Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Ινδία: Εκπαιδεύουν γιατρούς να αντιμετωπίζουν τον κορονοϊό στα παιδιά ενόψει 3ου κύματος

Ινδία: Εκπαιδεύουν γιατρούς να αντιμετωπίζουν τον κορονοϊό στα παιδιά ενόψει 3ου κύματος
Φωτογραφία Reuters

Οι αρχές του δυτικού κρατιδίου Μαχαράστρα στην Ινδία εκπαιδεύουν χιλιάδες γιατρούς ώστε να φροντίζουν παιδιά που μολύνονται από κορονοϊο ως μια πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στις νέες εξάρσεις της πανδημίας που οφείλονται στις μεταλλάξεις του ιού, Αυτό ανέφεραν σήμερα, Τρίτη (29/6) υγειονομικοί και αξιωματούχοι.

Το κρατίδιο, όπου βρίσκεται και το οικονομικό κέντρο της Ινδίας, το Μπουμπάι, επλήγη σφοδρά από το δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού τον Απρίλιο και τον Μάιο στη διάρκεια του οποίου έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι, ενώ εκεί εξακολουθεί να εντοπίζεται το ένα τέταρτο των κρουσμάτων που καταγράφονται στην Ινδία.

Οι αρχές του Μαχαράστρα έχουν επαναφέρει κάποιους περιορισμούς σε μια προσπάθεια να ανασχέσουν την εξάπλωση του στελέχους Δέλτα, παρά το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ινδία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών.

«Εκπαιδεύουμε χιλιάδες υγειονομικούς, οι οποίοι συνήθως είναι οι πρώτοι με τους οποίους επικοινωνούν οι οικογένειες, για το πώς να αντιμετωπίζουν τα παιδιά που μολύνονται από κορονοϊό», δήλωσε ο Σούχας Πράμπχου επικεφαλής της ομάδας παιδιάτρων του κρατιδίου.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα, κυβερνητική έρευνα που διεξήχθη στο Μουμπάι από τον Απρίλιο ως τα μέσα Ιουνίου έδειξε ότι τουλάχιστον τα μισά παιδιά κάτω των 18 ετών έχουν αντισώματα απέναντι στον κορονοϊό.

«Οι ειδικοί αναφέρουν ότι σημαντικός αριθμός παιδιών είναι πιθανό να μολυνθούν στο τρίτο κύμα», σχολίασε ο δρ Σουμπάς Σαλούνκε, κυβερνητικός σύμβουλος και πρώην αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ πρόσθεσε ότι η παροχή επειγουσών και προχωρημένων υπηρεσιών στα παιδιά αποτελεί «τον αδύναμο κρίκο» του συστήματος υγείας.

Η Ινδία, η οποία χορηγεί στους πολίτες της το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19 που παράγεται στη χώρα όπως και το εγχώριο Covaxin, δεν έχει εγκρίνει κανένα σκεύασμα για παιδιά.

Το Μαχαράστρα, με πληθυσμό μεγαλύτερο των 114 εκατομμυρίων, είναι ένα από τα πιο πολυπληθή κρατίδια της χώρας και έχει αναφέρει και 50 κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα Plus, μια νεότερη μετάλλαξη του Δέλτα, το οποίο θεωρείται στέλεχος ανησυχίας.

Συνολικά στην Ινδία έχουν εντοπιστεί 30,31 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού και 397.637 θάνατοι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις