Κόσμος

Η πιο διάσημη φωτογραφία του Βίνσεντ Βαν Γκογκ… δεν είναι δική του [pic]

Φωτογραφία που εδώ και πάνω από 50 χρόνια παρουσιαζόταν ως πορτραίτο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ σε ηλικία 13 ετών, στην πραγματικότητα απεικονίζει έναν από τους αδελφούς του ζωγράφου, τον Τεό σε ηλικία 15 ετών.

Το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ αποκάλυψε τα αποτελέσματα έρευνας σε μια φωτογραφία που εμφανίζεται σε αμέτρητα βιβλία και καταλόγους και πάντα καταγράφεται ως η παλαιότερη γνωστή φωτογραφία του Βαν Γκογκ.

Η αποκάλυψη συνεπάγεται ότι η μοναδική γνωστή φωτογραφία του Ολλανδού ζωγράφου είναι μία από την ηλικία των 19 ετών.

Το Μουσείο δημοσιοποίησε τη φωτογραφία του έφηβου αγοριού και παράλληλα ένα πορτρέτο του Τεό Βαν Γκογκ σε ηλικία 32 ετών. Η εντυπωσιακή ομοιότητα των διαπεραστικών γαλάζιων ματιών του ήταν μια ένδειξη ότι οι εμπειρογνώμονες της τέχνης παρουσίαζαν εδώ και δεκαετίες τον λάθος αδερφό.

vangogh

Ο Βίλεμ Βαν Γκογκ, δισέγγονος του Τεό και σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου, δήλωσε ότι αιφνιδιάστηκε, αλλά δήλωσε ικανοποιημένος που το μυστήριο επιλύθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian».

Η φωτογραφία του «13χρονου Βίνσεντ» δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1957 σε έκθεση που διοργάνωσε ο Βέλγος ερευνητής του Βαν Γκογκ, Mark Edo Tralbaut.

Η εικόνα χρησιμοποιήθηκε σε όλο τον κόσμο. «Το ερώτημα αν θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος δεν προέκυψε ποτέ» δήλωσε ο Teio Meedendorp, ερευνητής στο Μουσείο Βαν Γκογκ. «Δεν υπήρξε ποτέ άμεση αιτία αμφιβολίας, ακριβώς επειδή το αγόρι σε αυτή τη φωτογραφία φέρει ομοιότητες με το πορτρέτο του 19χρονου Βίνσεντ» εξήγησε.

Η βεβαιότητα αμφισβητήθηκε το 2014 σε ένα ολλανδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα στο οποίο χρησιμοποιήθηκε πειραματική τεχνολογία για να καταδειχθεί ότι θα μπορούσαν να είναι δύο διαφορετικοί άνθρωποι. Το Μουσείο άρχισε τη δική του έρευνα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο 19χρονος ήταν σίγουρα ο Βίνσεντ.

Ανεξάρτητα, ο συγγραφέας Yves Vasseur είχε αρχίσει να αμφιβάλλει για την ταυτότητα του νεότερου πορτρέτου, όταν ανακάλυψε τυχαία ότι ο φωτογράφος του, ο Balduin Schwarz, μετακόμισε στο στούντιό του στις Βρυξέλλες το 1870, όταν ο Βίνσεντ ήταν πολύ μεγαλύτερος από 13 ετών.

Μοιράστηκε τις αμφιβολίες του με το Μουσείο και συνεργάστηκαν στο ερευνητικό έργο. Ανακάλυψαν ότι ο Τεό έζησε στις Βρυξέλλες για μια χρονική περίοδο το 1873 και είχε, σύμφωνα με επιστολές, μια φωτογραφία πορτρέτο του, από την ηλικία των 15 ετών.

Οι ερευνητές είπαν ότι τόσο ο Βίνσεντ όσο και ο Τεό είχαν κοκκινόξανθα μαλλιά και έμοιαζαν. Ο Τεό ήταν λίγο πιο λεπτός με πιο λεπτά χαρακτηριστικά και πιο ανοιχτόχρωμα μάτια.

Η φωτογραφία έχει επίσης εξεταστεί στο εγκληματολογικό εργαστήριο στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και προέκυψαν επιπλέον στοιχεία ότι απεικονίζει τον Τεό.

Ο Άξελ Ρούγκερ διευθυντής του Μουσείου Βαν Γκογκ είπε ότι η ανακάλυψη σημαίνει «πως έχουμε απαλλαγεί από μία πλάνη και αποκτήσαμε ένα πορτρέτο του Τεό».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο τραγικός θάνατος της 23χρονης Ρουμπίνα που διαδήλωνε στο Ιράν - Την πυροβόλησαν στο κεφάλι και δεν επέτρεψαν την ταφή της
Η νεαρή γυναίκα, κουρδικής καταγωγής και με καταγωγή από τη Μαριβάν, πυροβολήθηκε πισώπλατα από κοντινή απόσταση, με τη σφαίρα να τη χτυπά στο κεφάλι
Η Ρουμπίνα Αμινιάν
Θρίλερ στην Κύπρο: «Μυστηριώδης» θάνατος στη ρωσική Πρεσβεία και εξαφάνιση Ρώσου επιχειρηματία
Οι έρευνες απαγορεύτηκαν στις κυπριακές αρχές από την ρωσική Πρεσβεία, αφού κάνουν λόγο για αυτοχειρία, ενώ αναζητείται και ισχυρό πρώην μέλος της Uralkali, εντείνοντας τις ανησυχίες για πιθανή εμπλοκή γεωπολιτικών συμφερόντων στην Κύπρο
Αστυνομία της Κύπρου 13
Την «όρεξη» του Τραμπ για τη Γροιλανδία θέλουν να κόψουν Γερμανία και Βρετανία στέλνοντας δυνάμεις του ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει στις 9 Ιανουαρίου πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποκτήσουν τη Γροιλανδία, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη μελλοντική κατάληψή της από τη Ρωσία ή την Κίνα
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει βάλει σταθερά στο στόχαστρό του τη Γροιλανδία
Η Κούβα απαντά στις απειλές Τραμπ: «Έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μέχρι την τελευταία σταγόνα αίματος»
«Η Κούβα είναι ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο έθνος. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι θα κάνουμε», ξεκαθαρίζει ο Κουβανός πρόεδρος, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ
Η σημαία της Κούβας
Κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες στο Ιράν: Το Ισραήλ «παρακολουθεί στενά» την ώρα που ετοιμάζει επίθεση εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο
Πάνω από 500 οι νεκροί διαδηλωτές στο Ιράν - Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες είναι «εσωτερική υπόθεση του Ιράν», αλλά «θα είναι εξοπλισμένος για να ανταποκριθεί με δύναμη, αν χρειαστεί»
Γυναίκα σε διαμαρτυρία υπέρ του Ιράν