Κόσμος

Ιράκ: Νεκροί τρεις διαδηλωτές σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας στη Νασιρίγια

Τη ζωή τους έχασαν τρεις διαδηλωτές σήμερα σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας στη Νασιρίγια, στο νότιο Ιράκ, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει αναζωπυρωθεί ένα κίνημα διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης της χώρας.

Με τους τρεις σημερινούς θανάτους, έφτασαν τους πέντε οι διαδηλωτές που έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας στην πόλη αυτή. Δεκάδες άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν στις ταραχές, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

Οι διαδηλωτές στη Νασιρίγια αψηφούν εδώ και πολλούς μήνες τα μέτρα καραντίνας που έχουν επιβληθεί λόγω του δεύτερου κύματος της Covid-19, ενώ σε πανεθνική κλίμακα οι κινητοποιήσεις σπανίζουν τους τελευταίους μήνες. Αυτήν την εβδομάδα, συγκεντρώθηκαν πολλές φορές έξω από το κτίριο του κυβερνείου, απαιτώντας την αντικατάσταση του κυβερνήτη Νάζεμ αλ Ουαέλι, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για την κακή κατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών.

Σήμερα, τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν από σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας, ανέφεραν γιατροί της πόλης στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με έναν από αυτούς, «47 άνθρωποι τραυματίστηκαν αλλά τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με ασθενείς με Covid-19» και το υγειονομικό προσωπικό «προσπαθεί να βρει ένα μέρος για να τους νοσηλεύσει».

Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να αποκλείσουν τις κυριότερες γέφυρες της πόλης αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν πυροβολώντας με αληθινές σφαίρες, ανέφερε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μετά από δεκαετίες συγκρούσεων, διαφθοράς και ελάχιστων επενδύσεων, οι δημόσιες υπηρεσίες του Ιράκ έχουν αποδυναμωθεί και συχνά παρουσιάζονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση. Στα τέλη του 2019 η οργή των πολιτών απέναντι στη διαφθορά και την ενδημική ανεργία ξέσπασε με ένα λαϊκό κίνημα άνευ προηγουμένου. Στις βίαιες ταραχές που ακολούθησαν σκοτώθηκαν 600 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 30.000 σε όλη τη χώρα. Ένα από τα πιο αιματηρά επεισόδια σημειώθηκε στη Νασιρίγια, όπου περίπου 30 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη γέφυρα Ζεϊτούν, ένα γεγονός που οδήγησε στην παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Άντελ Άμπντελ Μάχντι.

Οι διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα σχεδόν σταμάτησαν το 2020, λόγω της πανδημίας, όχι όμως στη Νασιρίγια. Τον Νοέμβριο, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, σε κινητοποιήσεις στην πόλη αυτήν.

Ο νέος πρωθυπουργός Μουστάφα αλ Καζίμι, που είναι και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, έχει καλέσει πολλές φορές τις δυνάμεις ασφαλείας να μην πυροβολούν τους διαδηλωτές και μάλιστα απέλυσε πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφαλείας στη Νασιρίγια. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για βίαια επεισόδια που συνδέονται με τις διαδηλώσεις, όπως για παράδειγμα για στοχευμένες δολοφονίες ή για απαγωγές.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Καζίμι ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν τέσσερα μέλη ενός «πυρήνα» τα οποία κατηγορούνται ότι δολοφόνησαν ακτιβιστές και δημοσιογράφους προσκείμενους στο αντικυβερνητικό κίνημα.

Οι ταραχές αυτές σημειώνονται λιγότερο από δύο μήνες πριν από την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου σε αυτήν την περιοχή του νότιου Ιράκ.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ προειδοποιεί τη Χαμάς να επιστρέψει και τις υπόλοιπες σορούς – «Γνωρίζουν πού βρίσκονται τα λείψανα, η υπομονή μας εξαντλείται»
Υπενθυμίζεται ότι ο Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε το βράδυ της Τετάρτης ακόμη δύο νεκρούς ομήρους από τη Χαμάς, όπως επιβεβαίωσε κι ο ισραηλινός στρατός
Ένοπλοι της Χαμάς επιτηρούν τη μεταφορά των σορών Ισραηλινών ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα 2
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε «το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο σπάνιων γαιών στον κόσμο» – Περιλαμβάνει 694 εκατομμύρια τόνους ορυκτών
Εκτεταμένες έρευνες στην επαρχία του Εσκισεχίρ έφεραν στο φως περίπου 12,5 εκατομμύρια τόνους οξειδίων σπάνιων γαιών, καθώς και σημαντικά κοιτάσματα βαρίτη και φθορίτη
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ καταγγέλλει το Ισραήλ: «Μου ποδοπάτησαν το καπέλο βατραχάκι και έγραψαν άσεμνα γκράφιτι στη βαλίτσα μου»
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ήταν μία από τους 437 ακτιβιστές, βουλευτές και δικηγόρους που ξεκίνησαν από τη Βαρκελώνη για να παραδώσουν βοήθεια στη Γάζα, στην αποστολή του στολίσκου Sumud, η οποία αναχαιτίστηκε
Η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ (στο κέντρο) φτάνει για να επιβιβαστεί σε πλοίο που συμμετέχει σε μια πολιτειακή νηοπομπή με προορισμό τη Γάζα 27