Κόσμος

Γερμανία: «Πράσινο φως» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Με ευρεία πλειοψηφία, η Βουλή στη Γερμανία τάχθηκε υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Η Βουλή έδωσε επί της ουσίας το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση να συναινέσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία. Τη σχετική πρόταση είχαν καταθέσει από κοινού οι Κ.Ο. των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.

Για την Αλβανία τέθηκαν αυστηροί όροι σε ό,τι αφορά τόσο τις μεταρρυθμίσεις του Κράτους Δικαίου όσο και τα φαινόμενα αλυτρωτισμού, με «δηλώσεις και φιλοδοξίες» περί ένωσης αλβανικών πληθυσμών από την Αλβανία, το Κόσοβο και την Βόρεια Μακεδονία σε μια «Μεγάλη Αλβανία». Όπως τονίζεται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε, «αυτά πρέπει να σταματήσουν άμεσα, διότι δεν συνάδουν με μια ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να οδηγήσουν σε διακοπή των διαπραγματεύσεων».

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία για την Βόρεια Μακεδονία, 465 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος, 122 κατά, ενώ υπήρξαν και 16 αποχές. Στην ψηφοφορία για την Αλβανία, δόθηκαν 395 ψήφοι υπέρ, 188 κατά, με τις αποχές να είναι και πάλι 16.

Απορρίφθηκαν τόσο η πρόταση τροπολογίας των Πρασίνων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι η γερμανική κυβέρνηση διατυπώνει στην περίπτωση της Αλβανίας απαιτήσεις οι οποίες υπερβαίνουν τις προϋποθέσεις που έχουν αποφασιστεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και το σχέδιο ψηφίσματος των Φιλελευθέρων, οι οποίοι ζητούσαν να μην εγκριθεί το αίτημα της Αλβανίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρά μόνον εφόσον διαπιστωθεί μελλοντικά χειροπιαστή πρόοδος.

Παρών στη Bundestag ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, που παρακολούθησε τη συζήτηση από την αίθουσα της ολομέλειας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Τουρκία ζητά βοήθεια από τη Γερμανία για την ανάλυση του μαύρου κουτιού του αεροσκάφους που συνετρίβη
Ο στρατηγός Μοχάμεντ αλ Χαντάντ, επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης, τέσσερις σύμβουλοί του και το τριμελές πλήρωμα του αεροσκάφους σκοτώθηκαν
Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και ομάδες έρευνας και διάσωσης στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλί Αχμέντ Αλ-Χαντάντ
Γαλλία: Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για ουκρανική επίθεση με στόχο την κατοικία του Πούτιν
«Η Ουκρανία και οι εταίροι της είναι προσηλωμένοι σε μια πορεία ειρήνης, ενώ η Ρωσία έχει επιλέξει να συνεχίσει και να εντείνει τον πόλεμο της κατά της Ουκρανίας» είπε πηγή προσκείμενη στον Γάλλο πρόεδρο
Εμανουέλ Μακρόν
Ο Πούτιν και το «μυστικό παλάτι» των 100 εκατ. λιρών στην κατεχόμενη Κριμαία – Κρυοθάλαμος, ιδιωτικό νοσοκομείο και χρυσά μπάνια
Σύμφωνα με έγγραφα και φωτογραφικό υλικό, οι εσωτερικοί χώροι ξεπερνούν σε χλιδή άλλα γνωστά παλάτια του Πούτιν - Αποκαλυπτική έρευνα της ομάδας του Αλεξέι Ναβάλνι
Βλαντιμίρ Πούτιν 22