Κόσμος

Γαλλία: Τέλος η χρήση μάσκας για όσους διαθέτουν υγειονομικό πιστοποιητικό

Η χρήση της μάσκας για την αποφυγή της διασπορά τους κορονοϊού δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική στη Γαλλία στους κινηματογράφους, τα μουσεία και σε αθλητικές εγκαταστάσεις. Το μόνο που θα χρειάζεται είναι οι πολίτες να επιδεικνύουν το υγειονομικό πιστοποιητικό τους. 

«Εκεί όπου υπάρχει υγειονομικό πιστοποιητικό» κατά του κορονοϊού, οι πολίτες «θα μπορούν να βγάλουν τη μάσκα», εκτός κι αν υπάρχει αντίθετη οδηγία από τις τοπικές αρχές ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση. Αυτό δήλωσε σήμερα, Τρίτη 20 Ιουλίου, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, πριν ξεκινήσει η εξέταση νομοσχεδίου στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μάσκα δεν θα είναι υποχρεωτική πλέον διότι το υγειονομικό πιστοποιητικό υποδηλώνει ότι «είμαστε σίγουροι πως όλοι όσοι εισέρχονται είναι εμβολιασμένοι πλήρως ή έχουν πολύ πρόσφατο τεστ που είναι αρνητικό».

Το μέτρο αυτό περιλαμβάνεται σε διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, όπου ορίζεται επίσης ότι σε χώρους με δυναμικότητα από 50 άτομα και πάνω θα πρέπει να επιδεικνύεται το υγειονομικό πιστοποιητικό. Αυτό το τελευταίο θα είναι υποχρεωτικό σε πολιτιστικούς χώρους (κινηματογράφους, μουσεία, θέατρα κ.λπ.) από αύριο.

Ωστόσο σε αντίθεση με το κοινό που θα έχει πρόσβαση σε αυτούς, οι εργαζόμενοι στους συγκεκριμένους χώρους θα πρέπει να φορούν μάσκα.

«Η χρήση μάσκας παραμένει κανόνας στην επιχείρηση. Καθώς το πιστοποιητικό είναι υποχρεωτικό από τις 30 Αυγούστου για τους υπαλλήλους (στους χώρους που υπόκεινται στο πιστοποιητικό), δεν προβλέπεται προς το παρόν να καταργηθεί για τους εργαζομένους», σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Το τέλος της υποχρέωσης της μάσκας για τους πολίτες σε αυτούς τους χώρους «θα βελτιώσει σταδιακά την καθημερινότητα των Γάλλων», δήλωσε ο Βεράν.

«Κακή ιδέα» λένε οι επιστήμονες

Αντίθετα, η γνωστή επιδημιολόγος Ντομινίκ Κοσταγκλιολά λέει ότι άκουσε την απόφαση με έκπληξη. «Είναι κακή ιδέα», είπε η ίδια, προσθέτοντας ότι χρειάζονται περιοριστικά μέτρα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία και «όχι να αίρουμε συγκεκριμένα μέτρα όταν βάζουμε άλλα στη θέση τους».

Υπό τον αντίκτυπο του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που είναι περισσότερο μεταδοτικό, η επιδημία βρίσκεται και πάλι σε ανοδική πορεία στη Γαλλία, σε τέτοιο βαθμό που η κυβέρνηση πλέον κάνει λόγο για τέταρτο κύμα.

Σε εθνικό επίπεδο, ο ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων σε διάστημα 7 ημερών ξεπερνά τις 8.000, συγκριτικά με μόλις 1.850 στα τέλη Ιουνίου.

«Είμαστε μεταξύ 100 και 130% αύξησης σε μία εβδομάδα», δήλωσε ο Βεράν.

Η γαλλική κυβέρνηση φοβάται ότι αυτή η αύξηση, που πλήττει κυρίως τους νέους, θα καταλήξει στους ηλικιωμένους ή ευπαθείς πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί και θα οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών.

«Οι (νοσοκομειακοί) δείκτες μας, παρόλο που μένουν αρκετά χαμηλοί, έχουν αρχίσει να αυξάνονται», προειδοποίησε ο υπουργός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΕΕ και ΝΑΤΟ στηρίζουν τον Ζελένσκι που πηγαίνει στη Φλόριντα να μιλήσει με τον Τραμπ για το σχέδιο λήξης του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται καθ' οδόν για τις ΗΠΑ, είπε ότι μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες του με τον Τραμπ θα ενημερώσει άμεσα τους Ευρωπαίους
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Βρέθηκαν τα λείψανα της 9χρονης Μέλοντι που αγνοούνταν επί 2 μήνες στις ΗΠΑ - Συνελήφθη η μητέρα της και δηλώνει αθώα
Έπειτα από έρευνες εντοπίστηκε φυσίγγιο στην αποθήκη της μητέρας, το οποίο ταιριάζει με φυσίγγια που βρέθηκαν κοντά στα λείψανα της άτυχης Μέλοντι, τα οποία εντόπισε τυχαία ένα ζευγάρι στην πολιτεία Γιούτα
Η 9χρονη Μέλοντι που αγνοούνταν για πάνω από 2 μήνες
Ο Ζελένσκι αποφασισμένος να «κάνει ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει τον πόλεμο» – «Η Ουκρανία δεν βιάζεται για επίλυση με ειρηνικά μέσα» λέει ο Πούτιν
«Σε αυτόν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, θέλουμε ειρήνη, ενώ η Ρωσία επιδεικνύει την επιθυμία να συνεχίσει, αν ολόκληρος η Ευρώπη και η Αμερική είναι στο πλευρό μας, μαζί θα σταματήσουμε τον Πούτιν» τονίζει ο Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν