Κόσμος

Γεωργία: Απήγαγαν και «σάπισαν» στο ξύλο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης

Τον απήγαγαν και τον χτύπησαν βάναυσα. Ο Levan Khabeishvili, ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Γεωργία, του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος, ξυλοκοπήθηκε άγρια την Μεγάλη Τρίτη (30/04/2024) στην Τιφλίδα κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του λεγόμενου νόμου για τους ξένους πράκτορες.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Γεωργία Khabeishvili δημοσίευσε φωτογραφίες του άγρια χτυπημένου προσώπου του και στην πλατφόρμα X.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου την Μεγάλη Τρίτη το βράδυ. Οι γεωργιανές δυνάμεις ασφαλείας κλιμάκωσαν την καταστολή τους χρησιμοποιώντας κανόνια νερού, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης εναντίον διαδηλωτών έξω από το κοινοβούλιο. Αυτό συνέβη αφού οι νομοθέτες συζήτησαν ένα νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες», το οποίο θεωρείται από την αντιπολίτευση και τα δυτικά έθνη ως αυταρχικό και εμπνευσμένο από τη Ρωσία.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας, επικαλούμενο τον υφυπουργό Aleksandre Darakhvelidze, ανακοίνωσε ότι 63 άτομα συνελήφθησαν και έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά του «νομοσχεδίου ξένων πρακτόρων» στην Τιφλίδα.

Αυτή ήταν άλλη μια διαδήλωση από τότε που το κυβερνών κόμμα στη Γεωργία, επιχείρησε να περάσει ξανά το νόμο.

Πέρυσι, ως αποτέλεσμα μαζικών διαμαρτυριών και εκκλήσεων από δυτικές χώρες, ο νόμος αποσύρθηκε.

Αυτή τη φορά, όμως το κυβερνών κόμμα είναι αποφασισμένο να τον περάσει με την δικαιολογία ότι θα διασφαλίσει τη «διαφάνεια της χρηματοδότησης» των ΜΚΟ, της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης.

Δείτε πως εμφανίστηκε σήμερα στη Βουλή της χώρας του: 

 

Ο νόμος, που βασίζεται στον ρωσικό, εξ ου και ονομάζεται απλώς «ρωσικός νόμος» ή «νόμος για τους ξένους πράκτορες», προβλέπει ότι οι νομικές οντότητες και τα μέσα ενημέρωσης που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% των οικονομικών πόρων από το εξωτερικό θα υπόκεινται σε εγγραφή και αναφορά και θα περιλαμβάνονται σε ειδικό μητρώο ξένων παραγόντων επιρροής.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα μπορεί να ελέγχει τέτοιες οργανώσεις με οποιοδήποτε πρόσχημα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε τεντωμένο σχοινί η εκεχειρία: «Η Χαμάς σχεδιάζει επίθεση κατά αμάχων στη Γάζα», προειδοποιεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
«Εάν η Χαμάς εξαπολύσει αυτήν την επίθεση, θα ληφθούν μέτρα για την προστασία του λαού της Γάζας και τη διατήρηση της ακεραιότητας της εκεχειρίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση
Μαχητές της Χαμάς 5
Γερμανός ΥΠΕΞ: «Η Τουρκία πρέπει να λύσει τα προβλήματά της στην περιοχή» για να ενταχθεί στο SAFE – Επιβεβαίωσε την πώληση των Eurofighter
Κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα το Σάββατο (18.10.2025), ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόχαν Βάντεφουλ, κάλεσε την Τουρκία να σημειώσει...
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόχαν Βαντεφούλ, στην Άγκυρα
35