Κόσμος

Γάλλος αξιωματούχος: H ΕΕ δεν πρέπει να είναι ο «χρήσιμος ηλίθιος» της πανδημίας

Μια δήλωση που θα συζητηθεί έκανε ένας Γάλλος αξιωματούχος λέγοντας πως η ΕΕ δεν πρέπει να είναι ο “χρήσιμος ηλίθιος” της πανδημίας εξάγοντας εμβόλια την ώρα που άλλες χώρες κρατούν τις προμήθειες για τον εαυτό τους, υποστηρίζοντας παράλληλα τα σχέδια για την επιβολή αυστηρότερων κανόνων ως προς τις εξαγωγές των εμβολίων.

“Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να είναι ένα είδος χρήσιμου ηλιθίου στη μάχη κατά του ιού”, είπε νωρίτερα ο προεδρικός σύμβουλος στους δημοσιογράφους ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής του μπλοκ που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεκτείνει τις εξουσίες της ΕΕ ώστε να μπλοκάρει ενδεχομένως τις εξαγωγές των εμβολίων κατά του κορονοϊού προς την Βρετανία και προς άλλες χώρες με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό εμβολιασμών και να καλύψει τα περιστατικά με εταιρείες που υπαναχωρούν από συμβόλαια που έχουν συνάψει για την προμήθεια εμβολίων, έχουν δηλώσει αξιωματούχοι της ΕΕ.

Οι νέοι κανόνες στοχεύουν στο να καταστήσουν αμοιβαίο και αναλογικό το εμπόριο των εμβολίων ώστε άλλες χώρες που παρασκευάζουν εμβόλια να πωλούν στην Ευρώπη και η ΕΕ να μην εξάγει πολύ περισσότερα από όσα εισάγει, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της ΕΕ.

Η Γαλλία θα υποστηρίξει αυτό το επικαιροποιημένο σύστημα της ΕΕ, δήλωσε ο γάλλος αξιωματούχος.

“Εχουμε εξαγάγει πολλά εμβόλια, έχουμε τηρήσει τους κανονισμούς. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για κάποιους από τους εταίρους μας”, σχολίασε ο ίδιος.

Η ΕΕ δεν έχει κανένα συμφέρον να εμπλακεί σε ένα είδος ανταλλαγής κατηγοριών με την Βρετανία στο θέμα της εξαγωγής εμβολίων, υποστήριξε ο αξιωματούχος, και πρόσθεσε ότι πολιτικοί της ΕΕ δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από μια τέτοια αντιπαράθεση στα μάτια της κοινής γνώμης της χώρας τους.

“Σε ό,τι μας αφορά, δεν έχουμε καμία πρόθεση, κανένα συμφέρον να πυροδοτήσουμε μια μόνιμη αντιπαράθεση με την Βρετανία”, κατέληξε.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ επιβεβαιώνει ότι η CIA του είπε ότι ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν είναι ομοφυλόφιλος
Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να διασκέδασε με την εκτίμηση της CIA ότι ο νεότερος Χαμενεΐ διατηρούσε μακροχρόνια σεξουαλική σχέση με τον άνδρα δάσκαλό του από την παιδική του ηλικία
Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τραμπ δίνει 10ήμερη παράταση στο Ιράν: «Ιστορική κόλαση» λέει η Τεχεράνη σε περίπτωση χερσαίας εισβολής
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο πως οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν προχωρούν πολύ καλά, ενώ την ίδια ώρα η Τεχεράνη το διαψεύδει και κάνει λόγο για ένα εκατομμύριο «έτοιμους» στρατιώτες
Ντόναλντ Τραμπ
Times of Israel: Ο Τραμπ κλίνει προς τη χερσαία εισβολή στο Ιράν – Η Τεχεράνη θα αναγκαστεί τότε να υποκύψει
Ο αξιωματούχος, που γνωρίζει από κοντά τις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν κατ’ ιδίαν πως το Ιράν δύσκολα θα δεχτεί τις παραχωρήσεις του αμερικανικού σχεδίου 15 σημείων
Ντόναλντ Τραμπ