Κόσμος

Η μετάλλαξη Όμικρον «γονατίζει» τα νοσοκομεία στο Ισραήλ – «Εξουθενωμένο το προσωπικό»

Παρά τις μεγάλες προσπάθειες του Ισραήλ να «τιθασεύσει» την επέλαση του κορονοϊού, οι υγειονομικοί που εργάζονται στις μονάδες covid δέχονται και πάλι μεγάλες πιέσεις αφού βλέπουν κρούσματα και νοσηλείες να αυξάνονται λόγω της μετάλλαξης Όμικρον

Αν και η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί αναλογικά μικρότερο αριθμό σοβαρών περιστατικών και θανάτων, ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού στο Ισραήλ είχε εκτοξευθεί σε πάνω από 80.000 στα τέλη Ιανουαρίου, προτού μειωθεί και πάλι τις τελευταίες ημέρες. 

Από μόνος του ο αριθμός των μολύνσεων σημαίνει ότι οι μονάδες covid-19 γεμίζουν με γοργούς ρυθμούς, την ώρα που μειώνεται ο αριθμός του υγειονομικού προσωπικού, καθώς πολλοί προσβάλλονται από την μετάλλαξη Όμικρον, επηρεάζοντας την ποιότητα της φροντίδας.

«Το προσωπικό είναι εξουθενωμένο», δήλωσε ο Γιοράμ Βάις, υπηρεσιακός γενικός διευθυντής του ιατρικού κέντρου Hadassah στην Ιερουσαλήμ. «Δεν είναι όπως όταν βρισκόμασταν στο πρώτο κύμα που ήταν όλοι γεμάτοι ενέργεια», προσθέτει.

«Κατά μέσο όρο έχουμε 10% με 15% λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ χρειαζόμαστε 20% με 30% περισσότερους λόγω του αριθμού των ασθενών», δήλωσε ο Ντρορ Μεβοράχ επικεφαλής της μονάδας covid στο Hadassah.

Καταστροφή ή αντιμετώπιση σαν ενήλικες;

Οι ελλείψεις ανάγκασαν τα νοσοκομεία να μεταφέρουν πόρους προς τις μονάδες covid, περιορίζοντας άλλες επεμβάσεις, και στα μέσα Ιανουαρίου αρκετοί επιστήμονες κάλεσαν την κυβέρνηση να παρέμβει για να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων.

Προειδοποίησαν ότι η ξαφνική εισροή ασθενών σε σοβαρή κατάσταση –οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άνω των 60 ετών και πολλοί έχουν συννοσηρότητες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας– θα έφερνε στα όριά του το σύστημα υγείας που δεν διαθέτει επαρκείς πόρους και θα προκαλούσε προβλήματα στην οικονομία.

Αλλά η κυβέρνηση του Ισραήλ, έχοντας τη στήριξη άλλων επιστημών και με σχεδόν το 65% των 9,4 εκατομμυρίων Ισραηλινών να έχουν λάβει δύο ή και τρεις δόσεις εμβολίου κατά της covid-19, επέμεινε σε μια πιο ήπια προσέγγιση.

Έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς και καλεί τους πολίτες να υποβάλλονται σε τεστ και να παραμένουν σπίτια τους αν είναι άρρωστοι. Τον Ιανουάριο μείωσε τον χρόνο της αυτοαπομόνωσης και της καραντίνας για τους μαθητές που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα.

Για τον Ντβιρ Αράν, επιστήμονα στο Technion – το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ στη Χάιφα– , η πολιτική της κυβέρνησης αναφορικά με την πανδημία είναι “σα να παρακολουθώ μια σύγκρουση τραίνου σε αργή κίνηση”.

Αλλά άλλοι επαγγελματίες χαιρετίζουν την πολιτική αυτή, με την οποία οι πολίτες καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι οποιοσδήποτε περιορισμός δεν είναι πιθανό να ανασχέσει σημαντικά την εξάπλωση του Όμικρον που είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό.

“Η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να διαχειρίζεται έναν παιδικό σταθμό, να διασφαλίζει ότι μένεις σπίτι σου όταν είσαι άρρωστος”, δήλωσε ο Γιαέλ Χαβίβ- Γιαντίντ επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο ιατρικό κέντρο Sheba. “Να είστε υπεύθυνοι. Να φοράτε μάσκα και να κάνετε το εμβόλιο”, τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα αιματοχυσία στη Γάζα: 100 νεκροί από τον νέο βομβαρδισμό του Ισραήλ – «Είδα πτώματα ακρωτηριασμένα και καμένα»
Παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, ο στρατός του Ισραήλ στόχευσε παραθαλάσσια καφετέρια στην οποία βρίσκονταν αρκετοί Παλαιστίνιοι αλλά και κέντρα διανομής βοήθειας
Γάζα
Ο Ντόναλντ Τραμ απειλεί τον Έλον Μασκ: «Χωρίς επιδοτήσεις θα πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι του στην Νότια Αφρική»
«Τέλος οι εκτοξεύσεις Πυραύλων, οι Δορυφόροι ή η Παραγωγή Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων και η χώρα μας θα εξοικονομήσει μια περιουσία», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του
Ο Έλον Μασκ μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ 3
Η Ευρώπη παραλύει από τους καύσωνες: Τι είναι το «heat dome» και γιατί οι ειδικοί το ονομάζουν «σιωπηλό δολοφόνο»
Αυξήθηκαν οι εισαγωγές ατόμων στα νοσοκομεία της Ιταλίας - Σε συναγερμό Γαλλία και Γερμανία για την εκδήλωση πυρκαγιών - Η Ευρώπη έχει την ταχύτερη θέρμανση στον κόσμο συγκριτικά με τις άλλες ηπείρους
Άνθρωποι
Ο Τραμπ εγκαινιάζει το «Αλκατράζ με αλιγάτορες»: Θα κοστίζει 450 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, θα κρατούνται έως 5.000 μετανάστες
«Αν κανείς αποπειραθεί να αποδράσει δεν θα τον περιμένουν και πολλά, μόνο αλιγάτορες και πύθωνες - Αντιδράσεις από τους αντιπάλους του Τραμπ και τους οικολόγους για την καταστροφή του μοναδικού περιβάλλοντος
Αλιγάτορας
5
Ο Αραγτσί «αδειάζει» τον Τραμπ: «Θα αργήσουμε τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ – Μπορούμε γρήγορα να ξεκινήσουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου»
Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει τα «μούτρα» με την Τεχεράνη - Το Ιράν ξεκαθάρισε πως θα προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις μόνο αν του δοθεί εγγύηση από τις ΗΠΑ πως δεν θα βομβαρδιστεί ξανά
Αμπάς Αραγτσί
Συλλήψεις δημοσιογράφων και σκιτσογράφων στην Τουρκία για σκίτσο του Μωάμεθ - Οργή και αντιδράσεις κατά σατιρικού περιοδικού
Πρόκειται για μια γελοιογραφία στην οποία εμφανίζονται ο Μωάμεθ και ο Μωυσής να ανταλλάσσουν χαιρετισμό πάνω από μία πόλη της Μέσης Ανατολής που βομβαρδίζεται
Το επίμαχο σκίτσο του Μωάμεθ
3