Κόσμος

Η Μέρκελ απαιτεί: μέχρι το 2012 αλλαγές στη Συνθήκη της Λισσαβώνας

Να υπάρξει ένα μόνιμο σύστημα χειρισμού οικονομικών κρίσεων θέλει η Μέρκελ και πιέζει ασφυκτικά για να εγκριθεί η μεταρρύθμιση της Συνθήκης το αργότερο ως την άνοιξη του 2012.

Η Μέρκελ θέλει να εγκριθεί η μεταρρύθμιση της Συνθήκης της Λισσαβώνας από τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στο 2012. Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής έπεισε την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο να μεταβληθεί η Συνθήκη της Λισσαβώνας, κάτι που χαρακτηρίστηκε προσωπική της νίκη.

Σύμφωνα με την Μέρκελ η Συνθήκη (για την οποία χρειάστηκαν 8 χρόνια διαπραγματεύσεων) πρέπει να μεταρρυθμιστεί για να θεσπιστεί ένα μόνιμο σύστημα χειρισμού οικονομικών κρίσεων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, πρόκειται να παρουσιάσει τον Δεκέμβριο προτάσεις για περιορισμένες τροποποιήσεις της Συνθήκης και τον τρόπο εφαρμογής τους. Αρχικά, ο στόχος ήταν οι τροποποιήσεις να έχουν εγκριθεί από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ως τα μέσα του 2013.

Τώρα όμως η Γερμανία ζητεί να έχουν γίνει στέρεες προτάσεις το αργότερο ως την άνοιξη του 2012.

«Η κυβέρνηση πιέζει να υπάρξει μια περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης που να επιτρέπει να ασκείται μεγαλύτερη επιρροή στα κράτη που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανονισμούς και τις υποχρεώσεις στις οποίες έχουν συμφωνήσει όσον αφορά στην σταθερότητα και στη σταθεροποίηση», δήλωσε κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο Reuters. “Αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. . . ως τα τέλη του 2012”.

Πολλά από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιτίθενται στην τροποποίηση της Συνθήκης της Λισσαβώνας κι εκφράζουν φόβους ότι θα αντιμετωπίσουν δημοψηφίσματα με άδηλα αποτελέσματα εάν προωθήσουν νέες αλλαγές. Ορισμένα θεωρούν πως μπορεί να υπάρξει αυστηρότερη δράση σε βάρος ορισμένων μελών της ευρωζώνης χωρίς να τροποποιηθεί η συνθήκη.

Η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι θα ήθελε η ΕΕ να έχει την ευχέρεια να επεμβαίνει στους εθνικούς προϋπολογισμούς σε περιπτώσεις που τίθεται σε κίνδυνο η σταθερότητα της ευρωζώνης. Όμως η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν έχει προτείνει κάτι τέτοιο επίσημα. Ζητεί ως τώρα να επιβάλλονται κυρώσεις σε όσες χώρες παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Η ΕΕ ενδέχεται να παραπέμπει κράτη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ώστε να ακυρώνονται οι προϋπολογισμοί τους.

Βάσει των προτάσεων της Γερμανίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει επίσης ισχυρότερο ρόλο στην εποπτεία των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βόμβα Μέρκελ : Χρειάζεται αλλαγή στη Συνθήκη της Ε.Ε

“Η Ελλάδα θα βγεί απο την κρίση σε 10 χρόνια”

Τελεσίγραφο Μέρκελ – Σαρκοζί: Θα πάρετε την 6η δόση μόνο αν υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις

Οι όροι που έθεσαν Μέρκελ και Σαρκοζί στον Λ. Παπαδήμο για την 6η δόση

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: «Είναι πολύ αργά» για να σταματήσει η κατασκευή της «υπέροχης» νέας αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο
Το National Trust προσέφυγε στην δικαιοσύνη τον Δεκέμβριο από την θέση ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν τήρησε τις νόμιμες απαιτήσεις περί αξιολόγησης και δεν έλαβε την άδεια του Κονγκρέσου για το έργο
Ντόναλντ Τραμπ
Το αεροδρόμιο Χίθροου στη Βρετανία καταργεί τον περιορισμό των 100 ml για τα υγρά στις χειραποσκευές
Το αεροδρόμιο ολοκλήρωσε την εγκατάσταση ανιχνευτών ασφαλείας αξίας 1 δισεκατομμυρίου λιρών και έτσι οι επιβάτες θα μπορούν να μεταφέρουν υγρά έως 2 λίτρα αλλά και μεγάλες ηλεκτρονικές συσκευές στις χειραποσκευές τους
αεροπλάνο
Βίντεο δείχνει άνδρες της ICE να απειλούν δημοσιογράφο και εικονολήπτη της Rai που βιντεοσκοπούσαν τα επεισόδια στη Μινεάπολη
«Αν συνεχίσετε να μας ακολουθείτε, θα σπάσουμε το παράθυρο και θα σας τραβήξουμε έξω, αυτή είναι η μοναδική προειδοποίησή μας» - Η αντιπολίτευση ζήτησε από την κυβέρνηση Μελόνι να καταδικάσει το συμβάν
Άνδρες της ICE απείλησαν συνεργείο της Rai που βιντεοσκοπούσε τα επεισόδια στη Μινεάπολη
Γκρεγκ Μποβίνο: Ο άνθρωπος που ενσαρκώνει το δόγμα Τραμπ για τους μετανάστες και ντύνεται σαν αξιωματικός των SS – «Ενεργώ και καθαρίζω»
Ο επικεφαλής της αστυνομίας των συνόρων στις ΗΠΑ είναι απόγονος Ιταλών μεταναστών - Πετάει δακρυγόνα κι όταν δεν φοράει εξοπλισμό μάχης, κυκλοφορεί με ένα μακρύ πράσινο σταυρωτό παλτό με μεγάλους γιακάδες
Ο Γκρεγκ Μποβίνο 6