Κόσμος

Η Πολωνία παρέδωσε στην Ουκρανία άλλα 10 Leopard 2

Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Μάριους Μπλατζάκ δήλωσε ότι η χώρα του παρέδωσε στην Ουκρανία τα επιπλέον 10 άρματα μάχης Leopard 2A4 που της είχε υποσχεθεί.

«Μιλάμε για ένα τάγμα βαρέων αρμάτων μάχης τα οποία, στην περίπτωση της Πολωνίας, παραδόθηκαν και, στην περίπτωση των συμμάχων μας, θα παραδοθούν πολύ σύντομα στην Ουκρανία», επεσήμανε ο Μπλατζάκ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η Πολωνία είχε δεσμευθεί στα τέλη Ιανουαρίου να παραδώσει συνολικά 14 Leopard 2 στο Κίεβο, με τα τέσσερα πρώτα να παραδίδονται στις 24 Φεβρουαρίου, κατά την πρώτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Εκτός από τα 14 πολωνικά άρματα μάχης Leopard, στο τάγμα περιλαμβάνονται οκτώ καναδικά άρματα μάχης, οκτώ νορβηγικά και έξι ισπανικά», διευκρίνισε ο Πολωνός υπουργός.

Ο Μπλατζάκ επεσήμανε ότι η Ισπανία θα παραδώσει «μάλλον ακόμη τέσσερα άρματα μάχης», έπειτα από συνομιλία που είχε με την Ισπανίδα ομόλογό του Μαργκαρίτα Ρόμπλες.

Όπως εξήγησε, «η εκπαίδευση των ουκρανικών πληρωμάτων των αρμάτων μάχης έχει ήδη ολοκληρωθεί». Υπογράμμισε επίσης ότι «έχει ξεκινήσει να συστήνεται ένα κέντρο αρμόδιο για τη συντήρηση και την επισκευή των αρμάτων που παραδόθηκαν στην Ουκρανία».

«Μίλησα για το θέμα με τον Γερμανό ομόλογό μου» Μπόρις Πιστόριους, σημείωσε.

Δύσκολη η εύρεση ανταλλακτικών

Ωστόσο ο Μπλατζάκ προειδοποίησε ότι η εύρεση ανταλλακτικών για αυτά τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης αποτελεί «πρόκληση», διότι η παραγωγή τους «σταμάτησε πριν 20 χρόνια». «Είμαστε έτοιμοι να την επαναλάβουμε, φυσικά σε συνεργασία με τους Γερμανούς», πρόσθεσε.

Η Πολωνία είναι μία από τις πιο ένθερμες υποστηρίκτριες της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας. Την ίδια ώρα η Βαρσοβία έχει αυξήσει τις αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού και έχει ενισχύσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό σε ποσοστό μεγαλύτερο του 4% του ΑΕΠ της.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης