Κόσμος

Γιαχία Σινουάρ: Αναφορές ότι σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χαμάς από ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές κάνουν λόγο για πλήγμα του Ισραήλ σήμερα (17.10.2024) στην Λωρίδα της Γάζας, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση έγινε από επίγειες επίλεκτες δυνάμεις του Ισραήλ που έκαναν έφοδο και σκότωσαν τρία υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς. 

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα, σε συνεργασία με την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ (Σιν Μπετ) για την εξακρίβωση των πληροφοριών σχετικά με τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ.

Οι New York Times μεταδίδουν ότι ένα από τα τρία πτώματα βρίσκεται στα εργαστήρια των IDF και ερευνάται με την μέθοδο του DNA για την ταυτοποίηση του Γιαχία Σινουάρ. Από την πλευρά του, το ισραηλινό κανάλι «11» επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο ασφαλείας του Ισραήλ, μετέδωσε ότι το πτώμα που εξετάζεται, πιστεύεται ότι ανήκει στον Γιαχία Σινουάρ. 

 

 

Την τελευταία ώρα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο φωτογραφίες, που φέρεται να απεικονίζουν τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς, με θανατηφόρα τραύματα στο κεφάλι, τις οποίες μάλιστα αναπαρήγαγαν και μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ. Ωστόσο στη συνέχεια οι εικόνες αυτές «κατέβηκαν» λόγω άνωθεν εντολής.

Ωστόσο, έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα (17.10.2024) λίγο μετά τις 2 μ.μ ότι «μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν στοχευμένη επίθεση σε κέντρο διοίκησης και ελέγχου στην Ράφα, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση, με την συμμετοχή δεκάδων υψηλόβαθμων στελεχών της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ».

 

Το «προφίλ» του ηγέτη της Χαμάς

Ο Γιαχία Σινουάρ ανέλαβε ως νέος ηγέτης του ισλαμιστικού κινήματος, μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου.

Εκλεγείς τον Φεβρουάριο του 2017 στην ηγεσία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιαχία Σινουάρ είναι μεταξύ των υποστηρικτών της σκληρής γραμμής. Εξήντα ενός ετών, πέρασε 23 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές προτού απελευθερωθεί το 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.

Γεννήθηκε στη Χαν Γιούνις, μια πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, εντάχθηκε στη Χαμάς από την ίδρυσή της το 1987, χρονιά της πρώτης Ιντιφάντα (εξέγερση). Στη συνέχεια ίδρυσε τη Majd, την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Χαμάς.

Πρώην διοικητής των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ και θεωρούμενος ως εγκέφαλος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, καταζητείται από το Ισραήλ και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Ηνωμένων Πολιτειών με τους «διεθνείς τρομοκράτες».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εκκενώθηκε προληπτικά το αεροδρόμιο του Δουβλίνου λόγω συναγερμού - Δεν σχετίζεται με την κυβερνοεπίθεση
Το Τέρμιναλ 2 του αεροδρομίου του Δουβλίνου εκκενώθηκε το Σάββατο μετά από συναγερμό ασφαλείας – Το περιστατικό δεν φαίνεται να σχετίζεται με την κυβερνοεπίθεση που έπληξε αρκετά ευρωπαϊκά αεροδρόμια
Στιγμιότυπο οθόνης που δείχνει την αστυνομία να παρεμβαίνει στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου
Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις από την κυβερνοεπίθεση σε Χίθροου, Βερολίνο και Βρυξέλλες – «Οι πτήσεις θα επηρεαστούν για μέρες»
Μια μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση παρέλυσε μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων στον τομέα των αερομεταφορών
Οι ταξιδιώτες περιμένουν κοντά στα γκισέ check-in στο Τερματικό 2 του αεροδρομίου Heathrow, εν μέσω καθυστερήσεων και ακυρώσεων πτήσεων, που οφείλονται σε διακοπή των συστημάτων check-in και επιβίβασης λόγω κυβερνοεπίθεσης
3
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Ο Ουκρανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι θα έχει συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Χάος με δεκάδες καθυστερήσεις πτήσεων σε Χίθροου, Βρυξέλλες και Βερολίνο – Τεράστιες ουρές στο check-in
Εκατοντάδες πτήσεις καθυστέρησαν, με τους επιβάτες να σχηματίζουν ατελείωτες ουρές στα check-in, μετά την κυβερνοεπίθεση που παρέλυσε τα συστήματα σε Χίθροου, Βρυξέλλες και Βερολίνο
Στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές
16
Ουκρανία: Νύχτα τρόμου από ρωσικά πλήγματα, με τρείς νεκρούς και δεκάδες τραυματίες
Μια νέα ομοβροντία πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών έπληξε τη νύχτα την περιφέρεια της Ντνιπροπετρόφσκ, προκαλώντας έναν νεκρό και δεκατρείς τραυματίες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές
Φλεγόμενα αυτοκίνητα στην περιοχή του Κιέβου μετά από ρωσικούς βομβαρδισμούς 1