Κόσμος

Ινδονησία: Το ηφαίστειο Ανάκ Κρακατόα έχασε τα δύο τρίτα του ύψους του

Το ηφαίστειο Ανάκ Κρακατόα, στο οποίο οφείλεται το τσουνάμι που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 400 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα στην Ινδονησία, έχει χάσει πάνω από τα δύο τρίτα του ύψους του μετά την έκρηξη που προκάλεσε την καταστροφή, έγινε σήμερα γνωστό από επίσημη πηγή.

Οπτική ανάλυση, που πραγματοποιήθηκε από την ινδονησιακή Υπηρεσία Ηφαιστειολογίας, κατέληξε σ’ αυτό το συμπέρασμα, καθώς το Ανάκ Κρακατόα, που είχε ύψος 338 μέτρα, έχει σήμερα ύψος μόλις 110 μέτρα.

Ένα μέρος του κρατήρα κατέρρευσε στον ωκεανό μετά την έκρηξη, προκαλώντας το τσουνάμι. Η ινδονησιακή Υπηρεσία Ηφαιστειολογίας υπολογίζει πως έπεσαν στη θάλασσα από 150 έως 180 εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχων και στάχτης.

«Το Ανάκ Κρακατόα είναι τώρα πολύ μικρότερο. Μπορούσε κανείς να παρατηρήσει την κορυφή του από ένα παρατηρητήριο. Τώρα είναι αδύνατον», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Δορυφορικές φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν πριν και μετά την έκρηξη από την ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία, έδειξαν ότι δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα του ηφαιστειογενούς νησιού, στο οποίο βρίσκεται το Ανάκ Κρακατόα, χάθηκαν κάτω από τα κύματα.

Εξάλλου, μια εβδομάδα μετά την τραγωδία, χιλιάδες ινδονήσιοι μουσουλμάνοι προσευχήθηκαν σήμερα στον περιφέρεια του Παντεγκλάνγκ, που επλήγη περισσότερο, στη μνήμη των θυμάτων του τσουνάμι.

«Προσεύχομαι για τα θύματα, να πάρουν βοήθεια και να οπλιστούν με υπομονή. Προσεύχομαι επίσης να μας βοηθήσει αμέσως η κυβέρνηση στην ανοικοδόμηση, να μας παράσχει ρούχα και τρόφιμα ή τουλάχιστον να μας στηρίξει ηθικά», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ντιάν Ροσντιάνα.

Σύμφωνα με τις αρχές, τουλάχιστον 426 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη καταστροφή.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή εξαιτίας φόβων για νέο τσουνάμι, καθώς το Ανάκ Κρακατόα συνεχίζει να «βρυχάται».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Τα περσινά κέρδη των κροίσων της G20 αρκούν για να τερματιστεί η φτώχεια σε όλο τον πλανήτη» υποστηρίζει η Oxfam
Η G20 αποτελείται από 19 κράτη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αφρικανική Ένωση, αντιπροσωπεύει το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ και τα δυο τρίτα του πληθυσμού του πλανήτη
Γυναίκα μοιράζει φαγητό
Ρωσία: Το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει «τίποτα νέο» σχετικά με ένα ενδεχόμενο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία
Παρά τις συνεχιζόμενες επαφές με την Ουάσινγκτον, η Μόσχα υποστηρίζει ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος από τη σύνοδο του Αυγούστου μεταξύ Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πρέσκοφ
ΗΠΑ: Μυστήριο γύρω από την εξαφάνιση της 9χρονης Μέλοντι – Η μητέρα αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές
Ξεκίνησαν μαζί για ένα οδικό ταξίδι, όμως η μητέρα επέστρεψε χωρίς το παιδί και παραμένει σιωπηλή εδώ και πάνω από έναν μήνα, ενώ το FBI προσπαθεί να ανασυνθέσει τις κρίσιμες ώρες του ταξιδιού
Στιγμιότυπο από βίντεο παρακολούθησης που δείχνει τη Μέλοντι και τη μητέρα της στις ΗΠΑ