Κόσμος

Γερμανία: «Χρειαζόμαστε επιπλέον 60.000 στρατιώτες για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ»

Ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας μίλησε για τις επιχειρησιακές ανάγκες των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων

Την ανάγκη ενίσχυσης των γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων (Bundeswehr) τόνισε σήμερα (05.06.2025) ο Υπουργός Άμυνας της χώρας Μπόρις Πιστόριους, προκειμένου η Γερμανία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ.

Εν μέσω της αυξανόμενης απειλής από τη Ρωσία, ευρωπαϊκές χώρες «κλειδιά» του ΝΑΤΟ, όπως η Γερμανία, καλούνται να αναβαθμίσουν σημαντικά τις στρατιωτικές τους δυνάμεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας δήλωσε πως ο γερμανικός στρατός θα απαιτήσει περίπου 50.000 έως 60.000 επιπλέον στρατεύματα για να ανταποκριθεί στις αμυντικές απαιτήσεις του ΝΑΤΟ.

Η Γερμανία επιδιώκει να προσαρμόσει τη στρατιωτική της στάση σε απάντηση στα σχέδια του ΝΑΤΟ για συλλογική άμυνα, καθώς η Συμμαχία συνεχίζει να αναδιατάσσει μονάδες στην ανατολική πλευρά της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Υποθέτουμε, αλλά αυτό είναι μόνο μια πρόχειρη εκτίμηση, ότι χρειαζόμαστε περίπου 50.000 έως 60.000 περισσότερους στρατιώτες στις μόνιμες ένοπλες δυνάμεις από ό,τι έχουμε σήμερα», δήλωσε ο Πιστόριους σε συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει η DW.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, σημαίνον στέλεχος και της προηγούμενης κεντροαριστερής κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρώην καγκελάριο Όλαφ Σολτς, προωθούσε ήδη την ιδέα «ξανακτίσει» τις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας.

Ο Φρίντριχ Μερτς, που έγινε νέος καγκελάριος μετά τη συμφωνία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, αποφάσισε να διατηρήσει στη θέση του τον Πιστόριους.

Το μοντέλο που προωθεί ο Γερμανός υπουργός Άμυνας βασίζεται στην εθελοντική υπηρεσία στην Bundeswehr, διατηρώντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής στρατολόγησης εφόσον χρειαστεί.

Ο Πιστόριους παραδέχτηκε ότι τα σχέδια για ένα πιο ενεργητικό εθελοντικό σύστημα στρατολόγησης μπορεί να μην είναι αρκετά για να γεφυρώσουν το χάσμα, καθώς η Γερμανία προσαρμόζεται σε μια έτοιμη για πόλεμο βάση.

Αν και η στρατολόγηση μπορεί να είναι απαραίτητη σε κάποιο σημείο, είπε ο υπουργός, «δεν έχει καμία χρησιμότητα τώρα, επειδή δεν έχουμε την ικανότητα (να απορροφήσουμε τους επιπλέον στρατιώτες) ούτε στους στρατώνες ούτε στην εκπαίδευση».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτές οι ικανότητες πρέπει να αυξηθούν», δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά και έπειτα πρόσθεσε: «Μέχρι τότε, ισχύει η εθελοντική συμμετοχή».

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όλοι οι 18χρονοι θα συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο για το πιθανό ενδιαφέρον τους για τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και για την φυσική τους κατάσταση.

Τα αγόρια θα είναι υποχρεωμένα να επιστρέψουν συμπληρωμένο το ερωτηματολόγιο, ενώ για τα κορίτσια αυτό θα είναι εθελοντικό. Στη συνέχεια ένας αριθμός νεαρών θα κληθεί να συμμετάσχει σε μια διαδικασία επιλογής.

Κάποιοι από αυτούς θα προσληφθούν για μια αρχική περίοδο έξι μηνών, με την επιλογή αυτή η περίοδος να επεκταθεί.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μουσείο του Λούβρου: Οι δύο συλληφθέντες τηρούν τον «νόμο της σιωπής» απέναντι στους ανακριτές – Δείγματα DNA οδήγησαν στην ταυτοποίησή τους
Οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν μετά τη θεαματική ληστεία στο Μουσείο του Λούβρου τηρούν σιγή απόλυτης άρνησης μετά τη σύλληψή τους – οι αστυνομικοί, ωστόσο, κατάφεραν να τους ταυτοποιήσουν χάρη στο DNA τους
Έρευνες γύρω από το παράθυρο του Λούβρου, από το οποίο πέρασαν οι ληστές
Γαλλία: Χωρισμένοι από τη γέννησή τους, δύο αδέλφια ξαναβρέθηκαν 57 χρόνια αργότερα – Ζούσαν στην ίδια πόλη
Μια συγκινητική ιστορία από τη Γαλλία: δύο αδέλφια που αγνοούσαν την ύπαρξη ο ένας του άλλου για σχεδόν έξι δεκαετίες, συναντήθηκαν τελικά – και μάλιστα ζούσαν… στην ίδια γειτονιά
Ο Φρεντερίκ Σέλο, ο οποίος βρήκε τον αδελφό του στη Γαλλία
Πώς μπορούμε να εντοπίζουμε βίντεο και εικόνες που δημιουργήθηκαν με ΑΙ – Όταν η τεχνητή νοημοσύνη θολώνει τα όρια μεταξύ αλήθειας και ψευδαίσθησης
Τα social media έχουν κατακλυστεί το τελευταίο διάστημα από υπερρεαλιστικές εικόνες και βίντεο που φαίνονται αληθινά, αλλά στην πραγματικότητα έχουν δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου από την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)
REUTERS
Μέγκαν Μαρκλ και πρίγκιπας Χάρι: Τρυφερές οικογενειακές στιγμές σε χωράφι με κολοκύθες με τα παιδιά τους Άρτσι και Λίλιμπετ για το Halloween
«Αυτό που έχει σημασία είναι να δημιουργούμε στιγμές που θα θυμόμαστε για πάντα» έγραψε η Μέγκαν συνοδεύοντας το βίντεο που ανέβασε στο Instagram
Μέγκαν Μαρκλ και πρίγκιπας Χάρι