Κόσμος

Ινδία: Λουκέτο σε εργοστάσιο μετά τα αιματηρά επεισόδια

Το οριστικό κλείσιμο του δεύτερου μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής χαλκού στην Ινδία διέταξαν τη Δευτέρα (28.05.2018) οι αρχές. Αιτία τα αιματηρά επεισόδια όπου έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι από σφαίρες αστυνομικών.

Τονίζοντας πως προχωρά σε αυτή την κίνηση για «το γενικό καλό», η κυβέρνηση του Ταμίλ Ναντού, του κρατιδίου της Ινδίας όπου είναι εγκατεστημένο το εργοστάσιο, εξήγησε σε επίσημο έγγραφό της ότι αποφάσισε να «εγκρίνει την εντολή κλεισίματος (του εργοστασίου) που έδωσε ο φορέας ελέγχου της περιβαλλοντικής ρύπανσης του Ταμίλ Ναντού» και κατά συνέπεια «διατάσσει το κλείσιμο επί μονίμου βάσεως των εγκαταστάσεων αυτών», που βρίσκονται στην πόλη Τουτίκοριν.

Τα επεισόδια που έφεραν το λουκέτο στο εργοστάσιο

Η αστυνομία συγκρούστηκε την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη με χιλιάδες διαδηλωτές που απαιτούσαν τη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της εταιρείας Sterlite Copper, θυγατρικής του βρετανικού ομίλου-κολοσσού των μετάλλων Vedanta, καθώς όπως κατήγγειλαν μόλυνε το περιβάλλον.

Από τα πυρά των δυνάμεων επιβολής της τάξης σκοτώθηκαν 13 διαδηλωτές. Στα επεισόδια κάηκαν δεκάδες αυτοκίνητα και μέρος των γραφείων των τοπικών αρχών.

Ο φορέας ελέγχου της περιβαλλοντικής ρύπανσης του κρατιδίου Ταμίλ Ναντού είχε ήδη αποφασίσει την περασμένη εβδομάδα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση του εργοστασίου.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Η αστυνομική βία–παρότι οι τοπικές αρχές επιχειρηματολόγησαν ότι ήταν αναπόφευκτη για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από μέρους της ινδικής αντιπολίτευσης. Ο Ραχούλ Γκάντι, πρόεδρος του κόμματος του Κογκρέσου, κατήγγειλε ένα κρούσμα «κρατικής τρομοκρατίας».

Η λειτουργία του εργοστασίου συναντούσε έντονη αντίσταση από μέρους των κατοίκων εδώ και χρόνια. Οι διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν τους τελευταίους μήνες, καθώς η Sterlite επιδίωκε την ανανέωση της άδειας λειτουργίας του, η ισχύς της οποίας εξέπνεε στα τέλη της χρονιάς, και τον διπλασιασμό της παραγωγικής του δυνατότητας, που βρισκόταν στους 400.000 τόνους κατ’ έτος.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Κάτοικοι ωστόσο εξεγέρθηκαν καταγγέλλοντας ότι το εργοστάσιο μόλυνε τη γη και τους υδροφόρους ορίζοντες της πόλης.

Το εργοστάσιο είχε διαταχθεί από τις αρχές να κλείσει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα το 2013, εξαιτίας διαρροής αερίου. Το τρέχον διάστημα βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΝΑΤΟ: Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων επτά χωρών συνεχίζουν στην Ουάσινγκτον τις συνομιλίες τους για την Ουκρανία
Αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα γιατί το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας δεν συζητήθηκε λεπτομερώς στην τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε νωρίτερα
ΝΑΤΟ
New York Times: Χιλιάδες παιδιά εξαφανισμένα στα ορφανοτροφεία του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία
Έρευνα αποκαλύπτει πώς χιλιάδες παιδιά αποσπάστηκαν από τις οικογένειές τους από τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και τοποθετήθηκαν σε ορφανοτροφεία, μερικές φορές με τη βοήθεια της διεθνούς ΜΚΟ Παιδικά Χωριά SOS
Καπνοί στην Δαμασκό
Η εμμονή του Ντόναλντ Τραμπ με το Νόμπελ Ειρήνης διαμορφώνει πλέον τη διπλωματία του
Ο Αμερικανός πρόεδρος βάζει όλη του την ενέργεια στο να κερδίσει τη διάσημη διάκριση που απέσπασε το 2009 ο Μπαράκ Ομπάμα – Μια εμμονή που επηρεάζει σήμερα τις διπλωματικές του επιλογές, αναλύει η ελβετική εφημερίδα Le Temps
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ 3