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα Flightradar, η Legend Airlines είναι μια μικρή εταιρία της οποίας ο στόλος αποτελείται από τέσσερα αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένων δύο A340-313.

Το αεροδρόμιο του Βατρί, ένας μικρός αερολιμένας που βρίσκεται 150 χιλιόμετρα ανατολικά του Παρισιού, υποδέχτηκε 62.000 επιβάτες το 2022, κυρίως μέσω εταιριών χαμηλού κόστους, σύμφωνα με την Ένωση Γαλλικών Αεροδρομίων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» από Χάρβαρντ και Πανεπιστήμιο Τορόντο - Φοιτητές θα σπουδάζουν στον Καναδά αν δεν ανανεωθεί η βίζα τους
Εάν υπάρξουν περιορισμοί στην έκδοση βίζας, οι αλλοδαποί φοιτητές της Σχολής Διακυβέρνησης Τζον Φ. Κένεντι του Χάρβαρντ θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Σχολή Μανκ Διεθνών Υποθέσεων και Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο
Χάρβαρντ
CNN: Οι μυστικές συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – Οι όροι της Ουάσινγκτον για τα πυρηνικά
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ τόνισαν στο CNN ότι έχουν υποβληθεί αρκετές προτάσεις με βασική και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση το μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν, τον οποίο έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι χρειάζεται
Άνθρωποι περπατούν κοντά σε μια τοιχογραφία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εν μέσω της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ, στην Τεχεράνη
Συνελήφθη ο Νο.1 εγκληματίας του Εκουαδόρ και βαρόνος ναρκωτικών, «El Fito» - Είχε διατάξει τη δολοφονία πολιτικού το 2023
Ο El Fito είχε δραπετεύσει από τη φυλακή La Regional τον Ιανουάριο του 2024 με τη βοήθεια τουλάχιστον δύο φυλάκων, όπου έκτιε την ποινή φυλάκισής του που ήταν 34 χρόνια για φόνο και διακίνηση ναρκωτικών
Συνοδευόμενος από στρατιώτες και αστυνομικούς, ο Adolfo «Fito» Macias, ο αρχηγός της συμμορίας Choneros, φτάνει στο Γκουαγιακίλ του Ισημερινού, αφού συνελήφθη
1
Ρώσος φωτογράφος καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλακή – Παρέδωσε υλικό για καταφύγια της Σοβιετικής Ένωσης σε Αμερικανό δημοσιογράφο
Ο Γκριγκόρι Σκαβαρτσόφ θα εκτίσει την ποινή του σε σωφρονιστικό στρατόπεδο υψίστης ασφαλείας αφού η προδοσία του αποδείχθηκε πλήρως στην δίκη που έγινε
Ρωσική αστυνομία