Κόσμος

Γαλλία: Μακρόν και οικονομία αφήνουν πίσω τα “κίτρινα γιλέκα”

'Αλμα κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία, στα επίπεδα που ήταν πριν τα "κίτρινα γιλέκα", όπως και η δημοτικότητα του Μακρόν.

Δημοσκόπηση έδειχνε μόλις χθες πως ανέκαμψε η δημοτικότητα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στα επίπεδα που βρισκόταν πριν ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις τους τα “κίτρινα γιλέκα”.

Ακριβώς την ίδια πορεία καταγράφει και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που κατέγραψε άλμα τον Φεβρουάριο στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν τις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις τους τα “κίτρινα γιλέκα”, καθώς βελτιώθηκε η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και περιορίστηκαν οι φόβοι για την ανεργία.

Η τιμή των 95 μονάδων σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης από τον Οκτώβριο, που ήταν ο μήνας πριν ξεκινήσουν οι διαδηλωτές με τα “κίτρινα γιλέκα” τις πορείες τους τα Σαββατοκύριακα ενάντια στο υψηλό κόστος διαβίωσης και τις πολιτικές του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η αύξηση στον δείκτη της εθνική στατιστικής υπηρεσίας INSEE, που ξεπέρασε τον μέσο όρο των προβλέψεων των οικονομολόγων, καταγράφεται ενώ τέθηκαν σε εφαρμογή αυτό τον μήνα τα δαπανηρά μέτρα του Μακρόν προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα των εργαζομένων και να περιοριστούν οι αντιδράσεις.

«Ο Γάλλος καταναλωτής ανακάμπτει γρήγορα», δήλωσε ο Φρεντερίκ Ντουκροζέ, οικονομολόγος της Pictet. «Η εμπιστοσύνη αυξάνεται μετά τα “κίτρινα γιλέκα” καθώς τα μέτρα στήριξης του Μακρόν τίθενται σε εφαρμογή και υποχωρούν οι φόβοι για την ανεργία».

Σύμφωνα με την INSEE, αυξήθηκε ο αριθμός των καταναλωτών που παρατήρησαν βελτίωση στα οικονομικά τους πέρυσι, ενώ περισσότεροι είναι και εκείνοι που αναμένουν η τάση αυτή να συνεχιστεί στο μέλλον. Σημαντικά μειώθηκαν και οι φόβοι των νοικοκυριών για ανεργία αυτό τον μήνα, όπως ανακοίνωσε η INSEE.

Το ποσοστό της ανεργίας στη Γαλλία μειώθηκε απρόσμενα στα τέλη του περασμένου μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2009, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα τον Φεβρουάριο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Reuters: Οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες δεν «βλέπουν» λήξη του πολέμου στην Ουκρανία – «Θέατρο διαπραγματεύσεων»
«Η Ρωσία δεν επιδιώκει μια ειρηνευτική συμφωνία. Επιδιώκει τους στρατηγικούς της στόχους, και αυτοί δεν έχουν αλλάξει» δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών
Πόλεμος στην Ουκρανία
Συγκλονίζει η μητέρα του δίχρονου αγοριού στην Ιταλία μετά τη μεταμόσχευση κατεστραμμένης καρδιάς και το «όχι» για νέα επέμβαση - «Όσο αναπνέει ελπίζω»
«Πρέπει να αντέξω, έχω άλλα δύο παιδιά», λέει η μητέρα για τον μικρό Ντομένικο που παραμένει στη ζωή μόνο χάρη σε ένα μηχάνημα που, όμως, βλάπτει προοδευτικά τα όργανα του
Η Patrizia Mercolino, μητέρα του μικρού παιδιού που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από μεταμόσχευση καρδιάς φεύγει από το νοσοκομείο Monaldi μαζί με τον πατέρα και συγγενείς στη Νάπολη της Ιταλίας