Μάρτυρες που επέζησαν του Ολοκαυτώματος – όταν πάνω από έξι εκατομμύρια άτομα, κυρίως Εβραίοι, θανατώθηκαν από τους Ναζί – και οι οποίοι έχουν μιλήσει εκτενώς για τις τραγικές τους εμπειρίες στη δίκη που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, έχουν παρακαλέσει τον Ράινχολντ Χάνινγ να σπάσει τη σιωπή του.
Ο Χάνινγ παρέμεινε ανέκφραστος τη δεύτερη μέρα της δίκης του στις 12 Φεβρουαρίου καθώς τρεις επιζώντες μιλούσαν για την οσμή καμμένων σωμάτων και τις στίβες πτωμάτων στο στρατόπεδο της ναζιστικής Γερμανίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακούστηκε να μιλά μόνο μια φορά στη δίκη, που διεξάγεται στη δυτική κωμόπολη Ντέτμολντ, όταν η δικαστής Άνκε Γκρούντα τον ρώτησε πώς τα πάει και είπε “Καλά”.
Με κατηγορίες από το γραφείο του εισαγγελέα στο Ντόρτμουντ και από κοινού από άλλους 40 ενάγοντες από την Ουγγαρία, το Ισραήλ, τον Καναδά, τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, ο Χάνινγ φέρεται να είχε προσχωρήσει στις δυνάμεις της διαβόητης οργάνωσης Ες-Ες εθελοντικά το 1940, όταν ήταν 18 ετών.
Παρότι δεν συμμετείχε ο ίδιο άμεσα σε ανθρωποκτονίες στο στρατόπεδο, οι εισαγγελείς τον κατηγορούν ότι βοήθησε στη σφαγή ως φύλακας στο Άουσβιτς, όπου θανατώθηκαν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πάνω από δώδεκα άτομα έχουν καταθέσει προς το παρόν, και η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στις 27 Μαίου.
Αυτές οι δίκες είναι από τις τελευταίες στη Γερμανία που σχετίζονται άμεσα με το Ολοκαύτωμα.
Εκτός από τον Χάνινγκ, ένας άντρας και μια γυναίκα, και οι δύο στα 90, κατηγορούνται ότι συνέβαλλαν στη δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Άουσβιτς, που βρισκόταν στην υπό ναζιστικό έλεγχο Πολωνία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ