Κόσμος

Γερμανία: Έσπασε τη σιωπή της η «Γραμματέας του Κακού», που δικάζεται στα 97 της για ναζιστικά εγκλήματα

Η ναζί «Γραμματέας του Κακού», Ίρμγκαρντ Φίρκνερ, είχε πιστέψει για κάτι λιγότερο από 8 δεκαετίες μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ότι θα γλιτώσει για τα εγκλήματα που έγιναν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης που εργαζόταν, αλλά τελικά η Γερμανίδα κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Στην Γερμανία διεξάγεται η δίκη της και η 97χρονη που ήταν αμίλητη ως τώρα, έσπασε τη σιωπή της και ζήτησε «συγγνώμη».

Η Ίρμγκαρντ Φίρκνερ δούλευε ως γραμματέας στο περίφημο στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί, Στάτχοφ στην Πολωνία από το 1943 έως το 1945 στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν η γραμματέας του στρατοπέδου, έστω κι αν είχε πιάσει εκεί δουλειά μόλις σε ηλικία 18 ετών. Η Φίρκνερ κατηγορείται ότι είχε συμμετοχή στις δολοφονίες κρατουμένων και η γερμανική δικαιοσύνη την κάθισε πριν καιρό στο εδώλιο για να δικαστεί έστω κι αν είχε φτάσει πια στα 97 της.

Δικάζεται σε δικαστήριο ανηλίκων

Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι ότι η Ίρμγκαρντ Φίρκνερ δικάζεται στο δικαστήριο ανηλίκων του Ίτζεχοε της Γερμανίας, διότι δεν είχε ενηλικιωθεί την περίοδο για την οποία κατηγορείται ότι μετείχε σε εγκλήματα πολέμου.

Η ναζί «Γραμματέας του Κακού», όπως την έχουν ονομάσει τα γερμανικά ΜΜΕ με αφορμή την δράση της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Στάτχοφ, δεν είχε μιλήσει καθόλου ως τώρα. Μάλιστα, αρχικά είχε αρνηθεί να παρευρεθεί στη δίκη, αλλά τελικά άλλαξε γνώμη. Άρχισε να δίνει το παρόν στη δίκη ντυμένη πάντως, με βαριά ρούχα και φορώντας μαντήλι στο κεφάλι της για να μην φαίνεται το πρόσωπό της.

«Μετανιώνω και λυπάμαι»

Ήταν όμως, αμίλητη και δεν έλεγε το παραμικρό. Η 97χρονη Γερμανίδα ναζί όμως, άλλαξε γνώμη και σε αυτό το θέμα. Έσπασε τη σιωπή της και μίλησε για πρώτη φορά στο δικαστήριο. Η «Γραμματέας του Κακού» ζήτησε «συγγνώμη» και τόνισε: «Ζητάω συγγνώμη για όσα έγιναν», είπε η Ίρμγκαρντ Φίρκνερ στο δικαστήριο και συνέχισε: «Μετανιώνω και λυπάμαι που ήμουν στο στρατόπεδο Στάτχοφ εκείνη την περίοδο»

Η 97χρονη Γερμανίδα έχει αρνηθεί πάντως, ότι είχε συμμετοχή σε εγκλήματα πολέμου και μάλιστα έχει πει ότι δεν είχε γνώση για όσα γίνονταν στο στρατόπεδο με τις δολοφονίες κρατουμένων. Στην Γερμανία, όμως, ο νόμος αναφέρει ότι ακόμα κι αν δεν ήξερε κάποιος τι γινόταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κι αν δολοφονούνταν κρατούμενοι, είναι υπόλογος διότι απλά μετείχε στις διαδικασίες του στρατοπέδου.

Η ποινή της 97χρονης Γερμανίδας αναμένεται να εκδοθεί γύρω στις 20 Δεκεμβρίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το FBI έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του υπόπτου για τη δολοφονία της Δημοκρατικής βουλευτή και του συζύγου της στη Μινεσότα
Ο φερόμενος ως δράστης είναι ο Βανς Λούθερ Μπέλτερ, 57 ετών, πολιτικός διορισμένος στο παρελθόν από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη Τιμ Γουόλζ και παραμένει ασύλληπτος
Ο ύποπτος για τη δολοφονία της Μελίσα Χόρτμαν
Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Πρωτοβουλία Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας για συνομιλίες με Ιράν - 10 νεκροί στο Ισραήλ πάνω από 200 τραυματίες
Το Ιράν χτύπησε πολλές κατοικημένες περιοχές του Ισραήλ ισοπεδώνοντας κτίρια - Ακούστηκαν εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ - Το Τελ Αβίβ στόχευσε σε εγκαταστάσεις πυρηνικών στο Ιράν
Διασώστες βγάζουν από κατεστραμμένα κτίρια γυναίκες
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
11