Κόσμος

Ηνωμένο Βασίλειο: Καταδίκη για μαζικές υποκλοπές στις επικοινωνίες

Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάστηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο οποίοι είχαν προσφύγει ο Τύπος και οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, επειδή πραγματοποίησε μαζικές υποκλοπές στον τομέα των επικοινωνιών, τις οποίες έχει αποκαλύψει ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι μαζικές υποκλοπές επικοινωνιών και τα μέτρα για να ληφθούν τα δεδομένα από τους παρόχους πρόσβασης στο Ίντερνετ παραβίασαν την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρώπινων Δικαιωμάτων λόγω «της ανεπάρκειας των εγγυήσεων που ισχύουν για τις εμπιστευτικές δημοσιογραφικές πληροφορίες».

Επίσης παραβιάστηκε το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για το δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και της οικογενειακής ζωής. Αντίθετα το ΕΔΑΔ αποφάσισε πως το γεγονός ότι οι πληροφορίες αυτές δόθηκαν και σε ξένα κράτη δεν συνιστά παραβίαση.

Σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύφθηκαν το 2013 από τον Έντουαρν Σνόουντεν, τον Αμερικανό που αποκάλυψε τις υποκλοπές της αμερικανικής υπηρεσίας ασφαλείας NSA, οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, κυρίως η GCHQ, είναι μείζονες επιτηρητές των παγκόσμιων επικοινωνιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νικολά Σαρκοζί: Απειλές θανάτου και προσβολές την «τρομακτική» πρώτη νύχτα στη φυλακή – «Μικρέ Νικολά, δείξε μας το κεφάλι σου, ξέρουμε τα πάντα»
Μετά τα βίντεο που κυκλοφόρησαν, δύο αστυνομικοί της υπηρεσίας προστασίας VIP, τη SDLP, βρίσκονται στο διπλανό κελί του πρώην προέδρου της Γαλλίας και τον φρουρούν όλο το 24ωρο
Νικολά Σαρκοζί
«Ήθελα να εξαφανίσω τον καταυλισμό υποστηρικτών του Βούτσιτς» λέει ο δράστης των πυροβολισμών στη Σερβία - Ήταν υπάλληλος της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών
Ο πρόεδρος της Σερβίας άφησε υπονοούμενα για πολιτικά κίνητρα υποστηρίζοντας ότι «το επεισόδιο αποτελεί συνέπεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που κάνουν οι φοιτητές και η αντιπολίτευση»
Σέρβοι αστυνομικοί ασφαλίζουν την περιοχή μπροστά από το Κοινοβούλιο στο Βελιγράδι.