Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

ΗΠΑ: Ο Πενς δεν έχει αποκλείσει την 25η τροπολογία για την καθαίρεση Τραμπ

ΗΠΑ: Ο Πενς δεν έχει αποκλείσει την 25η τροπολογία για την καθαίρεση Τραμπ
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

«Κλειστά κρατάει ακόμα τα χαρτιά» του ο Μάικ Πενς για τα όσα επεισόδια που ξέσπασαν την 6η Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο. Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επικαλεστεί την 25η τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος για την καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμα του προέδρου. 

Πηγές που επικαλείται το CNNi αναφέρουν ότι ο Μάικ Πενς θέλει να διατηρήσει αυτή την επιλογή σε περίπτωση που ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ γίνει πιο «ασταθής» μέχρι τη λήξη της θητείας του. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέχρι το βράδυ του Σαββάτου δεν είχε υπάρξει επικοινωνία μεταξύ Πενς και Τραμπ. 

«Ο Πενς πήρε τελικά μια γεύση από την εκδικητικότητα του προέδρου» αναφέρει στο CNNi πηγή κοντά στον Αμερικανό αντιπρόεδρο. Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να είναι οργισμένος με τον αντιπρόεδρό του, ενώ ο δεύτερος απογοητευμένος από τον πρώτο, όπως λένε πηγές με γνώση του θέματος.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNNi, o απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έβαλε τον Μάικ Πενς στην «αδύνατη» θέση, όταν του ζήτησε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, στη συνεδρίαση του Κογκρέσου για την επικύρωση, που διεκόπη την Τετάρτη από την εισβολή στο Καπιτώλιο. Όταν ο Πενς εξήγησε ότι δεν μπορούσε να το κάνει αυτό και έστειλε επιστολή στα μέλη του Κογκρέσου, με την οποία τους ενημέρωνε ότι θα πράξει βάσει όσων προβλέπει το σύνταγμα. Ο Τραμπ απευθυνόμενος στους οπαδούς τους, που τους προέτρεψε να πραγματοποιήσουν πορεία προς το Καπιτώλιο, είπε χαρακτηριστικά:

«Μάικ Πενς, ελπίζω ότι θα ορθώσεις ανάστημα για το καλό του συντάγματος και το καλό της χώρα μας. Αν δεν το κάνεις, θα απογοητευτώ πολύ μαζί σου. Στο λέω τώρα, δεν ακούω καλά πράγματα». Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Πενς διαφώνησε με τον Τραμπ δημοσίως.

Click4more: Καπιτώλιο: Η στιγμή της εισβολής και οι εικόνες που λάβωσαν την δημοκρατία (video)

Η διαδικασία αποπομπής και οι κινήσεις των Δημοκρατικών

Σύμφωνα με το CNNi, πηγές από το περιβάλλον του Μάικ Πενς αναφέρουν ότι έχει γίνει ξεκάθαρο αυτή την εβδομάδα ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ως επιλογή στο τραπέζι η 25η τροπολογία, με βάση τις ενέργειες του Τραμπ. Για την επίκληση αυτής της τροπολογίας θα πρέπει ο Πενς και η πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να ψηφίσουν υπέρ της απομάκρυνσης του Τραμπ από το αξίωμά του λόγω ανικανότητας να εκτελέσει τα καθήκοντά του, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέχεια μπορεί να αντιδράσει στην κίνησή τους με επιστολή προς το Κογκρέσο. Αν ακολουθήσει αμφισβήτηση από τον Μάικ Πενς και το συμβούλιο, σε διάστημα τεσσάρων ημερών, ακολουθεί ψηφοφορία στο Κογκρέσο. Απαιτούνται οι ψήφοι των δύο τρίτων των μελών του, δηλαδή 67 γερουσιαστών και 290 βουλευτών, για να καθαιρεθεί.

Στο μεταξύ, οι Δημοκρατικοί της Βουλής σχεδιάζουν να καταθέσουν τη Δευτέρα το κατηγορητήριο για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με το προσχέδιο, σε ένα από τα άρθρα τον κατηγορούν για υποκίνηση εξέγερσης.

Σύμφωνα όμως με το CNNi, με βάση το χρονοδιάγραμμα η ψηφοφορία μπορεί να γίνει έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις