Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Η χούντα στη Μιανμάρ απελευθέρωσε τον 84χρονο Τιν-Ο

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ απελευθέρωσε τον δεύτερο στην ηγεσία τoυ αντιπολιτευόμενου Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, ύστερα από επτάχρονο κατ’ οίκον περιορισμό.

“Περίμενα την απελευθέρωσή μου σήμερα. Οι αρχές με άφησαν να περιμένω από το πρωί” για να την ανακοινώσουν, δήλωσε ο Τιν Ο στους δημοσιογράφους λίγο μετά την απελευθέρωσή του.

Ο Τιν Ο είναι ιδρυτής και αντιπρόεδρος του κόμματος NLD, το οποίο κέρδισε τις γενικές εκλογές του 1990. Τέθηκε εκτός εξουσίας τα τελευταία 20 χρόνια από το στρατιωτικό καθεστώς, το οποίο διώκει ανελέητα τα μέλη και στελέχη του. 

Η αρχηγός του κόμματος Αούνγκ Σαν Σου Κίι, βρίσκεται επίσης σε κατ’ οίκον περιορισμό τα 14 από τα τελευταία 20 χρόνια και τον περασμένο Μάιο καταδικάστηκε σε 18 επί πλέον μήνες.

“Ο κ. Τιν Ο πλήρωσε ακριβά τη θαρραλέα του αντίσταση στο στρατιωτικό καθεστώς”, δήλωσε ο διευθυντής του ασιατικού τμήματος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μπραντ Ανταμς. “Η απελευθέρωσή του θα αποτελέσει σημαντικό πρόκριμα για το εάν οι στρατηγοί της Βιρμανίας θα επιτρέψουν έναν έστω μέτριο πλουραλισμό πριν από τις φετεινές εκλογές”, πρόσθεσε.

Στις φυλακές της Μιανμάρ υπολογίζεται ότι βρίσκονται έγκλειστοι τουλάχιστον 2.100 πολιτικοί κρατούμενοι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε