Κόσμος

Η Κύπρος στέλνει στη Γάζα περίπου 400 τόνους επισιτιστικής βοήθειας

Σε μία δεύτερη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προχώρησε η Κύπρος, η οποία στέλνει 400 τόνους τροφίμων προς τη Γάζα, της οποίας οι πολίτες κινδυνεύουν από ασιτία. 

Ένα φορτηγό πλοίο αναχώρησε σήμερα (30.03.2024) από το λιμάνι της Λευκωσίας στην Κύπρο με προορισμό τη λωρίδα της Γάζας. Η βοήθεια θα μεταφερθεί στη Γάζα με το φορτηγό πλοίο και μια πλατφόρμα που θα ρυμουλκείται από ένα σκάφος διάσωσης.

Πρόκειται για τη δεύτερη αποστολή βοήθειας από την Κύπρο, όπου οι κυπριακές αρχές έχουν δημιουργήσει, σε συνεργασία με το Ισραήλ, έναν θαλάσσιο διάδρομο για να διευκολύνουν τα ελεγμένα φορτία που φτάνουν απευθείας στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Η φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen (WCK) με έδρα τις ΗΠΑ κανόνισε την αποστολή με τη φιλανθρωπική οργάνωση Open Arms της Ισπανίας, με χρηματοδότηση κυρίως από τα ΗΑΕ και υποστήριξη από τις κυπριακές αρχές.

Στην πρώτη του αποστολή νωρίτερα τον Μάρτιο, οι ΗΠΑ έχτισαν μια αυτοσχέδια προβλήτα από τα ερείπια που θα επιτρέπει την εκφόρτωση σχεδόν 200 τόνων τροφίμων στη Γάζα, η οποία δεν διαθέτει λιμενικές εγκαταστάσεις. Η αποστολή του Σαββάτου περιλαμβάνει δύο περονοφόρα ανυψωτικά οχήματα και έναν γερανό για να βοηθήσει με μελλοντικές θαλάσσιες παραδόσεις.

Ξεχωριστά, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να κατασκευάσουν μια πλωτή προβλήτα ανοιχτά της Γάζας για να λάβουν βοήθεια. Η ημερομηνία-στόχος για την ολοκλήρωση είναι η 1η Μαΐου, αλλά θα μπορούσε να είναι έτοιμη περίπου στις 15 Απριλίου, δήλωσε αργά την Παρασκευή ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι επίκειται λιμός στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου 300.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί λόγω των μαχών. Σε ολόκληρο τον θύλακα, περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού του, των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων, μπορεί να αντιμετωπίσει λιμό μέχρι τον Ιούλιο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραυματίστηκαν επιβάτες πτήσης της JetBlue Airways – Οι πιλότοι έκαναν αναγκαστική προσγείωση στη Φλόριντα
Το αεροσκάφος, ένα Airbus A320, εκτελούσε την πτήση 1230 και είχε αναχωρήσει από το Κανκούν του Μεξικού με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο Νιούαρκ Λίμπερτι στο Νιου Τζέρσεϊ
Αεροσκάφος της JetBlue Airlines
Axios: «Προ των πυλών» η σύσταση διεθνούς ασφάλειας στη Γάζα – Οι προϋποθέσεις, το «ναι» της Χαμάς και ο ρόλος της Τουρκίας
Οι ΗΠΑ πιέζουν για την οριστικοποίηση του σχεδίου για τη δημιουργία διεθνούς δύναμης ασφαλείας, με διάφορες χώρες να είναι διατεθειμένες να στείλουν στρατεύματα προκειμένου να επικρατήσει η ειρήνη στη Γάζα
Μια λήψη από drone δείχνει την καταστροφή σε μια κατοικημένη γειτονιά, στην πόλη της Γάζας.