Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Γαλλία: Μίνι στρατιωτική παρέλαση για την εθνική γιορτή της 14ης Ιουλίου (pics)

Γαλλία: Μίνι στρατιωτική παρέλαση για την εθνική γιορτή της 14ης Ιουλίου (pics)
Reuters

Περιορισμένες στη Γαλλία λόγω κορονοϊού οι εκδηλώσεις για την επέτειο της πτώσης της Βαστίλης, την 14η Ιουλίου,.

Για πρώτη φορά στη Γαλλία από το 1945, εξαιτίας του Covid – 19, η παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση για την εθνική γιορτή της 14ης Ιουλίου έδωσε τη θέση της σε μια μίνι παρέλαση περιορισμένη στο Παρίσι. Εκτός από τις ένοπλες δυνάμεις, την τιμητική τους είχε και υγειονομικό προσωπικό για τη μάχη κατά της πανδημίας.

Στο τέλος της τελετής, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα δώσει την παραδοσιακή τηλεοπτική συνέντευξη για να παρουσιάσει στους Γάλλους ένα σχέδιο ανάκαμψης.

Επιβαίνοντας σ’ ένα στρατιωτικό τζιπ, ο αρχηγός του κράτους έφθασε γύρω στις 10:45 (τοπική ώρα, 11:45 ώρα Ελλάδας) μπροστά στην εξέδρα που είχε στηθεί στην πλατεία Κονκόρντ, στο κέντρο του Παρισιού, όπου κάτω από έναν συννεφιασμένο ουρανό είχαν συγκεντρωθεί περίπου 2.000 στρατιωτικοί, οι μισοί απ’ ό,τι συνήθως.

“Αυτή τη 14η Ιουλίου (…) επιθυμώ, μαζί με όλους τους Γάλλους, με τις ίδιες τις ένοπλες δυνάμεις, να απευθύνω ηχηρό φόρο τιμής στους υγειονομικούς εργάτες και σ’ αυτούς που, σε όλους τους τομείς, επέτρεψαν να συνεχισθεί η δημόσια, η κοινωνική και η οικονομική ζωή”, υπογράμμισε ο Μακρόν σε μήνυμα που έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι αντιπρόσωποι της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου είχαν προσκληθεί σ’ αυτή την παρέλαση ως ευχαριστία προς αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες άνοιξαν τα νοσοκομεία τους για 161 Γάλλους ασθενείς που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση λόγω κορονοϊού.

Στη φετινή τελετή δεν υπήρξαν φάλαγγες τεθωρακισμένων, όμως, πραγματοποιήθηκαν υπερπτήσεις αεροπλάνων Alphajet, στα οποία επέβαιναν και τρεις υγειονομικοί.

Δεν επιτράπηκε η παρουσία θεατών κοντά στην πλατεία Κονκόρντ για να αποφευχθεί η μετάδοση του Covid – 19, ο οποίος στη Γαλλία έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 30.000 ανθρώπων.

Στην εξέδρα των επισήμων, οι αξιωματούχοι στέκονταν επίσης σε απόσταση ο ένας από τον άλλον.

Ο εορτασμός της φετινής 14ης Ιουλίου άρχισε με έναν φόρο τιμής στον στρατηγό Σαρλ ντε Γκωλ, η μνήμη του οποίου τιμάται φέτος στη Γαλλία με την ευκαιρία μιας τριπλής επετείου:

Των 130 χρόνων από τη γέννησή του, των 50 χρόνων από τον θάνατό του και των 80 χρόνων από την έκκληση της 18ης Ιουνίου 1940, σύμβολο της γαλλικής αντίστασης.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις