Κόσμος

Γεράσιμος Παπαδόπουλος για σεισμό στην Κωνσταντινούπολη: Θα ακολουθήσει και μεγαλύτερος, μπορεί να επηρεαστεί το βόρειο Αιγαίο

«Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας που περνάει από τη θάλασσα του Μαρμαρά, ενεργοποίησε το σημερινό σεισμό»

Ο ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη το μεσημέρι της Τετάρτης (23/04/2025) έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς καθώς φοβούνται ακόμη μεγαλύτερη δόνηση.

Για τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη και το κατά πόσο μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα και στην Ελλάδα, μίλησε στον ΑΝΤ1 ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη «προς το παρόν δεν μας απειλεί. Και το λέω αυτό καθώς για να υπάρξει αυτή η δυναμική διέγερση, όπως χαρακτηριστικά με τον σεισμό του 1999, χρειάζεται μεγαλύτερα μεγέθη. Ο σεισμός δεν είχε ικανό μέγεθος».

Ωστόσο σεισμολόγος δεν αποκλείει σενάριο να επηρεαστεί και ο ελλαδικός χώρος από το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας.

«Από την άλλη γνωρίζουμε ότι το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας που περνάει από τη θάλασσα του Μαρμαρά και ενεργοποίησε το σημερινό σεισμό συνεχίζεται και διακλαδίζεται στο Βόρειο Αιγαίο. Ενδεχομένως αυτή η μετακίνηση σε μεσπρόθεσμο ορίζοντα να διεγείρει τα τα ρήγματα στο Βόρειο Αιγαίο. Είναι ένα ανοιχτό ενδεχόμενο δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με βεβαιότητα», τόνισε

Όσο για το εάν ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ είναι ο κυρίως σεισμός του ρήγματος, είπε: «Η αλήθεια είναι ότι η περιοχή είχε δώσει μεγάλους σεισμούς, όπως χαρακτηριστικά ο φονικός σεισμός του 1999. 

Κατά συνέπεια σε ορίζοντα ετών αναμένεται μεγαλύτερος σεισμός, είναι μαθηματικά βέβαιο.

Άρα, δεν είναι αυτός ο μεγάλος σεισμός, όλοι οι σεισμολόγοι στον κόσμο συμφωνούν ότι αναμένεται ένας μεγαλύτερος σεισμός».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ σε Νετανιάχου: «Αφοπλισμός της Χαμάς και να ξεκινήσει σύντομα η δεύτερη φάση της εκεχειρίας στη Γάζα»
«Επίκειται απονομή χάριτος στον Νετανιάχου, μίλησα με τον Χέρτζογκ» λέει ο Τραμπ – «Δεν έχω μιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο» τον διαψεύδει ο Ισραηλινός πρόεδρος
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ δίπλα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά την άφιξή τους για συναντήσεις στο Mar-a-Lago στο Παλμ Μπιτς