Κόσμος

Η Τουρκία αγοράζει 20 Eurofighter από τη Βρετανία: Πάνω από 9 δισεκατομμύρια ευρώ η συμφωνία

«Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για τη δύναμη της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Βρετανία υπέγραψε συμφωνία ύψους 8 δισεκατομμυρίων λιρών (πάνω από 9 δις ευρώ) για την πώληση 20 μαχητικών αεροσκαφών Typhoon Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας (27/10/25).

Ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε στο Bloomberg για τα Eurofighter, ότι πρόκειται για επίδειξη δύναμης προς τον Πούτιν σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ.

«Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για τη δύναμη της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Στάρμερ σε συνέντευξή του στην Άγκυρα.

«Η Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας για τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και, ως εκ τούτου, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στον Πούτιν ότι το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο από ποτέ», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Η Βρετανία προωθεί αυτή την πώληση ως έναν τρόπο να χρησιμοποιήσει την υπεροχή της στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας για να διατηρήσει στενές σχέσεις με μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά έχει και δεσμούς με τη Ρωσία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία πώλησης μαχητικών αεροσκαφών του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

«Αυτή είναι μια πραγματικά σημαντική συμφωνία, καθώς αφορά παραγγελίες αξίας 8 δισεκατομμυρίων λιρών (10,7 δισεκατομμύρια δολάρια ή 9 δισ. ευρώ)… πρόκειται για θέσεις εργασίας που θα διαρκέσουν 10 χρόνια, για την κατασκευή των (Eurofighter) Typhoon, οπότε είναι πραγματικά πολύ σημαντικό για τη χώρα μας», δήλωσε στην Άγκυρα.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι, που συνοδεύει τον Βρετανό πρωθυπουργό στην Άγκυρα, έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη εξαγωγή μαχητικών αεροσκαφών σε μια γενιά», προσθέτοντας ότι η συμφωνία «θα κρατήσει τις γραμμές παραγωγής του Typhoon ενεργές για χρόνια» και «θα ενισχύσει την αποτρεπτική ισχύ του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη περιοχή».

Η κατανομή παραγωγής προβλέπει ότι περίπου το 37% κάθε αεροσκάφους θα κατασκευάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το υπόλοιπο να προέρχεται από τις χώρες-εταίρους του προγράμματος Eurofighter.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε ότι το Κατάρ και το Ομάν θα πωλήσουν στην Τουρκία από 12 μεταχειρισμένα Eurofighter εκτός από τα 20 μαχητικά που θα δώσει στην Τουρκία το Ηνωμένο Βασίλειο. «Ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί. Τα αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν στις αρχές του επόμενου έτους» είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαία βυζαντινή πόλη στη δυτική έρημο της Αιγύπτου - Βρέθηκαν νομίσματα, αγγεία και βωμοί
Οι ανασκαφές αποκάλυψαν συνοικίες με διαδρόμους που εκτείνονταν από βορρά προς νότο και διασταυρώνονταν με δρόμους από ανατολή προς δύση, σχηματίζοντας ανοιχτές πλατείες και δημόσιους χώρους
Η πόλη στην όαση της Ντάχλα, στην περιφέρεια της Νέας Κοιλάδας της σημερινής Αιγύπτου, μαρτυρά τη ζωή της εποχής που η χώρα αποτελούσε μέρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας
Χιλιάδες μαυροντυμένοι στην Τεχεράνη για την προσευχή στην μνήμη του Αλί Χαμενεΐ - Απών ξανά ο διάδοχος του, Μοζτάμπα
Δεκάδες μηχανήματα που εκτοξεύουν δροσερό νερό, τοποθετήθηκαν στη Μεγάλη Μοσάλα για να προστατευτούν οι πολίτες από τον καύσωνα - Πάνω από 15 εκατ. άνθρωποι θα δώσουν το παρών στις επικήδειες τελετές
Μηχανήματα εκτοξεύουν δροσερό νερό για την αντιμετώπιση του καύσωνα
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πτοήθηκε από τους κεραυνούς πριν την ομιλία του για την 4η Ιουλίου: Δεν υπάρχει τρόπος να μας σταματήσουν
Με καθυστέρηση πραγματοποιήθηκε λόγω κακοκαιρίας η ομιλία του Αμερικανού προέδρου για την 250η επέτειο της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Ακολούθησε εντυπωσιακό σόου πυροτεχνημάτων
Ο Ντόναλντ Τραμπ