Κόσμος

Η Αίγυπτος αμφισβητεί de facto το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει υπάρξει αντίδραση ούτε από την Τουρκία ούτε από τη Λιβύη
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με μία αποφασιστική κίνηση η Αίγυπτος αμφισβητεί πλήρως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη για έρευνες υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης, καθώς η χώρα διεξάγει θαλάσσιες έρευνες στα δυτικά σύνορά της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, οι έρευνες του πλοίου σεισμικών ερευνών «Ramform Hyperion» διεξάγονται από τις 21 Αυγούστου σε μια θαλάσσια περιοχή δυτικά της Αιγύπτου, την οποία η Τρίπολη διεκδικεί με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σημειώνεται πως πριν από περίπου 3 χρόνια το Κάιρο είχε απορρίψει τις τουρκολιβυκές διεκδικήσεις με Προεδρικό Διάταγμα (υπ’ αριθμόν 595 στις 11 Δεκεμβρίου 2022), το οποίο όριζε τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου με τη Λιβύη, ωστόσο πλέον κινείται και στο πεδίο, διεξάγοντας έρευνες σε όλη την περιοχή.

Μάλιστα, η περιοχή όπου διεξάγονται οι έρευνες και περιλαμβάνουν ένα θαλάσσιο οικόπεδο το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα σε όσα τον περασμένο Ιούνιο είχαν παραχωρηθεί από την Τρίπολη στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPA).

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει υπάρξει αντίδραση ούτε από την Τουρκία ούτε από τη Λιβύη, αν και εκτιμάται πως η Λιβύη θα μπορούσε να το κάνει το επόμενο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως μέσω επιστολής ή κατάθεσης Ρηματικής Διακοίνωσης στον ΟΗΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Μηνύει για δυσφήμιση την Haaretz για το ρεπορτάζ πως γνώριζε για την 7η Οκτωβρίου και δεν ενημέρωσε τις Αρχές
Η Haaretz πρόσθεσε ότι ο Νετανιάχου έστειλε προειδοποιητική επιστολή πριν από την αγωγή η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα στρέφεται εναντίον της και εναντίον των δημοσιογράφων Σλόμι Έλνταρ και Ρουθ Γιουβάλ
Μπέντζαμιν Νετανιάχου