Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

ΗΠΑ: Δασκάλα με καρκίνο θα πληρώνει τον αντικαταστάτη της όσο κάνει θεραπεία

ΗΠΑ: Δασκάλα με καρκίνο θα πληρώνει τον αντικαταστάτη της όσο κάνει θεραπεία

Δεν έχει προηγούμενο η αντιμετώπιση που έχει μια δασκάλα με καρκίνο στις ΗΠΑ. Θα πρέπει να πληρώνει από την τσέπη της τον αντικαταστάτη της όσο αυτή κάνει θεραπεία.

Πολλές είναι οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ από την είδηση ότι μια δασκάλα με καρκίνο είναι υποχρεωμένη βάσει της νομοθεσίας να πληρώνει τον μισθό του αντικαταστάτη της, ένα ποσό που ανέρχεται περίπου στα 200 δολάρια την ημέρα (180 ευρώ).

Οι γονείς των μαθητών ενός σχολείου στο Σαν Φρανσίσκο συγκέντρωσαν χρήματα προκειμένου να βοηθήσουν την δασκάλα στις δύσκολες στιγμές που περνάει.

Η κατάσταση αυτή «δεν περιορίζεται μόνο στην περιφέρεια αυτή ούτε στο Σαν Φρανσίσκο», επεσήμανε η Λόρα Ντάντνικ εκπρόσωπος της σχολική περιφέρειας, εξηγώντας ότι η υποχρέωση αποζημίωσης από τους ίδιους τους καθηγητές των αντικαταστατών τους προβλέπεται βάσει νόμου του 1976 και ισχύει για όλα τα σχολεία της Καλιφόρνιας.

Βάσει της συμφωνίας που έχουν υπογράψει η περιφέρεια και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, οι καθηγητές έχουν δικαίωμα να λάβουν δέκα ημέρες αναρρωτική άδεια ετησίως. Μόλις ξεπεράσουν αυτό το όριο μπορούν να λάβουν επιπλέον 100 ημέρες, στη διάρκεια των οποίων «λαμβάνουν το σύνολο του μισθού τους μείον το κόστος για τον αντικαταστάτη τους», εξήγησε η εκπρόσωπος.

Δασκάλα στη δεύτερη τάξη δημοτικού σχολείου η γυναίκα αυτή, που εργάζεται στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα επί 17 χρόνια, πάσχει από καρκίνο στο στήθος και έχει ζητήσει από πολλά μέσα ενημέρωσης που ενδιαφέρθηκαν για την υπόθεσή της να διατηρήσουν την ανωνυμία της.

«Είναι μια καταπληκτική δασκάλα, δεν είναι δίκαιο. Είναι παράλογο!», σχολίασε η Έλια Ερνάντες σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο, εξοργισμένη όπως και πολλοί άλλοι γονείς.

Οι γονείς του σχολείου συγκέντρωσαν μέσω του Διαδικτύου σχεδόν 14.000 δολάρια.

Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών επισημαίνουν ότι θέλουν να επαναδιαπραγματευθούν το σύστημα αυτό, «όμως εργαζόμαστε σε ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα που είναι οικονομικά αδύναμο», σχολίασε ο Έρικ Χέινς πρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών της Καλιφόρνιας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις