Κόσμος

Η Χαμάς ζητά από το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ να πιέσει το Ισραήλ να σεβαστεί την εκεχειρία στη Γάζα

Η Χαμάς ζητά επίσης να «ξεκινήσει τις εργασίες της» η Εθνική Επιτροπή Διοίκησης της Γάζας (NCAG), η οποία θα αναλάβει προσωρινά τη διακυβέρνηση του θύλακα

Η Χαμάς προέτρεψε σήμερα (17/02/2026) το «Συμβούλιο Ειρήνης», στο οποίο προεδρεύει ο Ντόναλντ Τραμπ, να υποχρεώσει το Ισραήλ «να βάλει τέλος στις παραβιάσεις» της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Καλούμε τα μέλη του Συμβουλίου να λάβουν σοβαρά μέτρα ώστε να αναγκάσουν το Ισραήλ να βάλει τέλος στις παραβιάσεις της στη Γάζα, ενώ ο γενοκτονικός πόλεμος συνεχίζεται» στον θύλακα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Χάζεμ Κάσεμ.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται καθημερινά για παραβιάσεις της εύθραυστης εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ στις 10 Οκτωβρίου 2025, υπό την πίεση των ΗΠΑ.

Η Χαμάς κάλεσε επίσης το Συμβούλιο να αναλάβει δράση ώστε «να ξεκινήσει τις εργασίες της» η Εθνική Επιτροπή Διοίκησης της Γάζας (NCAG), η οποία θα αναλάβει προσωρινά τη διακυβέρνηση του θύλακα.

Η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη (19/02/2026) στην Ουάσινγκτον. Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Γκίντεον Σάαρ θα εκπροσωπήσει το Ισραήλ σε αυτήν τη συνάντηση, ανακοίνωσε νωρίτερα το γραφείο του.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ θα μετάσχει αύριο στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σε επίπεδο υπουργών, και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον, όπου «θα εκπροσωπήσει το Ισραήλ» στη σύνοδο του Συμβουλίου Ειρήνης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αμερικανός βετεράνος πιλότος αποκαλύπτει πως επιβιώνεις αν πέσει το αεροσκάφος σου: «Να κρυφτείς, να βρεις νερό»
Έχοντας εμπειρία από εμπόλεμες ζώνες, όπως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, ο ταξίαρχος ε.α. είχε εκπαιδευτεί για το πώς να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση
Μαχητικό F-15
Το Ιράν απέρριψε 48ωρη εκεχειρία από τις «πληγωμένες» σε γόητρο και στρατιωτικό επίπεδο ΗΠΑ
Η Τεχεράνη δήλωσε στους μεσολαβητές ότι δεν προτίθεται να συναντηθούν αξιωματούχοι του με Αμερικανούς στο Ισλαμαμπάντ εντός των επόμενων ημερών και θεωρεί «απαράδεκτες» τις απαιτήσεις των ΗΠΑ
Λίβανος
8
Νεαρός έπεσε θύμα revenge porn από την πρώην σύντροφό του στην Βρετανία - Έστειλε γυμνές φωτογραφίες του στην μητέρα του
Στην 24χρονη επιβλήθηκε κοινοτική ποινή 12 μηνών με 200 ώρες κοινωνικής εργασίας, να καταβάλει στον πρώην της αποζημίωση ύψους 600 λιρών, ενώ εκδόθηκε και περιοριστική εντολή που της απαγορεύει να επικοινωνήσει μαζί του
Βρετανική αστυνομία