Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Hassan Fathy: Εντυπωσιακά βίντεο της αρχιτεκτονικής του

Hassan Fathy: Εντυπωσιακά βίντεο της αρχιτεκτονικής του

Στο σημερινό Doodle, η Google τιμάει τον Hassan Fathy, τον Αιγύπτιο αρχιτέκτονα γνωστό για τις πρωτοποριακές μεθόδους του με σεβασμό στην παράδοση και το περιβάλλον. Δείτε εκπληκτικά βίντεο με έργα του.

Στο σημερινό Doodle, η Google τιμάει τον Hassan Fathy, τον Αιγύπτιο αρχιτέκτονα γνωστό για τις πρωτοποριακές μεθόδους του με σεβασμό στην παράδοση και το περιβάλλον. Ποιητής, μουσικός, εφευρέτης, αφιέρωσε την καριέρα του στην αρχιτεκτονική μετά από εκπαίδευση στο Κάιρο.

Στην αρχή της καριέρας του ο Hassan Fathy επικεντρώθηκε στη διδασκαλία της αρχιτεκτονικής, αλλά σύντομα άρχισε να αναλαμβάνει και μόνος του αρχιτεκτονικά έργα. Ερεύνησε παλιές μεθόδους χτισίματος και ξεκίνησε να δουλεύει με παραδοσιακά υλικά όπως η λάσπη και το χώμα.

Πέρα από τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Αιγύπτου, ο Hassan Fathy στράφηκε στη δύναμη της κοινότητας για να εξασφαλίσει την επιβίωσή της. Εκπαίδευσε μέλη της κοινότητας να κατασκεύαζουν από το μηδέν τα δικά τους υλικά και να χτίζουν τις δικές τους δομές, έτσι ώστε τα σπίτια τους να αντέξουν αφότου ο Hassan Fathy θα είχε φύγει.

Το έργο του εντός και εκτός Αιγύπτου ενέπνευσε αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο να βρουν πρωτοποριακούς τρόπους με σεβασμό στις τοπικές παραδόσεις και τα τοπικά αγαθά.

Παρά τις προσπάθειες του να “κτίσει” ένα αξιόλογο μέλλον για τους οικισμούς του, σήμερα τα σπίτια βρίσκονται σε κατάσταση φθοράς, με οργανώσεις να κάνουν ό,τι μπορούν για να διαφυλάξουν την κληρονομιά της μεθόδου του, και να εγγυηθούν παράλληλα βιώσιμες κατοικίες στα χωριά που με τόσο αγάπη, ο Hassan Fathy δημιούργησε.

Δείτε βίντεο με έργα του Hassan Fathy που τον ανέδειξαν έναν από τους σπουδαίοτερους αρχιτέκτονες της εποχής του και όχι μόνο…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε