Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Γερμανία: Δεν υπόσχεται άνοιγμα της εστίασης από 1η Δεκεμβρίου η Μέρκελ

Γερμανία: Δεν υπόσχεται άνοιγμα της εστίασης από 1η Δεκεμβρίου η Μέρκελ

«Καμία υπόσχεση» για επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης από την 1η Δεκεμβρίου δεν δίνει η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα η κ. Μέρκελ τόνισε πως για αρθούν τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να περιοριστούν τα κρούσματα κορονοϊού κάτω από τα 50 ανά 100.000 κατοίκους.

«Τότε θα έχουμε καλές πιθανότητες», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια συζήτησης που είχε με μαθητευόμενους και τους εκπαιδευτές τους, στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Καγκελάριος σε Συζήτηση με τους Πολίτες» και διαβεβαίωσε ότι «κάνουμε τα πάντα προκειμένου τον Δεκέμβριο να μπορούμε να προχωρήσουμε έστω και λίγο. Αλλά θα πρέπει να περάσουμε έναν δύσκολο χειμώνα».

Click4more: Γερμανία – Κορονοϊός: Σε καραντίνα πάνω από 300.000 μαθητές και 30.000 δάσκαλοι

Η κ. Μέρκελ τόνισε πως “πρέπει να είμαστε συνετοί ακόμη και αν βλέπουμε μια πρώτη εξομάλυνση της καμπύλης των νέων κρουσμάτων». Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η γαστρονομία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία και αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές.

Όσο για το πόσο η δική της καθημερινότητα έχει αλλάξει η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε πως «έχω περάσει και πιο εύκολες περιόδους – αλλά αυτό ισχύει για πολύ κόσμο. Μας λείπει ασφαλώς ο αυθορμητισμός και το αίσθημα ελευθερίας, αλλά πρέπει κάπως να προχωρήσουμε και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον».

Τα Χριστούγεννα δεν θα μοιάζουν με αυτά που γνωρίζουμε λέει ο Γερμανός υπουργός Υγείας

Για Χριστούγεννα που «δεν θα μοιάζουν με αυτά που γνωρίζουμε», λόγω κορονοϊού, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ενώ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ο αριθμός νοσηλευόμενων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να φθάσει τις 6.000, ήδη εντός Νοεμβρίου.

«Πρέπει να καταφέρουμε να περάσουμε τον χειμώνα με όσο το δυνατόν χαμηλότερους αριθμούς κρουσμάτων και γι’ αυτό εκδηλώσεις με περισσότερα από 10-15 άτομα δεν θα υπάρξουν», δήλωσε ο κ. Σπαν στο Ραδιόφωνο Βερολίνου – Βραδεμβούργου RBB και διευκρίνισε ότι ακόμη και αν με τα τρέχοντα περιοριστικά μέτρα τα κρούσματα μειωθούν, «αυτό δεν σημαίνει ότι τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο θα μπορούμε παντού να χαλαρώσουμε με γιορτές και γάμους, σαν να μην συμβαίνει τίποτα».

Ο υπουργός Υγείας ζήτησε υπομονή από τους πολίτες, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο κορονοϊός «αφήνει πολύ μακριά σημάδια ολίσθησης». Χαρακτήρισε δε «ρεαλιστικά» τα σχέδια της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας για ακύρωση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων.

Αναφερόμενος στον αυξανόμενο αριθμό των νέων κρουσμάτων, ο Γενς Σπαν προειδοποίησε ακόμη για το ενδεχόμενο εντός του μήνα να διπλασιαστεί ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ και να φθάσει τους 6.000, εφόσον συνεχίσουμε ακόμη για καιρό να έχουμε 20.000 νέα κρούσματα την ημέρα και εξ αυτών το 2% να χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΘ επί περίπου δύο εβδομάδες.

«Δεν πρέπει οι αριθμοί να αυξηθούν περισσότερο. Διαφορετικά, κάποια στιγμή θα φτάσουμε στο σημείο υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος υγείας. Με 6.000 ασθενείς οι ΜΕΘ μας μπορούν ακόμη να αντεπεξέλθουν, αλλά μόνο υπό μεγάλη πίεση», τόνισε ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Γρήγορα τεστ από τη Lufthansa

Δοκιμαστικό πρόγραμμα γρήγορων τεστ κορονοϊού στους επιβάτες της ξεκίνησε σήμερα η Lufthansa, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν επιβάτες παρέχοντάς τους ασφαλείς υπηρεσίες.

Τα τεστ γίνονται από σήμερα στις πτήσεις Μόναχο – Αμβούργο και θα ακολουθήσει η γραμμή Βιέννης – Βερολίνου, η οποία εξυπηρετείται από την θυγατρική της, την Austrian Airlines.

Η υποχρέωση αφορά όλους τους επιβάτες, οι οποίοι, εναλλακτικά, μπορούν να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό τεστ το πολύ 48 ωρών ή να αλλάζουν χωρίς κόστος την κράτησή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις