Κόσμος

Η Μέρκελ στηρίζει την “Συμφωνία των Πρεσπών”! “Ψηφίστε ναι στο δημοψήφισμα”

Την πλήρη στήριξη της στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας (Συμφωνία των Πρεσπών) και στο επικείμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι η έγκριση της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην ΠΓΔΜ στις 30 Σεπτεμβρίου, αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας.

Ακόμη, τόνισε ότι το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και κάλεσε τους πολίτες της ΠΓΔΜ να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα και να επιλέξουν το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πλήρη στήριξη της στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας , όπως και στη Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας μεταξύ ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας, που υπέγραψαν οι δύο χώρες πέρυσι τον Αύγουστο, και στο πλαίσιο αυτό εξήρε το θάρρος που επέδειξαν οι πρωθυπουργοί των τριών χωρών, Αλέξης Τσίπρας, Ζόραν Ζάεφ και Μπόικο Μπορίσοφ, για την επίλυση προβλημάτων στην περιοχή.

Από την μεριά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στα Σκόπια συμπίπτει με την εθνική επέτειο της χώρας του (Ημέρα της Ανεξαρτησίας) και σημείωσε ότι οι πολίτες της χώρας του θα «ανταποδώσουν» την επίσκεψη αυτή με ένα επιτυχές δημοψήφισμα, στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η κ. Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στα Σκόπια θα συναντηθεί και με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι (το κόμμα αυτό επικρίνει τη Συμφωνία των Πρεσπών) όχι όμως και με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, γεγονός που υποδηλώνει τη δυσαρέσκεια της Γερμανίας για την εναντίωση του κ. Ιβάνοφ στη συμφωνία για το ονοματολογικό και στις προσπάθειες υπονόμευσής της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Φρίντριχ Μερτς αναλαμβάνει καγκελάριος της Γερμανίας – Ο ξεχασμένος υποψήφιος που έχει να ανέβει ένα «βουνό»
Θα γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος σε ηλικία πολιτικός που εκλέγεται καγκελάριος της Γερμανίας (μετά τον Κόνραντ Αντενάουερ – 73 ετών το 1949) και αυτός με το χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό (25,5%)
Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς 3
Το Ισραήλ επιστρατεύει χιλιάδες εφέδρους καθώς σχεδιάζει κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας
Η πληροφορία για τη στρατολογία εφέδρων έρχεται στο φως ώρες αφού ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς δημοσίευσε βίντεο με όμηρο, με επιδέσμους στο κεφάλι και στο αριστερό χέρι
Λίβανος 1