Κόσμος

Η Χαμάς εγκρίνει τη νέα πρόταση για εκεχειρία με το Ισραήλ στη Γάζα αλλά δεν αφοπλίζεται

Παράλληλα η Χαμάς προέτρεψε και το Ισραήλ να δεχθεί την πρόταση των μεσολαβητών

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς έκανε γνωστό το βράδυ του Σαββάτου (29/03/2025) πως έκανε δεκτή μια νέα πρόταση για εκεχειρία με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα η Χαμάς προέτρεψε και το Ισραήλ να δεχθεί την πρόταση των μεσολαβητών, ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεχθεί τον αφοπλισμό της, κάτι το οποίο αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

«Πριν από δύο ημέρες λάβαμε μια πρόταση από τους μεσολαβητές αδελφούς μας της Αιγύπτου και του Κατάρ. Εμείς (…) την εγκρίναμε. Ελπίζουμε ότι η κατοχή (σ.σ. το Ισραήλ) δεν θα φέρει εμπόδια», είπε ο Χαλίλ αλ Χάγια.

Παράλληλα ωστόσο, προειδοποίησε ότι η οργάνωση του δεν θα αφοπλιστεί όσον υπάρχει ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Ο Χαλίλ Αλ Χάγια είναι ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Χαμάς στις έμμεσες συνομιλίες που διεξάγονται με στόχο την κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι η Αίγυπτος έχει λάβει θετικές ενδείξεις και από την πλευρά του Ισραήλ για την πρόταση αυτή, που θα περιλαμβάνει μια μεταβατική φάση.

Με βάση την πρόταση αυτήν, η Χαμάς θα απελευθερώνει κάθε εβδομάδα πέντε ομήρους.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι είχε διαβουλεύσεις σχετικά με την πρόταση αυτή και το Ισραήλ μετέφερε στους μεσολαβητές μια αντιπρόταση, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Παλαιστινιακές πηγές προσκείμενες στη Χαμάς είπαν το Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι συνομιλίες ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης στην Ντόχα, με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν μία ημέρα αφού ο Νετανιάχου απείλησε να καταλάβει ορισμένα τμήμα της Γάζας εάν η Χαμάς δεν απελευθερώσει τους ομήρους και το ισλαμιστικό κίνημα προειδοποίησε ότι οι όμηροι θα επιστρέψουν «σε φέρετρα» αν το Ισραήλ δεν σταματήσει τους βομβαρδισμούς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σύντομα θα ανοίξουμε τα Στενά του Ορμούζ» – Το κάλεσμα σε Βρετανία και Κίνα
«Ελπίζουμε ότι Κίνα, Γαλλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, θα στείλουν πλοία, ώστε τα Στενά του Ορμούζ να μην αποτελούν απειλή από ένα έθνος που έχει αποκεφαλιστεί πλήρως» τονίζει ο Τραμπ
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει σε τελετή απονομής του Μεταλλίου Τιμής στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου
Μπαράζ επιθέσεων της Ουκρανίας στη Ρωσία – Χτυπήθηκαν διυλιστήρια και το λιμάνι του Καυκάσου, τρεις τραυματίες
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 87 ουκρανικά drones στη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένων 31 πάνω από την Αζοφική Θάλασσα και 16 πάνω από την περιοχή του Κρασνοντάρ
ρωσία
Maran Homer: Αυτό είναι το ελληνόκτητο πλοίο που χτυπήθηκε από drone στη Μαύρη Θάλασσα – Η ανακοίνωση της εταιρείας
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, το πλοίο του Ομίλου Αγγελικούση χτυπήθηκε από drone στη γέφυρα. Την επίθεση φέρεται να πραγματοποίησαν Ουκρανοί ως αντίδραση στην αμερικανική άρση των κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο
Το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο που χτυπήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα 17
NYT: Βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Μπαχρέιν προς το Ιράν – Η πρώτη αμερικανική επίθεση από χώρα του Κόλπου
Φαίνεται πως οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από αμερικανικό εκτοξευτήρα – Δεν έχει διευκρινιστεί αν την επίθεση την εξαπέλυσε ο στρατός του Μπαχρέιν ή των ΗΠΑ οι οποίες έχουν βάσει στην χώρα
NYT: Βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Μπαχρέιν προς το Ιράν – Η πρώτη αμερικανική επίθεση από χώρα του Κόλπου