Κόσμος

Η 11η Σεπτεμβρίου της Γαλλίας: Πόρτα πόρτα οι έρευνες για τους τζιχαντιστές της σφαγής στο Charlie Hebdo – Κρύβονται σε δάσος μεγαλύτερο από το Παρίσι

- Άφαντα τα αδέρφια Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, δράστες του μακελειού στο περιοδικό Charlie Hebdo
- Πόρτα – πόρτα πάνοπλοι αστυνομικοί και μέλη των ειδικών δυνάμεων ψάχνουν τα σπίτια του χωριού Λονποντ μετά τις πληροφορίες πως κρύφτηκαν σε αγροικία
- Οι έρευνες επικεντρώνονται και στο δάσος 13.000 εκταρίων κοντά στο χωριό των 300 κατοίκων
- "Μην ανοίγετε σε κανέναν" ζητά η αστυνομία από τους κατοίκους
- Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού το Παρίσι και η περιοχή του Πικαρντί - Εννέα οι συλλήψεις για το μακελειό στη Βαστίλη
- Οικογενειάρχης, χαμηλού προφίλ ο Σαΐντ Κουασί λένε οι γείτονές του στη Ρεμς
- Από το 2008 μεταλλάχθηκε σε φανατικό ισλαμιστή ο Σερίφ
- "Ήρωες" τους χαρακτήρισε το Ισλαμικό Κράτος

Μέρες και νύχτες τρόμου. Η Γαλλία βιώνει τη δική της 11η Σεπτεμβρίου είπαν πολλοί. Έτσι χαρακτηρίστηκε η τρομοκρατική επίθεση τουλάχιστον δυο φανατικών ισλαμιστών, των αδερφών Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, που το μεσημέρι της Τετάρτης εισέβαλαν στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στη Βαστίλη.
Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζενέβ ανακοίνωσε ότι οι συλλήψεις για το μακελειό έχουν φτάσει τις εννέα.

Τα θύματά τους 12: 10 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι του περιοδικού και δυο αστυνομικοί. Στην ουσία είναι εκατομμύρια. Είναι οι Γάλλοι που τρέμουν πια ακόμη και τη σκιά τους.

Οι έρευνες πλέον επικεντρώνονται στην περιοχή του Πικαρντί, η οποία με εντολή του Γάλλου πρωθυπουργού, Μανουέλ Βαλς τέθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, στο ίδιο επίπεδο που εδώ και περισσότερες από 24 ώρες είναι και το Παρίσι.

Στο επίκεντρο των ερευνών έχει μπει εδώ και ώρες το μικρό χωριό Λονποντ, 80 χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, στην περιοχή Κρεπί εν Βαλουά του Πικαρντί. Πρόκειται για ένα μικρό χωριό 300 κατοίκων κοντά στο δάσος Ρετζ, 13.000 εκταρίων όπου πλέον εκτιμάται πως κρύβονται τα αδέρφια Σαΐντ και Σερίφ Κουασί. Είναι οπλισμένοι με Καλάσνικοφ και ρουκετοβόλο.
Στο δάσος Ρετζ, οι βασιλείς της Γαλλίας συνήθιζαν να πηγαίνουν για κυνήγι. Ακόμη και σήμερα είναι γνωστό για τα αγριογούρουνα και τα ελάφια που φιλοξενεί.


Η αστυνομία έχει αποκλείσει κάθε δρόμο που οδηγεί στο δάσος, δημιουργώντας περίμετρο σε μια ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.
Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γαλλίας έψαξε επίσης σπίτια στο Κορσί, στο βορειοανατολικό Παρίσι και στα ανατολικά στο Βιγιέρ Κοτέ, όπου οι δράστες σταμάτησαν σε πρατήριο καυσίμων.

Έφτασαν ως εκεί όταν μετά από τροχαίο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Ρενό Κλιο με το οποίο διέφυγαν την Τετάρτη από το Παρίσι μετά την αιματηρή επίθεση στη Βαστίλη. Τους αναγνώρισε βενζινοπώλης που απείλησαν με όπλο για να κλέψουν τρόφιμα και καύσιμα. Εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο, μέσα στο οποίο η αστυνομία βρήκε 10 βόμβες μολότοφ και δυο σημαίες των τζιχαντιστών.

Ελικόπτερα Puma, πάνοπλοι αστυνομικοί και κομάντος των ειδικών δυνάμεων της RAID και της GIGN με το δάχτυλο στη σκανδάλη ερευνούν πόρτα πόρτα τα σπίτια του χωριού. Καλούν τους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια τους και να μην ανοίγουν σε κανέναν. Οι δρόμοι που οδηγούν στο δάσος, έχουν αποκλειστεί.

Όλα δείχνουν πως ο κλοιός για τους μακελέρηδες του Charlie Hebdo έχει σφίξει. Μένει να μάθουμε αν θα έχει αιματηρό τέλος ή όχι, όπως το ανθρωποκυνηγητό για τους αδερφούς Τσαρνάεφ μετά την τρομοκρατική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης.

Οι εικόνες από το Λονπον με τους αστυνομικούς και τους κομάντος να κάνουν έρευνες με προτεταμένα όπλα, σοκάρουν. Όπως και οι μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν στο μικρό χωριό της βόρειας Γαλλίας.



Ένας από αυτούς εκτίμησε πως ίσως οι καταζητούμενοι έχουν κρυφτεί στο δάσος. «Ένας άνδρας μου είπε ότι πιθανότατα άφησαν το αυτοκίνητό τους και είναι στο δάσος. “Μην πας από το δάσος, πήγαινε από το δρόμο που πάρει περιφερειακά για μην πέσεις πάνω τους” μου είπε», δήλωσε ο μάρτυρας σύμφωνα με την Telegraph.

Ένας άλλος είπε πως η αστυνομία του ζήτησε να κλείσει το ξενοδοχείο που διατηρεί στην περιοχή και να μείνει μέσα. «Ψάχνουν όλα τα σπίτια στον κεντρικό δρόμο. Είναι ένας μικρός δρόμος», είπε.



Οι φιλήσυχοι αδερφοί Κουασί

Ο 32χρονος Σερίφ Κουασί θεωρείται ο πιο επικίνδυνος από τα δυο αδέρφια. Είχε χρόνια μπλεξίματα με το νόμο. Το 2008 είχε καταδικαστεί και από τότε άλλαξε η συμπεριφορά του. Μέχρι τότε δεν θεωρούνταν φανατικός ισλαμιστής και το όνειρό του ήταν να γίνει ράπερ.

Ο αδερφός του Σαΐντ, φαίνεται πως επέλεγε να κρατά χαμηλό προφίλ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι γείτονές του στη Ρεμς όπου έμενε με τη γυναίκα του και τα δυο τους παιδιά, ηλικίας εννέα και τεσσάρων ετών.

Όπως και άλλοι δυτικοί που ασπάστηκαν το Ισλάμ και έγιναν φανατικοί, ο 34χρονος δεν έκανε τίποτα που να προκαλεί υποψίες για τα σχέδιά του. Ήταν αφοσιωμένος οικογενειάρχης, πάντα ευγενικός και φιλικός, λένε όσοι τον γνώριζαν.

Σύμφωνα με τον Ερίκ Μπαντέ, γείτονα του Σερίφ Κουασί, ούτε κι εκείνος έδωσε δικαιώματα σε όσους τον γνώριζαν. Ο Μπαντέ είπε στο BBC: «Ήταν ευγενικός, φιλικός και πάντα πρόθυμος να βοηθήσει ηλικιωμένους και ανθρώπους με αναπηρίες. Δεν ήταν επιθετικός. Δεν έδειχνε φανατικός ή ζηλωτής. Ήταν ένα ήρεμο άτομο».

Πηγές: Telegraph, BBC
Φωτογραφίες: EPA

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε αυτοκτονία φέρεται να αποδίδεται ο μυστηριώδης θάνατος του 35χρονου στην Ιταλία - «Έτρεχε προς το αεροπλάνο και τον ρούφηξε ο κινητήρας»
Ο 35χρονος Andrea Russo φέρεται να είχε σχεδιάσει την αυτοκτονία του - Αυτόπτες μάρτυρες τον είδαν να τρέχει προς το αεροπλάνο λίγο πριν βρει τραγικό θάνατο στο Μπέργκαμο
Αεροσκάφη φαίνονται στο αεροδρόμιο του Μπέργκαμο, μετά την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των πτήσεων, όταν ένα άτομο έχασε τη ζωή του στον διάδρομο κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών απογείωσης
Μπαϊράκι Χάφταρ: Τα καψόνια στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στη Βεγγάζη – Όλο το παρασκήνιο
Αφού ο Χάφταρ ανακοίνωσε ότι η συνάντηση θα γινόταν με τους υπουργούς της κυβέρνησής του, ο επίτροπος Μπρούνερ ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει επίσημα την κυβέρνηση της Βεγγάζης, πράγμα που εξόργισε τον κυβερνήτη της ανατολικής Λιβύης
Ο Χαλίφα Χάφταρ 29