Κόσμος

ΗΠΑ – Τζο Μπάιντεν για κατασκοπευτικό μπαλόνι: «Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με την Κίνα»

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «δεν επιδιώκει σύγκρουση» με την Κίνα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την Τετάρτη (08.02.2023) στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS, μερικά 24ωρα αφού μαχητικό F-22 κατέρριψε το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που βρισκόταν επί επτά ημέρες έκοβε… βόλτες στον ουρανό των ΗΠΑ

«Όχι», απάντησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ όταν η δημοσιογράφος του PBS τον ρώτησε αν θεωρεί πως οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο υπέστησαν «σκληρό χτύπημα» μετά την υπόθεση με το κατασκοπευτικό μπαλόνι. «Θα ανταγωνιστούμε σε όλα τα πεδία με την Κίνα, αλλά δεν επιδιώκουμε σύγκρουση», επέμεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Μιλάω μαζί τους. Έχω μιλήσει με τον Σι Τζινπίνγκ, και η ομάδα μας μιλάει με τη δική του», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν μοιάζει να προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους μετά την κατάρριψη του μπαλονιού, σκοπός του οποοίου κατά την αμερικανική πλευρά ήταν η συλλογή πληροφοριών για καίριας σημασίας στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Μόλις προχθές, Τρίτη (07.02.2023), μολαταύτα ο Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ότι «αν η Κίνα απειλεί την εθνική κυριαρχία μας, θα αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύσουμε τη χώρα μας».

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Οι σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων επιδεινώθηκαν περαιτέρω εξαιτίας της υπόθεσης με το κατασκοπευτικό μπαλόνι. Η κινεζική διπλωματία καταδίκασε με έντονο τρόπο την καταστροφή του μπαλονιού, που ήταν όπως επέμεινε επιστημονικό, χρησιμοποιείτο για ερευνητικούς σκοπούς, «κυρίως μετεωρολογικούς», και βρέθηκε επειδή εξετράπη της πορείας του, «χωρίς πρόθεση», στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ακύρωσε την τελευταία στιγμή προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κίνα. Το Πεντάγωνο παράλληλα ανακοίνωσε προχθές, Τρίτη (07.02.2023), πως το Πεκίνο απέρριψε το Σάββατο (04.02.2023) αίτημα του αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με τον κινέζο ομόλογό του Γουέι Φανγκχά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο «καρατόμησε» τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών μετά από έκθεση που αντέκρουε τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τζέφρι Κρους, διευθυντής της Defense Intelligence Agency (DIA), απομακρύνθηκε από τη θέση του – Η απόφαση ελήφθη μετά από εσωτερική έκθεση για το Ιράν, που θεωρήθηκε ενοχλητική για τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τους New York Times
Ο Αντιπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και Διευθυντής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) Τζέφρι Κρουζ
Το Ισραήλ καταγγέλλει «ξεδιάντροπο ψέμα» για την κήρυξη λιμού στη Γάζα από τον ΟΗΕ – Αμφισβητούν την έκθεση οι ΗΠΑ
Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η Γάζα πλήττεται από λιμό – Tο Ισραήλ απορρίπτει τα συμπεράσματα αυτά ως «ξεδιάντροπο ψέμα» και κατηγορεί τη Χαμάς, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε
Παιδιά στη Γάζα κρατώντας κατσαρόλες 10