Κόσμος

ΗΠΑ: Οι θάνατοι από ναρκωτικά μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 2017

Πρώτη μείωση των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών στις ΗΠΑ το 2023 έπειτα από 6 χρόνια. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), οι θάνατοι έφτασαν τους 107.543.

Ο αριθμός των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 3% το 2023, παραμένοντας ωστόσο πάνω από το όριο των εκατό χιλιάδων, φθάνοντας τους 107.543, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τετάρτη.

Η εξέλιξη είναι άνιση κατά περιοχή. Ορισμένες πολιτείες, ανάμεσά τους η Νεμπράσκα, το Κάνσας, η Ιντιάνα και το Μέιν, κατέγραψαν μείωση 15% ή υψηλότερη, ενώ απεναντίας σε άλλες, όπως η Αλάσκα, η Ουάσιγκτον και το Όρεγκον, σημειώθηκε ανησυχητική αύξηση, κατά τουλάχιστον 27%, των θανάτων αυτών, κυρίως εξαιτίας της χρήσης οπιοειδών, σε σύγκριση με το 2022.

Πρόκειται για την πρώτη μείωση των θανάτων από υπερβολική δόση ουσιών που διαπιστώνεται από το 2018, σύμφωνα με τα CDC, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν προωθεί μέτρα για τη μείωση του εθισμού και των θανάτων από υπερβολική δόση.

Η φαιντανύλη προκαλεί τους περισσότερους θανάτους

Η φαιντανύλη παραμένει το ναρκωτικό που προκαλεί τους περισσότερους θανάτους από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον ερίζει πως η Κίνα είναι ο κυριότερος παραγωγός των πρόδρομων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για να παρασκευάζεται φαιντανύλη, ειδικά από καρτέλ των ναρκωτικών που λυμαίνονται περιοχές του Μεξικού.

Ο αριθμός των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών «έσπασε» για πρώτη φορά το φράγμα των 100.000 το 2021, όταν η πανδημία του νέου κορονοϊού είχε επιτείνει την απομόνωση των χρηστών ναρκωτικών και είχε προκαλέσει σωρεία προβλημάτων στο σύστημα υγείας, ιδίως στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Η μεγάλη αύξηση της διαθεσιμότητας εξαιρετικά θανατηφόρων ουσιών, όπως η φαιντανύλη και άλλα συνθετικά σκευάσματα, χειροτέρεψε τα πράγματα.

Οι θάνατοι από οπιοειδή μειώθηκαν από τους 84.181 το 2022 στους 81.083 το 2023, κατά τους αριθμούς των CDC. Μειώθηκαν επίσης οι θάνατοι που οφείλονταν σε συνθετικά οπιοειδή, πρωτίστως στη φαιντανύλη, πρόσθεσε ο κυριότερος φορέας δημόσιας υγείας των ΗΠΑ.

Οι θάνατοι που εκτιμάται πως οφείλονταν στη χρήση κοκαΐνης αντιθέτως αυξήθηκαν το 2023, στους 29.918 από τους 28.441 για τους οποίους γινόταν λόγος το 2022, ενώ αυτοί εξαιτίας της χρήσης ψυχοδιεγερτικών, όπως η μεθαμφεταμίνη, αυξήθηκαν επίσης, στους 36.251, από 35.550.

«Τα δεδομένα δείχνουν πως χάσαμε άλλους 100.000 ανθρώπους πέρυσι· οικογένειες και φίλοι χάνουν τους αγαπημένους τους εξαιτίας υπερβολικής δόσης κι οι αριθμοί προκαλούν ίλιγγο», τόνισε η επικεφαλής των CDC, η Δρ. Ντεμπ Χάουρι.

Η Δρ. Χάουρι πρόσθεσε πως η «πρόοδος» των τελευταίων 12 μηνών σημαίνει πως πρέπει να «εντείνουμε τις προσπάθειές μας», διότι πλέον «γνωρίζουμε πως κάνουν διαφορά».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Δυο μέλη της Εθνοφρουράς δέχθηκαν πυροβολισμούς έξω από τον Λευκό Οίκο – «Το ζώο που άνοιξε πυρ θα το πληρώσει ακριβά» λέει ο Τραμπ για τον δράστη που συνελήφθη
Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε την αποστολή ακόμη 500 στρατιωτών της Εθνοφρουράς στην Ουάσινγκτον - Οι Αρχές εξετάζουν τα κίνητρα του δράστη
Μέλη της Εθνοφρουράς στέκονται σε μια περιφραγμένη περιοχή, μετά από αναφορές ότι δύο μέλη της Εθνοφρουράς πυροβολήθηκαν κοντά στο Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον.
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες
Περού: Ο πρώην πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξη για διαφθορά
Ο πρώην αρχηγός του κράτους, που παρουσιαζόταν ως πρωταθλητής στη μάχη κατά της διαφθοράς, κρίθηκε ένοχος ότι έλαβε πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια σε μίζες όταν ήταν περιφερειάρχης της Μοκέγουα
Ο πρώην πρόεδρος του Περού, Μάρτιν Βιζκάρρα
Στους 36 οι νεκροί από τις πυρκαγιές σε ουρανοξύστες στο Χονγκ Κονγκ: «Καταστροφή άνευ προηγουμένου» δηλώνουν οι αρχές
Η γιγαντιαία πυρκαγιά συνεχίζει να κατακαίει πολλά συγκροτήματα κατοικιών, προκαλώντας δεκάδες θύματα και αφήνοντας 279 ανθρώπους «αγνοούμενους»
Τα κτίρια που καίγονται στο Χονγκ Κονγκ
Η Ουκρανία ότι έπληξε ρωσικό εργοστάσιο παραγωγής εξαρτημάτων για πυραύλους Iskander και Kalibr
Ο ουκρανικός στρατός αναλαμβάνει την ευθύνη για επίθεση σε στρατηγική εγκατάσταση στην Τσουβάσια, η οποία κατηγορείται ότι παράγει κρίσιμα εξαρτήματα για τα drones Shahed και διάφορα άλλα συστήματα
Έκρηξη Ουκρανία