Κόσμος

Γερμανία: Η Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ δεν θα αναλάβει την καγκελαρία πριν από το 2021

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, επικεφαλής του γερμανικού συντηρητικού κόμματος CDU, διαβεβαιώνει ότι δεν θέλει να αναλάβει πρόωρα την καγκελαρία. Θα είναι η διάδοχος της Αγγελα Μέρκελ.

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύει στο φύλλο της που κυκλοφορεί η εφημερίδα Die Welt am Sonntag η Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ τονίζει, ότι δεν θα επιδιώξει να αντικαταστήσει πρόωρα την αρχηγό της κυβέρνησης, πριν από το πέρας της θητείας της το 2021, δύο εβδομάδες πριν η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών κληθεί να αντιμετωπίσει μια κρίσιμη πολιτική πρόκληση, τις ευρωεκλογές.

«Η καγκελάριος και η κυβέρνηση εξελέγησαν [για να κυβερνήσουν] καθ’ όλη την κοινοβουλευτική περίοδο και οι πολίτες σωστά αναμένουν να πάρουμε σοβαρά τη δέσμευση αυτή (…) Μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα να εργαστώ για μια σκόπιμη αλλαγή [στην καγκελαρία] νωρίτερα», δηλώνει η Κραμπ-Καρενμπάουερ στην κυριακάτικη έκδοση της Βελτ.

Η «ΑΚΚ», όπως την αποκαλούν τα μέσα ενημέρωσης, ανέλαβε επικεφαλής της CDU τον Δεκέμβριο, μετά την αποχώρηση της Μέρκελ από την προεδρία του κόμματος. Η καγκελάριος έχει πει επανειλημμένα ότι θα παραμείνει στον θώκο της ως τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, που κανονικά θα διεξαχθούν το 2021. Όμως στα γερμανικά ΜΜΕ η σεναριολογία δίνει και παίρνει τους τελευταίους μήνες για το ενδεχόμενο η Μέρκελ να αποχωρήσει πρόωρα.

Για παράδειγμα, το φθινόπωρο, αν ο ήσσων εταίρος της στον κυβερνητικό «μεγάλο συνασπισμό», το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το ποσοστό του οποίου δεν σταματά να πέφτει στις δημοσκοπήσεις, αποφασίσει να βροντήξει την πόρτα. Ή ακόμα νωρίτερα, μετά τις ευρωεκλογές στα τέλη του μήνα, εάν η επίδοση των γερμανών συντηρητικών είναι κακή. Ή, πάλι το φθινόπωρο, αν η CDU καταγράψει κακό αποτέλεσμα σε κρατιδιακές εκλογές, δεδομένης της ανόδου της άκρας δεξιάς.

Παρότι η CDU αποπειράται στροφή στα δεξιά υπό την Κραμπ-Καρενμπάουερ, που επέλεξε να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική της Μέρκελ, ειδικά στην κρίση των προσφύγων και των μεταναστών, η
ΑΚΚ διαβεβαιώνει πως η σχέση τους παραμένει «πάντοτε πολύ καλή, όπως πριν».

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι ο συνασπισμός με τους σοσιαλδημοκράτες ίσως αναδιαθρωθεί μετά τις ευρωεκλογές. «Έχουμε έναν συνασπισμό ο οποίος δεν είναι ενωμένος (…) δεν συνεργάζεται πάντα εύκολα», εξήγησε. Οι διαφορές των δύο κομμάτων είναι πολύ ορατές επί παραδείγματι σε θέματα όπως η στέγη στις μεγάλες πόλεις, ή τα μέτρα για την αποτροπή της αλλαγής του κλίματος.

Με βάση δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο, οι συντηρητικοί πιστώνονται περί το 28% των προθέσεων ψήφου στις ευρωεκλογές, οι σοσιαλδημοκράτες μόλις 15% και οι Πράσινοι 19%.

Η 64χρονη Μέρκελ, που κυβερνά τη Γερμανία από το 2005, δεν έχει συμμετάσχει στην εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών ως τώρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο αρχηγός του ακροαριστερού κόμματος, Ζαν Λυκ Μελένσον θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2027
«Έχουμε λιγότερο από ένα χρόνο μέχρι τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Από την πλευρά μας, όλα είναι έτοιμα – υπάρχει ομάδα, πρόγραμμα και ένας μοναδικός υποψήφιος» λέει ο Μελανσόν
Ζαν Λικ Μελανσόν
Deutsche Welle: Μεγαλύτερος ο φόβος της Γερμανίας για απόσυρση πυραύλων Tomahawk παρά για την αποχώρηση 5.000 Αμερικανών στρατιωτών
Προβληματισμό στο Βερολίνο προκαλούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ για μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας και την ακύρωση της ανάπτυξης πυραύλων Tomahawk που θεωρούνταν κρίσιμος παράγοντας αποτροπής
Tomahawk
Οι ΗΠΑ απάντησαν στην πρόταση 14 σημείων του Ιράν – Οι βασικοί άξονες του ειρηνευτικού σχεδίου για την Μέση Ανατολή
Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστηρίζουν ότι οι μόνες επιλογές των ΗΠΑ είναι είτε μια «αδύναμη στρατιωτική επιχείρηση είτε μια μη συμφέρουσα συμφωνία»
Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης
Επίθεση στο δείπνο ανταποκριτών του Λευκού Οίκου: Εξακριβώθηκε ότι ο Κόουλ Άλεν πυροβόλησε αστυνομικό, βαραίνει το κατηγορητήριο
Ο 31χρονος Κόουλ Τόμας Άλεν, που κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δηλώσει, μέχρι στιγμής, ένοχος ή αθώος
Cole Tomas Allen