Κόσμος

Η Ε.Ε. αποφασίζει για τέταρτη δόση – Τον Μάρτιο το εμβόλιο για την Όμικρον

Κοινό έδαφος αναζητούν οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με μια ενδεχόμενη τέταρτη δόση εμβολίων κατά του κορονοϊού, την ώρα που τα κρούσματα εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον ανεβαίνουν δραματικά στην Ευρώπη. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις το εμβόλιο ειδικά για την Όμικρον μπορεί να είναι έτοιμο τον Μάρτιο.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα είναι λογικό να χορηγηθεί τέταρτη δόση εμβολίου σε ανθρώπους με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα εν μέσω της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά χρειάζονται περισσότερα στοιχεία.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν τη «χορήγηση τέταρτης δόσης», ανέφερε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η γαλλική προεδρία της ΕΕ, η οποία διοργάνωσε την τελευταία στιγμή την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας.

Η Ουγγαρία και η Δανία, χώρες μέλη της ΕΕ, έχουν ήδη αποφασίσει τη διάθεση τέταρτης δόσης των εμβολίων κατά της COVID. Η Κοπεγχάγη ανακοίνωσε ότι το μέτρο θα αφορά τους πλέον ευπαθείς ενώ η ουγγρική κυβέρνηση είπε ότι όλοι θα μπορούν να κάνουν τη δόση αυτή αφού συμβουλευθούν τον γιατρό τους.

Η κυκλοφορία της τέταρτης δόσης ξεκίνησε στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα, με τη χώρα να γίνεται η πρώτη που χορηγεί τη λεγόμενη δεύτερη ενισχυτική δόση.

Τα πλουσιότερα κράτη αποφάσισαν να επισπεύσουν την κυκλοφορία των τρίτων δόσεων εν μέσω κύματος νέων κρουσμάτων που προκάλεσε η πιο μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον, αλλά παραμένουν διχασμένα σε ό,τι αφορά την τέταρτη. Πολλές χώρες θεωρούν ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία πριν ληφθεί απόφαση για το θέμα αυτό.

Η γαλλική προεδρία ανέφερε ότι στόχος της τηλεδιάσκεψης είναι να βρεθεί κοινή προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις στρατηγικές στον εμβολιασμό.

Στη διαδικτυακή συνεδρίαση θα συζητηθεί επίσης ο συντονισμός άλλων πολιτικών για την COVID, συμπεριλαμβανομένης πιθανής νέας κοινής προμήθειας εμβολίων, καθώς τα «εμβόλια που είναι προσαρμοσμένα στις παραλλαγές έρχονται σύντομα», ανέφερε η γαλλική προεδρία.

Τα εμβόλια που είναι προσαρμοσμένα στην μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να είναι έτοιμα ακόμα και τον Μάρτιο, αλλά η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων έχει δηλώσει πως δεν είναι ακόμα σαφές εάν χρειάζονται.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μακρόν, Στάρμερ και Μερτς καλούν το Ιράν σε «αυτοσυγκράτηση» μέσω κοινής δήλωσης – «Καταδικάζουμε την δολοφονία διαδηλωτών»
«Οι ιρανικές αρχές έχουν την ευθύνη να προστατεύουν τον λαό τους και οφείλουν να εγγυώνται την ελευθερία της έκφρασης και την ειρηνική συνάθροιση χωρίς φόβο αντιποίνων» τονίζουν οι τρεις ηγέτες
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς κάθεται μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρο της Γαλλίας, και τον Κίρ Σταρμερ, πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου
Το παρασκήνιο της σύλληψης Μαδούρο σύμφωνα με την Washington Post: Το γνώριζε το Βατικανό, αρνήθηκε το καταφύγιο Πούτιν
Ο Μαδούρο δεν «έπιασε τα μηνύματα» Τραμπ να αυτοεξοριστεί από την Βενεζουέλα - Γιατί προτιμήθηκε για την επόμενη ημέρα η Ροντρίγκες που δεν είχε ιδέα για τον σχέδιο των ΗΠΑ
Ο συλληφθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο φτάνει στο ελικοδρόμιο του κέντρου του Μανχάταν, καθώς κατευθύνεται προς το δικαστήριο Daniel Patrick Manhattan των Ηνωμένων Πολιτειών
Σύμβουλος του Πούτιν απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους της ΕΕ: «Δεν υπάρχουν συστήματα αεράμυνας ικανά να τους αναχαιτίσουν»
Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, κάλεσε τις χώρες - μέλη «να ψάξουν πιο βαθιά» στα αποθέματα της αντιαεροπορικής άμυνάς τους και «να ανταποκριθούν τώρα»
Στρατιωτικοί συμμετέχουν σε αυτό που το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας αποκαλεί ανάπτυξη του ρωσικού πυραυλικού συστήματος Oreshnik με υπερηχητική ταχύτητα και πυρηνική ικανότητα