Κόσμος

Γάζα: Τα τέσσερα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία ζητούν ελεύθερη πρόσβαση για τους δημοσιογράφους

AFP, AP, Reuters και BBC καλούν το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο και έξοδο δημοσιογράφων στη Γάζα, καθώς οι συνθήκες εργασίας γίνονται ολοένα και πιο δραματικές

Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί AFP, AP, Reuters και BBC απηύθυναν την Πέμπτη (24.07.2025) κοινή έκκληση προς το Ισραήλ να επιτρέψει την ελεύθερη κυκλοφορία των δημοσιογράφων εντός και εκτός της Λωρίδας της Γάζας, έπειτα από 21 μήνες πολέμου.

Τονίζουν ότι είναι επείγουσα η ανάγκη να επιτραπεί από το Ισραήλ η είσοδος βασικών αγαθών, σε επαρκείς ποσότητες, για τον άμαχο πληθυσμό αλλά και για τους επαγγελματίες των ΜΜΕ στην Γάζα.

«Οι δημοσιογράφοι έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορες στερήσεις και δυσκολίες στην πολεμική ζώνη. Ανησυχούμε πολύ για το ότι στο εξής ο λιμός απειλεί την επιβίωσή τους», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση.

 

«Είναι τα μάτια και τα αυτιά του κόσμου»

Οι τέσσερις οργανισμοί εκφράζουν βαθιά ανησυχία για την κατάσταση των ανταποκριτών τους, οι οποίοι δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να καλύψουν τις βασικές διατροφικές ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους.

«Αυτοί οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι ήταν τα μάτια και τα αυτιά του κόσμου στο πεδίο στη Γάζα. Αντιμετωπίζουν πλέον τις ίδιες δραματικές συνθήκες με τους πληθυσμούς που καλύπτουν», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι μαρτυρίες δημοσιογράφων που κάνουν λόγο για ακραία πείνα, έλλειψη πόσιμου νερού και έντονη σωματική και ψυχική εξάντληση. Ορισμένοι αναγκάζονται να μειώσουν την κάλυψη του πολέμου, που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023, με την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Σοβαρές επιπτώσεις από τον ισραηλινό αποκλεισμό

Αφού πολιόρκησε τη Γάζα το φθινόπωρο του 2023, το Ισραήλ επέβαλε πλήρη αποκλεισμό τον Μάρτιο, ο οποίος χαλάρωσε ελάχιστα στα τέλη Μαΐου. Ο αποκλεισμός αυτός προκάλεσε σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.

Το Ισραήλ κατηγορεί από την πλευρά του τη Χαμάς ότι εκμεταλλεύεται την ανθρωπιστική βοήθεια, είτε πουλώντας την σε υψηλές τιμές, είτε εμποδίζοντας τη διανομή της.

Στις 7 Μαΐου, η ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) δήλωσε ότι σχεδόν 200 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις από την αρχή του πολέμου, εκ των οποίων τουλάχιστον 44 ενώ εργάζονταν.

Πενθούντες στην κηδεία ενός Παλαιστίνιου δημοσιογράφου που σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή
Πενθούντες στην κηδεία ενός Παλαιστίνιου δημοσιογράφου που σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή / REUTERS / Khamis Al-Rifi

Η ανεξάρτητη οργάνωση Committee to Protect Journalists (CPJ), με έδρα τις ΗΠΑ, κάλεσε επίσης το Ισραήλ να σταματήσει να λιμοκτονεί τους δημοσιογράφους και τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα.

«Ο κόσμος πρέπει πλέον να δράσει: να προστατεύσει, να τους δώσει τρόφιμα, να τους επιτρέψει να αποκαταστήσουν την υγεία τους ενόσω άλλοι δημοσιογράφοι θα φθάνουν για να τους βοηθήσουν», δήλωσε η Σάρα Κάιρατ, περιφερειακή διευθύντρια της CPJ.

Από τα τέλη του 2023, οι μόνοι δημοσιογράφοι που έχουν καταφέρει να μπουν στη Λωρίδα της Γάζας είναι ενσωματωμένοι στις ισραηλινές δυνάμεις, με τα ρεπορτάζ τους να υπόκεινται σε στρατιωτική λογοκρισία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πέθανε ο Πιτ Ηλιάδης, ο «βασιλιάς των strip clubs» στο Λας Βέγκας: Η άνοδος και η πτώση του μεγιστάνα των στριπτιτζάδικων που ξεκίνησε από την Καστοριά
Το 1989 ο Πιτ Ηλιάδης άνοιξε το Olympic Gardens, ένα από τα πιο επιβλητικά strip clubs της εποχής και το 2002 το Sapphire Gentlemen’s Club - Η κατάκτηση του αμερικανικού ονείρου, οι οικογενειακές δοκιμασίες και η πτώχευση
Το Sapphire Gentlemen's Club
Αργεντινή: Αποκαλυπτικές εικόνες στη Χενεράλ Βιγιέγκας – Εφιαλτικό «τείχος» σκόνης σκέπασε την πόλη
Ένας τεράστιος τοίχος σκόνης και νεφών κάλυψε τη Χενεράλ Βιγιέγκας, στην επαρχία Μπουένος Άιρες – Η καταιγίδα προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, μεγάλες υλικές ζημιές και πανικό στους κατοίκους
Ένα πραγματικό τείχος σκόνης σχηματίστηκε πάνω από την πόλη Χενεράλ Βιλέγκας στην Αργεντινή
Το BBC ζήτησε συγγνώμη από την Κέιτ Μίντλετον για τη γκάφα με το «σκέτο Κέιτ» – Της έστειλε προσωπική επιστολή
Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που το BBC αναγκάζεται να απολογηθεί σε ένα πρόσωπο που βρίσκεται στην επικαιρότητα, μετά την επίσημη συγγνώμη που ζήτησε από τον Τραμπ
Κέιτ Μίντλετον
«Parasocial», η λέξη της χρονιάς για το Cambridge Dictionary – Πώς ο αρραβώνας της Τέιλορ Σουίφτ την έφερε στην κορυφή
Οι χρήστες των social media είχαν μια ισχυρή και συναισθηματική αντίδραση στον αρραβώνα της Τέιλορ Σουίφτ με τον Τράβις Κέλσι αν και δεν έχουν δει ποτέ από κοντά το ζευγάρι
O Travis Kelce και η Taylor Swift
Όλο το παρασκήνιο πίσω από την αναδίπλωση του Τραμπ για τους φακέλους Επστάιν – «Δεν ήταν ρίσκο αλλά τακτική»
Για τον Λευκό Οίκο, η απόφαση του Τραμπ να ζητήσει τη δημοσιοποίηση των φακέλων Επστάιν ήταν μία μελετημένη κίνηση που, όπως λένε συνεργάτες του, θα βλάψει περισσότερο τους Δημοκρατικούς παρά τον ίδιο
Τραμπ
Ρωσία: Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στη Σιβηρία – Τεράστιες φλόγες κοντά στο Ομσκ
Ένα περιστατικό σημειώθηκε σε υπόγειο τμήμα αγωγού φυσικού αερίου στην περιοχή του Ομσκ, στη δυτική Σιβηρία – Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αναφέρουν ότι η φωτιά έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο
Εικόνες που δείχνουν μια έκρηξη στην περιοχή του Ομσκ στη Ρωσία