Τρίτη, 27 Φεβ.
17oC Αθήνα

Η ΕΕ χαλαρώνει τους περιορισμούς για το χοιρινό από τη Βουλγαρία

Η ΕΕ χαλαρώνει τους περιορισμούς για το χοιρινό από τη Βουλγαρία
Φωτογραφία Αρχείου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαλάρωσε τους περιορισμούς σχετικά με την αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ /ASF) στην παραγωγή και το εμπόριο χοίρων και χοιρινού κρέατος στο /από το μεγαλύτερο μέρος της Βουλγαρίας, με ορισμένες εξαιρέσεις σε αρκετούς δήμους σε τέσσερις περιφέρειες: Μπλαγκόεβγκραντ, Πάζαρτζικ και Πλόβντιβ στον νότο, και Βάρνας στη βόρεια ακτογραμμή.

Η τροποποίηση τέθηκε σε ισχύ στις 19 Μαρτίου μετά μια αναθεώρηση στο παράρτημα I του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/605 της Επιτροπής, της 7ης Απριλίου 2021, για τον καθορισμό ειδικών μέτρων ελέγχου για την ΑΠΧ.

Η χαλάρωση επιτρέπει σε όσους εκτρέφουν χοίρους στις αντίστοιχες περιοχές να ακολουθούν λιγότερο αυστηρούς κανόνες όσον αφορά το εμπόριο χοιρινού κρέατος και προϊόντων χοιρινού που προέρχονται από τοπικές φάρμες και προορίζονται για να πουληθούν στην αγορά της ΕΕ.

Η Βουλγαρική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (BFSA) σχολίασε σήμερα ότι οι περιορισμοί χαλάρωσαν χάρη στον αποτελεσματικό έλεγχο για την ΑΠΧ σε οικόσιτους χοίρους στη Βουλγαρία.

Η χώρα τηρεί αυστηρά τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2021/605 της Επιτροπής, ο οποίος ορίζει κανόνες για την εμπορία ζωντανών χοίρων, χοιρινού κρέατος και προϊόντων χοιρινού από χώρες που έχουν διαγνώσει και αναφέρει κρούσματα ΑΠΧ σε οικόσιτους χοίρους ή αγριόχοιρους, ανέφερε η BFSA

Σημείωσε ότι το χοιρινό κρέας που προέρχεται από περιοχές που πλήττονται από την ΑΠΧ είναι απολύτως ασφαλές για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις