Κόσμος

Ικανοποίηση Μέρκελ για τις περικοπές στην Ελλάδα

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την απόφαση για την δημιουργία ενός μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών για την ευρωζώνη και σημείωσε ότι αποδίδουν τα μέτρα λιτότητας.

“Επιτύχαμε να διασφαλίσουμε τα βασικά αιτήματα της Γερμανίας” είπε η γερμανίδα καγκελάριος στο γερμανικό κοινοβούλιο, μετά τη συμφωνία του Eurogroup για το πλαίσιο ενός κοινού μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών της ευρωζώνης (Διαβάστε την είδηση).

“Θα έχουμε έναν σαφή διαχωρισμό μεταξύ των ευθυνών για την νομισματική πολιτική και για την τραπεζική επίβλεψη”, πρόσθεσε η Ανγκελα Μέρκελ.

Ο μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών, ο οποίος θα λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), θα επιβλέπει άμεσα μόνον τις τράπεζες με στοιχεία ενεργητικού άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ ή που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 20% του ΑΕΠ της χώρας τους. Αυτό επιτρέπει στις μικρές περιφερειακές τράπεζες της Γερμανίας να παραμείνουν υπό εθνική επίβλεψη.

Η καγκελάριος σημείωσε επίσης ότι η μη δημοφιλής πολιτική λιτότητας στην ευρωζώνη έχει αρχίσει να αποδίδει. “Η προσπάθεια δεν έγινε για το τίποτα”, δήλωσε. “Αρχίζουμε να βλέπουμε επιτυχίες”.

Παράλληλα, η Μέρκελ εξήρε την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα για την εφαρμογή αυστηρών περικοπών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της μείωσης του μισθολογικού κόστους.

Η Ισπανία πούλησε σήμερα μακροπρόθεσμα ομόλογα με χαμηλότερα επιτόκια από προηγούμενες εκδόσεις.

“Είμαι πεπεισμένη ότι η Ευρώπη θα καταφέρει να βγει από αυτήν την κρίση πιο δυνατή απ’ ό,τι ήταν όταν εισήλθε σε αυτήν”, σημείωσε η Μέρκελ, της οποίας ο χειρισμός της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη θα αποτελέσει έναν σημαντικό παράγοντα στις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν το ερχόμενο έτος στη Γερμανία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος απέκλεισε επίσης μια διεύρυνση της ΕΕ μόλις η Κροατία γίνει το 28ο μέλος της τον Ιούλιο.

Διαβάστε
Γενικός… δερβέναγας η ΕΚΤ στις τράπεζες της ευρωζώνης!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τουρκικά λιμάνια ζητούν από τα πλοία να δηλώσουν ότι δεν έχουν σχέση με το Ισραήλ
Η εξέλιξη έρχεται λίγους μήνες μετά την απόφαση της Άγκυρας να διακόψει τις εμπορικές συναλλαγές με το Τελ Αβίβ, οι οποίες υπολογίζονταν σε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, λόγω του πολέμου στη Γάζα
Λιμάνι στην Τουρκία
Ζελένσκι: Η συνάντηση με τον Πούτιν μπορεί να γίνει αν συμφωνηθούν οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία – «Όχι» για Βουδαπέστη
«Αν οι Ρώσοι δεν είναι έτοιμοι, θα θέλαμε να δούμε μία ισχυρή αντίδραση από τις ΗΠΑ», είπε - Ελβετία, Αυστρία ή Τουρκία «ψηφίζει» ο Ουκρανός πρόεδρος ως τις χώρες που μπορεί να τους φιλοξενήσουν για τι διμερή συνάντηση
Βολοντίμιρ Ζελένσκι 22
«Τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας χρειάζονται συνεχή βελτίωση γιατί δέχονται κολοσσιαίες απειλές» λέει ο επικεφαλής της Rosatom
«Τώρα, στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία, είναι μια εποχή τεράστιων απειλών για την ύπαρξη της χώρας μας», δήλωσε ο Αλεξέι Λιχάτσεφ, διευθυντής της Rosatom
Θραύσματα εκρηκτικού μηχανισμού, με μια προειδοποιητική πινακίδα για ακτινοβολία στο προσκήνιο, εκτίθενται από τις ουκρανικές αρχές μετά από επίθεση με drone στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, Ουκρανία 1