Κόσμος

Ινδία: Ξεπέρασαν τις 500.000 οι νεκροί από κορονοϊό

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Ινδία έσπασε σήμερα το φράγμα των 500.000, όμως ειδικοί τονίζουν πως ο αριθμός αυτός είχε ξεπεραστεί πολύ νωρίτερα, από το 2021, και ότι τα στοιχεία που ανακοινώνονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι πολύ υποτιμημένα.

Κι αυτό γιατί δεν συμπεριλαμβάνουν τα θύματα στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ινδίας, όπου εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτοι.

Η χώρα κατέγραψε 1.072 θανάτους από κορονοϊό τις προηγούμενες 24 ώρες –πάνω από 1.000 για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα–, με το σύνολό τους να φθάνει επισήμως τους 500.055. Πρόκειται για τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον πλανήτη.

Η Ινδία έφθασε τους 400.000 θανάτους τον Ιούλιο, μετά το καταστροφικό ξέσπασμα που αποδόθηκε στην παραλλαγή Δέλτα. Ωστόσο, ειδικοί τονίζουν πως στην πραγματικότητα, ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ πιο υψηλός.

«Έχουν φτάσει τα 3 εκατομμύρια»

«Μελέτη μας που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Science εκτιμούσε ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID στην Ινδία είχαν φθάσει τα 3 εκατομμύρια στα μέσα του 2021, με την αξιοποίηση τριών διαφορετικών βάσεων δεδομένων», τονίζει ο Τσινμέι Τούμπε, βοηθός καθηγητής στο Indian Institute of Management της Αχμενταμπάντ, εκ των συγγραφέων του κειμένου.

Η ινδική κυβέρνηση υποβάθμισε τη μελέτη αυτή, χαρακτηρίζοντάς τη αβάσιμη και διαβεβαιώνοντας ότι το σύστημα καταγραφής γεννήσεων και θανάτων είναι ρωμαλέο και ακριβές.

Οι ινδικές πολιτείες ανακοινώνουν απολογισμούς αφού συγκεντρώσουν στοιχεία από κάθε περιφέρεια. Τους τελευταίους μήνες, αρκετές πολιτειακές κυβερνήσεις έχουν αναθεωρήσει επί τα χείρω τους απολογισμούς των θυμάτων, κάποιες λόγω της πίεσης που δέχονται από το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, λένε πως οι διαφορές οφείλονταν σε καθυστερημένη καταγραφή θανάτων και άλλα διοικητικά σφάλματα ή παραλείψεις.

Σε έξαρση η Όμικρον

Η Ινδία βρίσκεται στο μέσον του κύματος, που αποδίδεται στην παραλλαγή Όμικρον. Παρά το ότι ειδικοί προειδοποιούν πως η Όμικρον μεταδίδεται με ραγδαίο ρυθμό, αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσηση είναι ήπια.

Τον περασμένο μήνα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάλεσε να χαλαρώσουν οι κανόνες για τα τεστ, ανακοινώνοντας πως οι πολιτείες δεν θα χρειάζεται να κάνουν υποχρεωτικά εξετάσεις σε ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκτός εάν πρόκειται για ηλικιωμένα πρόσωπα ή εάν έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Ωστόσο, τα λιγότερα τεστ σημαίνουν επίσης πως οι πολιτείες δεν θα είναι πλέον σε θέση να κάνουν ακριβείς εκτιμήσεις για τη διασπορά του ιού.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, τα κρούσματα έχουν φθάσει τα 41,95 εκατομμύρια (+149.394 σε 24 ώρες). Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό παγκοσμίως, πίσω μόνο από αυτόν που καταγράφουν οι ΗΠΑ.

Η πολιτεία Κεράλα, στην οποία ζει λιγότερο από το 3% του πληθυσμού της Ινδίας (1,35 δισεκ.), έχει ανακοινώσει σχεδόν το 11% των θανάτων που καταγράφει η χώρα. Σύμφωνα με ειδικούς, κάνει ακριβή καταγραφή – και συνεχείς αναπροσαρμογές – εξαιτίας της πίεσης της δικαιοσύνης, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση άλλων πολιτειών.

Στην Γκουτζάρατ, την πολιτεία που αποτελεί ιδιαίτερη πατρίδα του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού, του ινδουιστή εθνικιστή Ναρέντρα Μόντι, οι αρχές έχουν λάβει πάνω από 100.000 αιτήσεις για αποζημιώσεις, εκ των οποίων 87.000 έχουν εγκριθεί, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν δεκαπλάσιος σε σύγκριση με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων στην Γκουτζάρατ (10.545), κατά τα κυβερνητικά στοιχεία.

«Δεν υπάρχει υποκαταγραφή των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 (…). Η πολιτική για την καταβολή αποζημιώσεων είναι πολύ φιλελεύθερη» και γι’ αυτό «ο αριθμός των αιτήσεων είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των θανάτων», διαβεβαίωσε μολαταύτα ο αξιωματούχος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νιγηρία: Aπήγαγαν πάνω από 300 μαθητές καθολικού σχολείου – Στρατιώτες «χτενίζουν» τα δάση για να τους βρουν
Πρόκειται για τη δεύτερη μαζική απαγωγή στη Νιγηρία σε διάστημα λίγων ημερών - Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με στρατιωτική παρέμβαση για να σταματήσει ο διωγμός των χριστιανών
Σχολείο
Παραιτήθηκε η Τέιλορ Γκριν μετά την κόντρα με τον Ντόναλντ Τραμπ – «Σπουδαία είδηση» σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος
Το χρονικό της κόντρας, οι κατηγορίες της βουλευτού προς τον Ντόναλντ Τραμπ και οι ακραίοι χαρακτηρισμοί του Αμερικανού προέδρου προς την άλλοτε σύμμαχό του
Ματζόρι Τέιλορ Γκριν / Ντόναλντ Τραμπ
Η πιο δύσκολη ώρα για τον Ζελένσκι: Το τελεσίγραφο 6 ημερών και οι εδαφικές παραχωρήσεις που «δωρίζουν» στη Ρωσία έκταση ίση με το Λουξεμβούργο
Οι απειλές του Πούτιν για κατάληψη περισσότερων εδαφών αν η Ουκρανία αρνηθεί και το σχόλιο Τραμπ για τον Ζελένσκι: «Αν δεν του αρέσει, θα συνεχίσουν να πολεμούν»
Βολοντίμιρ Ζελένσκι 213
Πούτιν: «Το σχέδιο Τραμπ των 28 σημείων για την Ουκρανία θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για μια τελική ειρηνευτική συμφωνία»
Η Ρωσία θα κέρδιζε αμαχητί μια έκταση ίση με το Λουξεμβούργο, σύμφωνα με νέα ανάλυση - Ο Πούτιν επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έλαβε σχέδιο του Λευκού Οίκου για τον τερματισμό του πολέμου
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν 189
Προειδοποιεί ο ΓΓ του ΟΗΕ: «Κάθε Ειρηνευτική λύση για την Ουκρανία πρέπει να σέβεται την εδαφική της ακεραιότητα»
«Πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να αποφασίσει από μόνη της σχετικά με το πώς θα τερματίσει τον πόλεμο» τονίζει από την πλευρά του ο Φινλανδός πρόεδρος
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες