Κόσμος

Γερμανία: Ο κορονοϊός μεγαλώνει το χάσμα στις αμοιβές ανδρών και γυναικών

Το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών στη Γερμανία αναμένεται να διευρυνθεί εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού.

Στη Γερμανία πολλές γυναίκες αναγκάζονται να μειώσουν τις ώρες που εργάζονται προκειμένου να φροντίσουν τα παιδιά καθώς τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία είναι κλειστά, σύμφωνα με έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Σε νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας κάτω των 14 ετών, το 27% των γυναικών μείωσαν τις ώρες που εργάζονται ώστε να τα φροντίσουν, ενώ οι άνδρες το έκαναν αυτό σε ποσοστό 16%, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 7.700 υπαλλήλους από το ίδρυμα ερευνών Hans Boeckler Foundation.

«Το υπάρχον χάσμα αμοιβών μεταξύ των φύλων είναι πιθανό να διευρυνθεί περαιτέρω ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορονοϊού», δήλωσε η Μπετίνα Κόλραους, ακαδημαϊκή διευθύντρια του τμήματος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ιδρύματος που πρόσκειται στην ομοσπονδία γερμανικών συνδικάτων.

Τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία έκλεισαν στη Γερμανία στις 17 Μαρτίου προκειμένου να συμβάλουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Ξανανοίγουν σταδιακά αλλά δεν αναμένεται να επιστρέψουν πλήρως στα συνηθισμένα επίπεδα παρά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Οι γυναίκες κερδίζουν περίπου 21% λιγότερα χρήματα από τους άνδρες στη Γερμανία κατά μέσο όρο, μια από τις μεγαλύτερες διαφορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέρει επειδή πολλές γυναίκες εργάζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης (part-time).

Η τάση οι γυναίκες να περικόπτουν τις ώρες που εργάζονται περισσότερο από τους άνδρες είναι πιο έντονη στα νοικοκυριά με χαμηλό έως μέσο εισόδημα παρά σε εκείνα με μεγαλύτερο εισόδημα, σύμφωνα με την έρευνα.

«Οι οικογένειες με λίγα χρήματα συχνά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα χωρίς τον –συνήθως μεγαλύτερο– μισθό του άνδρα», ανέφερε η Κόλραους.

Η έρευνα κατέδειξε πως το 48% των ανθρώπων σε νοικοκυριά με δύο γονείς και παιδιά κάτω των 14 ετών τοποθετούν τη συνολική κατάστασή τους εξαιτίας της κρίσης στις κατηγορίες «εξαιρετικά» ή «πολύ αγχωτική».

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γαλλία: Προφυλακίστηκε ο πατέρας που κρατούσε φυλακισμένο το 9χρονο παιδί του μέσα σε ένα βαν για πάνω από έναν χρόνο
«Ήταν γυμνό, ξαπλωμένο σε εμβρυϊκή στάση, σκεπασμένο με μια κουβέρτα πάνω σε ένα σωρό από σκουπίδια και κοντά σε περιττώματα», ανέφερε ο εισαγγελέας
Outside view of the building where a 9-year-old boy was rescued this week after living locked in his father's utility van since 2024, in Hagenbach, Eastern France, Saturday, April 11, 2026.
Φον ντερ Λάιεν: Το συνεχιζόμενο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ είναι πολύ επιζήμιο – Να ληφθούν στοχευμένα μέτρα κατά της ακρίβειας στην ενέργεια
Η ένταση στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα το συνεχιζόμενο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες σε διεθνές...
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν