Κόσμος

Η Gazprom κλείνει τη στρόφιγγα φυσικού αερίου στην Ολλανδία – Δεν δέχτηκε να πληρωθεί σε ρούβλια

Η Gazprom σταματά την παροχή φυσικού αερίου στην Ολλανδία. Η ολλανδική εταιρία GasTerra ανακοίνωσε ότι σταματούν οι παραδόσεις, επειδή δεν δέχτηκε να πληρώνει σε ρούβλια.

Η ρωσική Gazprom δεν δέχεται πληρωμές σε ευρώ όπως πρότεινε η ολλανδική εταιρεία GasTerra και έτσι από την Τρίτη, 31 Μαΐου, θα σταματήσει να στέλνει φυσικό αέριο.

Η GasTerra, η οποία αγοράζει και εμπορεύεται αέριο για λογαριασμό της ολλανδικής κυβέρνησης, σημείωσε ότι έχει ήδη συνάψει συμβάσεις με άλλους παρόχους για να καλύψει τα 2 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου που επρόκειτο να παραλάβει από την Gazprom μέχρι τον Οκτώβριο.

Η εταιρεία ανήκει κατά 50% στο ολλανδικό κράτος, ενώ οι εταιρείες Shell και Exxon έχουν η καθεμία τους το 25%.

«Κατανοούμε την απόφαση της GasTerra να μη συμφωνήσει με τους μονομερείς όρους πληρωμής που έθεσε η Gazprom», ανέφερε στο Twitter ο Ολλανδός υπουργός Ενέργειας, Ρομπ Γιέτεν. «Η απόφαση αυτή δεν θα έχει συνέπειες για τις παραδόσεις αερίου στα ολλανδικά νοικοκυριά», διαβεβαίωσε.

Στην ανακοίνωσή της η GasTerra αναφέρει ότι αποφάσισε να μην υιοθετήσει το σύστημα πληρωμών που ζητούσε η Ρωσία, το οποίο προϋπέθετε το άνοιγμα λογαριασμών που θα χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή σε ευρώ, τα οποία στη συνέχεια θα μετατρέπονταν σε ρούβλια. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι αυτές οι ενέργειες μπορεί να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία και ότι ο τρόπος πληρωμής παρουσιάζει πολλούς οικονομικούς κινδύνους. Είχε ζητήσει κατ’ επανάληψη από την Gazprom να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της με βάση τους συμβατικούς τρόπους πληρωμής.

Δείτε σχετική ανάρτηση στο Twitter:

https://twitter.com/Yento1/status/1531304641014775809?s=20&t=sUL0PuEdQqaM54Air8Vocg

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραυματίστηκαν επιβάτες πτήσης της JetBlue Airways – Οι πιλότοι έκαναν αναγκαστική προσγείωση στη Φλόριντα
Το αεροσκάφος, ένα Airbus A320, εκτελούσε την πτήση 1230 και είχε αναχωρήσει από το Κανκούν του Μεξικού με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο Νιούαρκ Λίμπερτι στο Νιου Τζέρσεϊ
Αεροσκάφος της JetBlue Airlines
Axios: «Προ των πυλών» η σύσταση διεθνούς ασφάλειας στη Γάζα – Οι προϋποθέσεις, το «ναι» της Χαμάς και ο ρόλος της Τουρκίας
Οι ΗΠΑ πιέζουν για την οριστικοποίηση του σχεδίου για τη δημιουργία διεθνούς δύναμης ασφαλείας, με διάφορες χώρες να είναι διατεθειμένες να στείλουν στρατεύματα προκειμένου να επικρατήσει η ειρήνη στη Γάζα
Μια λήψη από drone δείχνει την καταστροφή σε μια κατοικημένη γειτονιά, στην πόλη της Γάζας.