Κόσμος

Γαλλία: Ντροπιαστικές μεταφράσεις! Σάλος από σεξιστικά και αντισημιτικά παραδείγματα

Αντισημιτικά, σεξιστικά και ρατσιστικά παραδείγματα σε μεταφραστικό ιστότοπο καταγγέλλει ο Licra και η υπόθεση έχει "σηκωθεί" ψηλά από τα ΜΜΕ στην Γαλλία.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο ιστότοπος δωρεάν διαδικτυακών μεταφράσεων Reverso στην Γαλλία, κατηγορείται από μια διεθνή οργάνωση ενάντια στον ρατσισμό ότι δίνει ως παραδείγματα στους χρήστες του φράσεις που εντοπίζει στο Ίντερνετ και συχνά έχουν αντισημιτικό ή σεξιστικό χαρακτήρα.

Μεταφράζοντας την αγγλική λέξη “nicer” (ευγενικότερος) το Reverso δίνει ως παράδειγμα χρήσης την εξής φράση: “Ο Χίτλερ ήταν πολύ πιο ευγενικός με τους Εβραίους απ’ όσο θα τους άξιζε”.

Ο Διεθνής Σύνδεσμος κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού (Licra) κατήγγειλε το γεγονός, ζητώντας από τη διεύθυνση του ιστοτόπου να διορθώσει τάχιστα το πρόβλημα. “Κάναμε και άλλες αναζητήσεις και διαπιστώσαμε ότι αυτό συνέβαινε σταθερά”, πρόσθεσε.

Οργή στην Γαλλία για τις μεταφράσεις!

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τεό Χόφενμπεργκ, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η υπηρεσία Contexte του ιστοτόπου βοηθά στη μετάφραση από και προς περίπου δέκα γλώσσες, βασιζόμενη σε σώματα κειμένων που συλλέγονται αυτόματα στο διαδίκτυο, για παράδειγμα από υποτίτλους ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. “Εκεί θα βρούμε την καθομιλουμένη, την ιδιωματική γλώσσα, διάφορες εκφράσεις που αναζητούν οι χρήστες”, υπογράμμισε. Τα δισεκατομμύρια παραδείγματα που περιλαμβάνει η Contexte συλλέγονται με βάση έναν αλγόριθμο και όχι από ανθρώπινο χέρι.

Ο Χόφενμπεργκ υποσχέθηκε ότι θα διορθωθεί “εντός της ημέρας” το “λυπηρό, τρομερό” λάθος που εντόπισε ο Licra. “Δεν είχαμε ποτέ παραδείγματα τόσο σοκαριστικά που να απαιτούν τόσο γρήγορη διόρθωση”, είπε, επισημαίνοντας ότι σε μηνιαία βάση 45 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του ιστοτόπου.

Ωστόσο, ο ιστότοπος Pixels της εφημερίδας Le Monde παρατήρησε ότι υπάρχει πρόβλημα και με άλλες λέξεις και εκφράσεις, όπως με τους “Μαύρους”. Τα παραδείγματα που έδωσε το Reverso όταν ζητήθηκε η μετάφραση της λέξης στα αγγλικά ήταν: “Όταν εγκαθίστανται οι Μαύροι η εγκληματικότητα αυξάνεται” ή “Τα περισσότερα ζώα απεχθάνονται τους Μαύρους”.

Δεν έχουν τέλος τα παραδείγματα της ντροπής…

Με τις λέξεις “women should” (οι γυναίκες θα έπρεπε) το παράδειγμα που εμφανίστηκε προερχόταν από το θεατρικό έργο “Ιδιωτικές ζωές” του Νόελ Κάουαρντ αλλά δεν έπαυε να είναι σοκαριστικό: “Τις γυναίκες θα έπρεπε να τις χτυπάς σαν τα γκονγκ”.

Μεταφράζοντας τη λέξη “Εβραίος” στα ιταλικά, ο ιστότοπος δίνει ως παράδειγμα χρήσης την εξής φράση: “Θα χτυπήσουμε τις πόρτες των τζαμιών με τα κρανία των Εβραίων”. Η μετάφραση της λέξης “μουσουλμάνος” στα γερμανικά συνοδεύεται από το παράδειγμα: Ένας καλός μουσουλμάνος βγάζει τον σκασμό”.

Ο Licra ενημερώθηκε για την υπόθεση από έναν άνδρα, ο γιος του οποίου χρησιμοποίησε το Reverso για μια σχολική εργασία και είδε αυτά τα παραδείγματα. Δεν σκοπεύει όμως να αποτανθεί στη δικαιοσύνη, γιατί θεωρεί ότι ο ιστότοπος δεν το έκανε σκόπιμα, ούτε είχε την πρόθεση να υποκινήσει το μίσος, στοχοθετώντας μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κέιτ Μίντλετον: Η στιγμή που ο τζέντλεμαν Τομ Κρουζ της κράτησε το χέρι για να κατέβει τα σκαλιά στην πρεμιέρα του «Digger» στο Λονδίνο
Εκθαμβωτική στα μωβ η Κέιτ Μίντλετον και με σκουλαρίκια της Νταϊάνα - Κομψός με παπιγιόν και βελούδινο σακάκι ο πρίγκιπας Γουίλιαμ - Φωτογραφίες και βίντεο
Ο Τομ Κρουζ σε ρόλο ιππότη στο πλευρό της Κέιτ Μίντλετον
Η άλωση της Τριπολιτσάς έγινε για τους Τούρκους «η σφαγή του Μοριά» – Η ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών
«Ο μουσουλμανικός τουρκικός πληθυσμός της χερσονήσου του Μοριά σφαγιάστηκε συστηματικά μεταξύ των ετών 1821 και 1830», λέει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών παραγράφοντας για ακόμα μια φορά την ιστορία και αναζητώντας απελπισμένα μια γενοκτονία που δεν έκαναν οι ίδιοι...
Χακάν Φιντάν
Σφοδρή δικαστική μάχη για την τεράστια αυτοκρατορία της Ντόλι Πάρτον - Απειλές και εκβιασμοί από τον ανιψιό της
Ο πρώην υπεύθυνος ασφαλείας της τραγουδίστριας και ανιψιός της κατηγορείται για «κλιμακούμενη εκστρατεία απειλών» με στόχο την περιουσία της - Το κρυφό ταξίδι στη Γερμανία
Η Ντόλι Πάρτον
Ουκρανία: Καπετάνιος σκοτώθηκε μετά από ρωσικό χτύπημα σε εμπορικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα
Κατά τη διάρκεια τεσσεράμισι ετών πολέμου πλήρους κλίμακας, οι Ρώσοι έχουν καταστρέψει 1.054 ουκρανικές λιμενικές υποδομές και έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον 232 πολιτικών πλοίων
Ρωσική επίθεση σε πλοίο που μετέφερε καλαμπόκι ανοικτά της Οδησσού