Κόσμος

Ιράκ: Αρχίζει διπλωματική εκστρατεία για την εκδίωξη των τουρκικών δυνάμεων

Η Βαγδάτη ανακοίνωσε σήμερα ότι επικοινώνησε με τους εταίρους της στον Αραβικό Σύνδεσμο «προκειμένου να τηρήσουν ενιαία θέση αναγκάζοντας την Τουρκία να αποσύρει» τους άνδρες της από το Ιράκ, όπου μάχονται εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Προχθές Τρίτη, ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) σκότωσε δύο υψηλόβαθμους αξιωματικούς καθώς και έναν Ιρακινό στρατιώτη, τα πρώτα θύματα στις τάξεις των ιρακινών δυνάμεων κατά την επιχείρηση “Νύχια της τίγρης” που εξαπέλυσε η Τουρκία στο Ιρακινό Κουρδιστάν τον Ιούνιο.

Η Βαγδάτη κάλεσε χθες για τρίτη φορά μέσα σε δύο μήνες τον Τούρκο πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών για να υποβάλει διαμαρτυρία για μια «κατάφωρη επίθεση» και «παραβίαση της κυριαρχίας» της.

Η Άγκυρα απαντά κάθε φορά ότι μάχεται εναντίον μιας οργάνωσης που θεωρεί «τρομοκρατική», όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ιρακινός πρεσβευτής στη Βαγδάτη Φουάντ Χουσέιν ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι επικοινώνησε με τους ομολόγους του της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ καθώς και με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Άχμεντ Αμπού Γέιτ.

Τάχθηκε υπέρ «σημαντικών αραβικών προσπαθειών προκειμένου να αποφευχθούν επικίνδυνες εξελίξεις (…) και να τηρηθεί μια ενιαία θέση αναγκάζοντας την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της που εισέδυσαν στο ιρακινό έδαφος», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Αποστολή που προμηνύεται δύσκολη, όπως λένε οι ειδικοί, καθώς η Τουρκία κατέχει εδώ και 25 χρόνια περίπου δέκα στρατιωτικά φυλάκια στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Θέσεις τις οποίες δεν περιμένει να χάσει και στις οποίες προσέθεσε μάλιστα νέες, σύμφωνα με κουρδικές πηγές.

Η Βαγδάτη ακύρωσε σήμερα την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας καθώς και «όλες τις άλλες προγραμματισμένες επισκέψεις μεταξύ των δύο χωρών προς το παρόν», ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Αφότου ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου η επιχείρηση “Νύχια της τίγρης”, τουλάχιστον πέντε άμαχοι έχουν σκοτωθεί, ενώ η Άγκυρα ανακοίνωσε τον θάνατο δύο στρατιωτών της και το PKK και οι σύμμαχοί του δέκα μαχητών και ανταρτών.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Δύο συλλήψεις για την μεγάλη κλοπή στο Λούβρο: Ο ένας «πιάστηκε» ενώ επιβιβαζόταν σε πτήση με προορισμό την Αλγερία
Με χειροπέδες 2 άνδρες ηλικίας 30 χρόνων που μένουν στο Σεν Ντενί – Γνωστοί στις αρχές για διαρρήξεις και κλοπές - Άγνωστο το που βρίσκονται τα πολύτιμα κοσμήματα
Οι αρχές συλλέγουςν στοιχεία μετά την ληστεία στο μουσείο του Λούβρου
8
Ένας νεκρός και έξι τραυματίες μετά από πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο Λίνκολν στην Πενσιλβάνια
Το περιστατικό στο πρώτο ιστορικά Μαύρο πανεπιστήμιο έγινε μία ημέρα αφότου πέντε άτομα τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς κοντά στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ στην Ουάσινγκτον, επίσης Μαύρο πανεπιστήμιο
πανεπιστήμιο
Στην «αντεπίθεση» η Βενεζουέλα: Ξεκίνησε στρατιωτικά γυμνάσια μετά τις απειλές Τραμπ για χερσαίες επιχειρήσεις
«Διεξάγουμε άσκηση υπεράσπισης των ακτών για να προστατευτούμε όχι μόνο από στρατιωτικές απειλές αλλά και από τη διακίνηση ναρκωτικών, τις τρομοκρατικές απειλές και τις μυστικές επιχειρήσεις», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας
Στρατός