Κόσμος

Γροιλανδία: Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση κέρδισε τις εκλογές – Τάσσεται υπέρ της σταδιακής ανεξαρτησίας της χώρας

Κανένα από τα κόμματα δεν πρόκειται να κερδίσει την πλειοψηφία των 31 εδρών και θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση της Γροιλανδίας είναι η μεγάλη κερδισμένη των εκλογών στη χώρα, στις οποίες κυριάρχησαν οι παρεμβάσεις του Ντόναλντ Τραμπ και οι υποσχέσεις ότι θα αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων εάν προσαρτηθούν στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γροιλανδία η κεντροδεξιά αντιπολίτευση Demokraatit εξασφάλισε το 29,9% των ψήφων, από 9,1% το 2021, μπροστά από το αντιπολιτευόμενο κόμμα Naleraq, το οποίο τάσσεται υπέρ της ταχείας ανεξαρτησίας, στο 24,5%.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε το κόμμα κόμμα Inuit Ataqatigiit του πρωθυπουργού, Μούτε Έγκεντε, που επίσης τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, με ποσοστό άνω του 21%.

Να σημειωθεί ότι το Naleraq έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Γροιλανδίας μέσα σε διάστημα 3 έως 4 ετών. Και όλα αυτά ενώ τα υπόλοιπα κόμματα έχουν αποφύγει να δώσουν κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για μια τέτοια κίνηση.

Κανένα από τα κόμματα δεν πρόκειται να κερδίσει την πλειοψηφία των 31 εδρών στο κοινοβούλιο, επομένως οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό συνασπισμού θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες.

«Δεν περιμέναμε το αποτέλεσμα»

 «Οι Δημοκρατικοί είναι ανοιχτοί σε συνομιλίες με όλα τα κόμματα και επιδιώκουν ενότητα. Ειδικά με αυτό που συμβαίνει στον κόσμο», είπε ο 33χρονος ηγέτης του κόμματος Demokraatit  Γενς Φρέντερικ Νίλσεν, πρώην πρωταθλητής του μπάντμιντον. Δήλωσε έκπληκτος από τη νίκη του κόμματος. «Δεν περιμέναμε ότι οι εκλογές θα είχαν αυτό το αποτέλεσμα, είμαστε πολύ χαρούμενοι».

«Οι άνθρωποι θέλουν αλλαγή (…) Θέλουμε περισσότερες επιχειρήσεις για να χρηματοδοτούν την ευημερία μας. Δεν θέλουμε ανεξαρτησία αύριο, αλλά θέλουμε να θέσουμε καλά θεμέλια», δήλωσε ο Γενς- Φρέντερικ Νίλσεν. 

«Σεβόμαστε το εκλογικό αποτέλεσμα», είπε στο KNR ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μουτέ Έγκεντε, ο οποίος ηγείται του αριστερού πράσινου κόμματος Inuit Ataqatigiit (IA). Το κόμμα έχει ποσοστό ψήφων 21,4%. Ο αρχηγός του κόμματος Siumut, εταίρος του συνασπισμού της IA, παραδέχτηκε την ήττα.

Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και το δεύτερο κόμμα, το Naleraq, τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας από τη Δανία , αλλά διαφέρουν ως προς τον ρυθμό των αλλαγών. Το Naleraq θέλει άμεση ανεξαρτησία, ενώ οι Δημοκρατικοί τάσσονται υπέρ ενός πιο μετριοπαθούς ρυθμού.

Η μελλοντική κυβέρνηση αναμένεται να χαράξει ένα χρονοδιάγραμμα για την ανεξαρτησία, το οποίο υποστηρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των 57.000 κατοίκων της Γροιλανδίας.

Από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε την προεδρία υποσχέθηκε να κάνει τη Γροιλανδία – μια ημιαυτόνομη επικράτεια της Δανίας – μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ, κάτι βέβαια που το οποίο έχει απορρίψει η πλειονότητα των κατοίκων της Γροιλανδίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Διαδηλωτές γιούχαραν τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Βανς, για την παρουσία εθνοφρουρών στην Ουάσινγκτον - Η απάντησή του στα συνθήματα
Με αφορμή το σύνθημα «Ελευθερώστε την Ουάσινγκτον», ο Τζέι Ντι Βανς έδωσε τη δική του απάντηση λέγοντας «ς ελευθερώσουμε την Ουάσιγκτον, ώστε οι νέες οικογένειες να μπορούν να περπατούν και να αισθάνονται ασφαλείς»
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς
Σοκαριστικό ατύχημα σε λούνα παρκ στην Ινδία: Παιχνίδι έπεσε αφρενάριστο από τα 15 μέτρα – 4 τραυματίες, οι 2 παιδιά
Όλοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για να λάβουν τις πρώτες βοήθειες - Ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν το συγκεκριμένο παιχνίδι είχε περάσει τους ελέγχους ασφαλείας
Λούνα παρκ
Ο Τζέι Ντι Βανς θέλει η Ευρώπη να αναλάβει τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Δεν πρέπει να σηκώσουν οι ΗΠΑ το βάρος
«Το Κίεβο θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα δεχθεί ξανά εισβολή και ότι θα έχει μακροχρόνια εδαφική ακεραιότητα, η Μόσχα από την άλλη, θέλει συγκεκριμένα εδάφη» λέει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ - Νέα επίθεση της Ρωσίας σε ουκρανικά εδάφη
Ένας πυροσβέστης σβήνει καμένα αυτοκίνητα σε χώρο στάθμευσης μετά από επίθεση ρωσικού drone, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία
Που θα μπορούσε να γίνει η συνάντηση της συνόδου κορυφής μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο Ουκρανός πρόεδρος και ο Ρώσος ομόλογός του δεν έχουν συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο από το 2019, όταν συναντήθηκαν στο Παρίσι για να συζητήσουν το τέλος των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ντονμπάς
Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι 1
Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των υποσιτισμένων παιδιών στη Γάζα - «Είναι ανθρωπογενής λιμοκτονία, άμεση κατάπαυση πυρός» τονίζει ο ΟΗΕ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός, καθώς το Ισραήλ ανακοίνωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη τα αρχικά στάδια της επιχείρησης για κατάληψη της πόλης της Γάζας
Ένας γιατρός εξετάζει την Jana Ayad, ένα υποσιτισμένο Παλαιστίνιο κορίτσι, καθώς λαμβάνει θεραπεία στο πεδίο νοσοκομείο του International Medical Corps, εν μέσω της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στο Deir Al-Balah στη νότια Λωρίδα της Γάζας 3
ΝΑΤΟ: Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων επτά χωρών συνεχίζουν στην Ουάσινγκτον τις συνομιλίες τους για την Ουκρανία
Αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα γιατί το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας δεν συζητήθηκε λεπτομερώς στην τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε νωρίτερα
ΝΑΤΟ